Havvind

Lidar målinger i vindtunnelen i Trondheim

Spennende målinger i vindtunnellen hos NTNU

I månedsskiftet november / desember har vi utført spennende målinger i vindtunnel laben til NTNU. Kolleger fra DTU i Danmark tok med seg kortholds WindScannere og sammen med NTNU og SINTEF gjennomført vi målinger med utstyret i kontrollerte forhold. I tunnelen ble det satt opp skalerte (ca 1 m) vindturbinmodeller i varierende konfigurasjoner og vi benyttet varierende vindhastigheter. Et slikt oppsett gjør det mulig å verifisere oppløsning og målenøyaktighet på systemet mot kjente målinger.

Franz Mühle, NTNU monterer alternativ rotor
Franz Mühle, NTNU monterer alternativ rotor.

Oppsett av skanneparametre for eksperimentet.
Oppsett av skanneparametre for eksperimentet. Mikael Sjøholm og Nikolas Angelou, DTU.

 

WindScanners på midlertidig plattform
WindScanners på midlertidig plattform

Lidarene er ikke-pulsede lasere på 1.55 µm (Infrarødt) og er styrbare og kontrollerbare i alle retninger. Det unike med WindScanner systemet er muligheten til synkronisert scan, slik at flere enn én lidar «ser» det samme punktet samtidig og kan beregne den instantane vindvektoren i 2- eller 3 dimensjoner ved hjelp av Doppler prinsippet.

Det var hektiske dager i laben og mange målinger som skulle utføres. De siste målingene ble utført sent siste dag og lossing og lasting ble foretatt just in time for avreise.

Sikkerhet er viktig

Briller med OD5+ (10^5 dempning i aktuelt bølgelengdeområde), varselplakater og blinkende lys ble benyttet.

Sikkerhetsutstyr er viktig ved laser IR bruk.
Sikkerhetsutstyr er viktig ved laser IR bruk. Her ved undertegnede.

Videre arbeid

Nå begynner det møysommelige, men viktige dataprosesseringsarbeidet og skal føre fram til presentasjon i Trondheim på Deepwind 2017. Sammen med målingene fra Trondheim er det også blitt utført målinger i Finland under «icy conditions».

EFRIs roadmap

De 3 partnerne sammen med UiB og CMR er også involvert i det Europeiske Infrastruktur prosjektet WindScanner som er på ESFRIs roadmap. Sammen har de norske aktørene søkt om anskaffelse av ulike typer WindScanner, både for kortholds- og langdistanse målinger i vindparker.

Alle bilder: SINTEF/Hans Christian Bolstad

 

0 kommentarer på “Lidar målinger i vindtunnelen i Trondheim

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *