Bioenergi CO2-håndtering Gassteknologi Politikk

Bio-CCS: Ny snakkis i teknologikretser

Lær deg ordet karbonnegativ teknologi, eller Bio-CCS, først som sist. Det har nemlig blitt en snakkis i teknologikretser.

Bio-CCS: En metode, eller teknologi som kan redusere CO2-nivået i atmosfæren:

– I praksis består Bio-CCS i å fange CO2-en som slippes ut fra såkalte klimanøytrale prosesser, som for eksempel forbrenning av organisk avfall, pellets eller flis, forklarer energiforsker og forbrenningsspesialist Mario Ditaranto i SINTEF.

Deretter må CO2-en lagres trygt under bakken for all evighet. Da har man faktisk redusert CO2-nivået som er i atmosfæren, gjennom å hente ut CO2 fra det naturlige kretsløpet. Dette er den eneste metoden vi har som kan redusere CO2-nivået som skaper klimaproblemene.

Teknologien kalles Bio-CCS og den er ikke ny. Fram til nå har Bio-CCS hatt et noe brokete omdømme som ubetydelig, dyr og smal. Men i lys av klimaendringene og COP21, har Bio-CCS blitt en snakkis i teknologimiljøene som jobber med klima. Her hjemme har teknologien fått både Bellona, SINTEF og deler av norsk industri til å jobbe for et snarlig gjennombrudd.

Forklaringen på hvorfor kan du lese i denne artikkelen i Gemini.

Bio-CCS: Prinsippskisse som viser fjerning av CCS.
Bio-CCS er å ta ut CO2 fra klimanøytrale energiprosesser, og lagre den under jorda. Da fjerner man i prakis denne CO2-en fra atmosfæren. Derfor kalles metoden karbonnegativ teknologi. Illustrasjon: Doghouse.no

0 kommentarer på “Bio-CCS: Ny snakkis i teknologikretser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *