Energisystemer Politikk Vannkraft

Løp-og-kjøp vannkraftverdi – det blir SHOP!

Vannkraft står for omlag 50 % av elektrisitetsproduksjonen innen Nord Pool området og 99 % av norsk kraftproduksjon. Det er anslått at hver prosent vi øker verdien av norsk vannkraft i samspill med Europa vil øke verdien for samfunnet med 63 Mill €. Det er der SHOP kommer inn. Mer om det snart.

Mitt doktorgradsarbeid er optimalisering i verdikjeden i skogbruk og oljeindustri. Jeg hadde aldri arbeidet med vannkraft før jeg begynte å jobbe ved SINTEFEnergi.

Da jeg ble intervjuet av min fremtidige sjef Michael Belsnes, sa han følgende: «Med din bakgrunn, foreslår jeg at du starter å jobbe med SHOP». Jeg hadde aldri hørt om SHOP før, og tenkte øyeblikkelig at «bare fordi jeg er kvinne, tror de jeg liker shopping … »

Men tross det ble jeg forsker ved SINTEF, og nå arbeider jeg med analyser, utvikling og vedlikehold av SHOP, som viste seg å stå for «Short-term Hydro Operation Planning».
Som navnet antyder, er SHOP opprinnelig utviklet for å løse utfordringer med korttids produksjonsplanlegging. Programmet er basert på en deterministisk optimalisering formulering der komplekse og detaljerte hydrauliske konfigurasjoner av vassdrag modelleres.

Hydropwer accounts for 99 % of Norwegian electricity production.
Det er anslått at hver prosent vi øker verdien av norsk vannkraft i samspill med Europa vil øke verdien for samfunnet med 63 Mill €.

Målet med programmeter enten å maksimere inntekt mot forventet markedspris, eller å minimere kostnadene ved å oppfylle faste forpliktelser.

Etter 20 års utvikling av glimrende forskere ved SINTEF, er SHOP blant de beste i verden for markedsbasert hydrotermisk planlegging. Men SHOP gjør nå mye mer enn det den opprinnelig var utviklet for.

Etter 20 års utvikling av glimrende forskere (…) gjør SHOP nå mye mer enn det den opprinnelig var utviklet for.

Muligheten for hydrauliske forbindelser mellom vannkraftmagasin, flere metoder for kobling mot strategien fra langtidsmodeller, multiple prisområder med diversifisert produksjonstilknytning, generatortyper, pumpeenheter, fallhøyde optimalisering, bekkeinntaksmodeller, forpliktelseri frekvens- og reservemarkeder, og mange andre funksjoner har blitt realisert.

Ny simuleringsmodell

Nylig har vi utviklet en ny simuleringsmodell. Den dekker alle de eksisterende optimaliseringsfunksjoner i SHOP. Dette gir konsistent oppførsel mellom optimalisering og simulering og åpner opp for nye bruksområder og kombinasjoner av simulering og optimalisering.

Det gjør det også enkelt å finne hva som gir ugyldige løsninger og deretter å legge nye begrensninger i optimaliseringsmodeller, litt som en lukket reguleringssløyfe.

Tidsoppløsningen i simuleringsmodellen kan være ned til sekunder. Ikke-linearitet og tilstandsavhengigheter i vassdragene, for eksempel fallhøyde og falltap, flom, flyt mellom magasin, og andre dynamiske egenskaper kan beregnes mye mer nøyaktig.

Tettere kommunikasjon i 2015

Vi har et nært forhold til våre kunder og prøver å oppfylle forventningene deres. Fra 1. januar 2015, vil det få ennå sterkere fokus. Fra da av vil utviklerne hos SINTEF Energi kontakte kundene direkte, noe som betyr bedre utvikling, mer effektiv diskusjon og mindre tidkrevende prosesser.

Mitt daglige arbeid med SHOP er ikke så enkelt som å handle på TrondheimTorg. Tvert imot, det er fullt av utfordringer.Men det er akkurat det jeg liker. Når jeg fikser vanskelig koding eller avslutter ny funksjonalitet som kunden ønsker, føler jeg at jeg har lykkes.

Jeg nevnte innledningsvis at for hver prosent som vi er i stand til å øke verdien av norsk vannkraft, øker vi verdien for samfunnet med 63 Mill €. Dette er den viktigste motivasjonen for oss til kontinuerlig å forbedre SHOP og alle de andre planleggingsmodellene hos SINTEF.

Med andre ord, SHOP sparer kunden penger, og gir kanskje litt ekstra penger til shopping?

0 kommentarer på “Løp-og-kjøp vannkraftverdi – det blir SHOP!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *