22. september er det offisiell åpning av vårt Brusselkontor. Kontoret ligger i Brusselhuset, sentralt i hjertet av EU-delen av byen. I Brusselhuset finner du oss sammen med NTNU og Universitetet i Bergen.

Hvorfor har vi åpnet et kontor her? Jo, målet er å få til enda flere spennende forskningsprosjekt med industrien i Norge og Europa, og hente mer forskningsmidler.

Collage Photo Shutterstock.com

EU-programmet Horisont 2020 (H2020) er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. I dette programmet skal det deles ut 70 milliarder euro over syv år.

Konkurrere på lik linje

Norsk næringsliv og forskningsmiljøer kan konkurrere om disse midlene på lik linje som søkere fra EU-land. Regjeringen ønsker at norske prosjekter skal hente tilbake minst 2 prosent av midlene som er utlyst.

SINTEF er det forskningsmiljøet i Norge som så langt har lyktes best i å hente forskningsmidler fra EU. Men vi vet at det er mulig å gjøre det enda bedre. Det forventes at norske energiforskere henter hjem hele 600 millioner NOK årlig fra H2020s energidel.

Skape fremtidens globale energiløsninger

SINTEF Energis visjon er å skape fremtidens energiløsninger. Det betyr at vi ønsker i tillegg til å skape fremtidens energiløsninger i Norge, så skal vi også gjøre dette i Europa og globalt. Da må vi jobbe sammen med europeisk industri og med de fremste fagmiljøene internasjonalt. Økonomiske rammer er en forutsetning for å få til forskning, og internasjonalt samarbeid er avgjørende for å lykkes med vår visjon.

Forskningsdirektør Petter Støa har lenge jobbet mot EU og Brussel, og flyttet inn i våre lokaler i Rue de Trône 61. Petter vil ha fokus på energiforskning for hele SINTEF, og vi tror vi vil dra stor nytte av å sitte sammen med NTNU, som vi jobber tett med på energiområdet.

Ikke nok å skrive god søknad

For å lykkes med forskning i Europa, så holder det ikke å skrive gode søknader. Man må også være med i agendasettende prosesser og øke deltagelsen i viktige nettverksarenaer. Dette kan gjøres mer effektivt ved at vi faktisk er tilstede i Brussel, og er kanskje den største gevinsten av kontoret. I denne bloggen til Petter Støa forklarer han hvordan og hvorfor vi engasjerer oss i H2020.

Petter har til nå sittet alene på kontoret i Brussel. Snart kommer NTNU og UiB sin representant. 22. september åpnes kontoret formelt av Europaminister Vidar Helgesen.

Vil du lese mer om H2020? Her er to prosjekter SINTEF Energi leder:

SINTEFs prosjekter finner du på denne siden

0 kommentarer på “Hvorfor åpner SINTEF et Brusselkontor?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *