CO2-håndtering

Kronikk: Snarvei til CO2-lagring

-Et fellesnordisk CO2-lager kan framskynde oppstarten for CO2-fangst i Norden. Dette sier Marit Mazzetti, SINTEF og Nils Eldrup, Tel-Tek i en kronikk i Dagens Næringsliv 19. februar 2016.

Kronikken gjengir hovedkonklusjonene fra et nordisk prosjekt, NORDICCS, som vi i forskningsmiljøet har utført sammen med flere industriselskaper. Vi har vi også beregnet hva et slikt lager vil koste.

CO2-lager: Tre ting på en gang

Studien anslår at 4,5 milliarder kroner i infrastruktur er nok til å gjøre Norden startklar på lagringssiden. En startinvestering av en slik størrelsesorden vil gi tre ting på en gang:

  • En undersjøisk lagringsbrønn på Utsira-formasjonen i Nordsjøen, nærmere bestemt en brønn som tar unna tre millioner tonn CO2 årlig. Det tilsvarer nær en tredel av utslippet fra norsk veitrafikk.
  • En landbasert knutepunkt-terminal på Sør-Vestlandet.
  • En rørledning som kan frakte 12 millioner tonn CO2 årlig fra terminalen og ut til Utsira-formasjonen. Dette røret er dermed stort nok til å forsyne også påfølgende brønner der ute.

Siden vi ennå er i en tidlig fase, må kostnadsanslaget verifiseres gjennom kommende utredninger før en beslutning kan tas.

Du kan lese hele kronikken som er gjengitt i Gemini.no.

DN-19-februar-2016-CO2

0 kommentarer på “Kronikk: Snarvei til CO2-lagring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *