Bioenergi CO2-håndtering Elkraftkomponenter Energieffektivisering Energisystemer Gassteknologi Havvind Politikk Subsea Vannkraft

COP22: … eller Cåpp Wæhh Døh som det ropes på flyplassen. Dag 1.

Hele verden samles til klimatoppmøtet COP22 i Marrakech i denne og neste uke. Marie Bysveen fra SINTEF rapporterer hjem i denne bloggen.

‘Cåpp Wæhh Døh’ ropte noen pent antrukne folk på den tilsynelatende bittelille flyplassen, før vi hadde rukket å komme innenfor døra. Ankomsten til Marrakech lørdag kveld ga de første indikasjoner på oppmerksomheten som toppmøtet CO22 har her i byn. Vi som skulle på COP22 havnet i en egen kø.

Da stoppet verden helt opp et par timer. Ingen fremdrift overhodet i passkontrollen. ‘Så flott tenkte jeg – nå har de jammen funnet ut at de kan slå sammen passkontroll og registrering av deltagerne. Supersmart!’ Så optimsitisk går det an å være.cop22-marie

HMS sjefen på jobben vil nok helst ikke høre hva som skjedde så. Jeg hadde selvfølgelig gjennomført en skikkelig risikovurdering før avreise, og den er det jammen riktig å skryte av. Vår HMS-sjef hadde satt seg skikkelig inni den jobben, og jeg hadde blitt bedt om å være oppmerksom på trafikk og transport. Jeg hadde bestilte henting av et firma som reisebyrået vårt anbefalte. Det kritiske var bare at lørdagskvelden i Marrokansk pass-kontroll kø, kombinert med forsinkelser på Arlanda på grunn av snø dagen før– hadde resultert i tre timers forinkelse. Så – ingen hentet meg – ingen tok telefonen da jeg ringte nummeret på den fine lappen jeg hadde skrevet ut. OG – halve Marokko hadde møtt opp med skilt med navnet til noen på utenfor ankomst. Fullstendig kaos!

Taxi driver

Jeg tenkte på hva HMS sjefen hadde sagt: ‘Bare bruk ofisielle biler – det er viktig for sikkerheten’. Ja – så jeg fant en liten rekke med – gamle, javel – taxibiler – og spurte: C’est ici le place pour le taxi offisielle’? Lenge siden jeg bodde i Frankrike kjente jeg plutselig. Ble møtt av en meget hyggelig marokkansk taxisjåfør som mer enn gjerne ville ha meg som sin kunde. Nr 228 stod det på bilen. Vel inne i bilen og på vei til hotellet skjønte jeg at det skulle bli vanskelig å finne sikkerhetsseler; ‘No on n’a pa des belts securite en Marrakech’. Ingen bilbelter her i Marrakech, med andre ord.

slangetemmere
Slangene er ikke så fremtredende på bildet. Men i virkeligheten….

Søndag hadde jeg til min frie benyttelse, sånn bortsett fra diverse forberedelser til mitt oppdrag for EERA JP CCS på mandag. Så jeg tenkte at en liten luftetur kunne gjøre susen. Jeg satte kursen for det noen kalte Verdens største marked. Min kollega Sigurd, som har bodd mange steder i verden, hadde vært så vennlig å fortelle meg om slangetemmerne på dette marked som det ikke var noe å bekymre seg for. ‘Bare spennende’ – forsikret han. Så jeg passerte byens mest kjente mosqu’en Koutoubia og ankom etterhvert det sagnomsuste markedet. Flott var det – ikke minst var lyden fra minaretene kombinert med slanger som praktisk talt lå ‘slengt utover’ bakken foran slangetemmerne en opplevelse for livet. For å si det sånn.

Marrakech pyntet for COP

På veien ser man overalt plakater som sier ‘ACT’ på flere språk – og med COP22 sine farger og emblem. Mange jobber hardt med pynting av hovedgater og parker. Er i anledning COP22, mon tro? Kan ikke kvi meg fra å tenke at dette er et land med lite luksus, og jeg håper virkelig at klimatoppmøtet kan bidra positivt for regionen. Registrerer på Twitter at flere ønsker å gjøre verden oppmerksom på at Marrakech slik dere ser det nå under COP22 er ikke det samme når dere drar.

På mandag var det tur for å dra på tur til Bab Ighli. Dette er den lille byen-i-byen hvor selve toppmøtet avholdes. Først spiste jeg lunsj hos noen damer på restauranten AMELI, som har som målsetning å hjelpe vanskeligstilte kvinner i området. Vanskelig å ikke bli berørt. Godt var det også.

dagens-kontor
Inne på Blue Zone var det mye å sette seg inn i – hvor er alt mulig? Enkle kafeer var satt opp – der undertegnede satt i en av disse og skrev på dagens tekst. Major halls er der hvor hovedforhandlingene finner sted, Side Events and Exhibitions og kaffeutsalg (hvor det tar en evighet å få en enkelt kopp kaffe fra en automat).

Byen er godt organisert rundt toppmøtet, så jeg satte meg på en buss som var merket Zone 10 . Da jeg kom frem bar det rett gjennom securiy og deretter å hente ‘badge’ – ‘Are you happy with the photo or would you like to take a new one ?’ Hyggelige folk, disse marokkanerne.

 

USAs COP22 stand
USAs COP22 stand

Jeg ble raskt fascinert av USA sin stand, inklusive en et tilsynelatende lite rom hvor det stod ‘US State Press’. Hm – kan bli travelt der om et drøyt døgn, tenkte jeg. NASA viser hver time noen kule plots av måter å illustrere hvordan det står til på kloden. Vandret rundt for å se meg litt rundt. Registrerte at Frankrike hadde også en flott stand.

Til slutt i dag var det endelig tid for felles Side Event på EUs Pavillion – med temaet CCS. Dette vil dere få høre mer om i morgen.

1 kommentar på “COP22: … eller Cåpp Wæhh Døh som det ropes på flyplassen. Dag 1.

  1. Pingback: COP22: Feber i kropp og på kloden. Dag 3. - #SINTEFblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *