Bioenergi Energieffektivisering Politikk

CenBio workshop: Virkningsgrader og bærekraftighet

Bloggere: Judit Sandquist, Michael Becidan og Øyvind Skreiberg

FMEen (Forskningssentre for miljøvennlig energi) CenBio arrangerte en workshop om bioenergiproduksjon med fokus på virkningsgrader og bærekraftighet, den 22. september på Gardermoen. Både FoU aktører og industri som dekker hele verdikjeden var invitert.

CenBio-illustrajson-uten-tekst

Vi hørte spennende foredrag fra hele verdikjeden. Dagen begynte med en kort innføring i hvordan CenBio undersøker bærekraftighet i de ulike verdikjedene.

Effektivt skogbruk i Sverige

Videre hørte vi to interessante og lærerike presentasjoner fra forskere i vårt naboland, Sverige. Vi fikk høre hvordan svenskene driver skogbruk og hva som er deres utfordringer og hvilke muligheter de undersøker og implementerer for å få et mer effektivt skogbruk. Deretter hørte vi en presentasjon av Arbaflame som produserer oppgradert biobrensel via dampeksplosjon til bruk som kullerstatning via sambrenning i kullfyrte anlegg.

Muligheter og utfordringer innen fjernvarme

Den første delen av ettermiddagen ble viet til norsk fjernvarmeproduksjon og vi hørte spennende presentasjoner fra Hafslund, Høgskolen i Telemark og Statkraft. De presenterte fjernvarmeproduksjon, muligheter og utfordringer fra forskjellige vinkler, og ga et veldig fint innblikk i den delen av bioenergiproduksjonen som er størst i Norge når det gjelder bioenergiproduksjon utenfor hjemmene våre.

Den siste presentasjonen ble fremført av Miljødirektoratet som viste oss hvordan de tenker rundt bærekraftighet, og hva konsekvensene kan bli hvis vi ikke begynner å produsere mye mer miljøvennlig energi i løpet av kort tid.

Dagen ble avsluttet med en god diskusjon om politikk, lønnsomhet og hindringer for økt implementering av bioenergi. Tydelig strategi, politisk vilje, målrettet informasjon og rammeverk ble påpekt som viktige momenter å adressere.

 

0 kommentarer på “CenBio workshop: Virkningsgrader og bærekraftighet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *