Politikk

Open Access: Alle vitenskapelige artikler gratis innen 2020?

Snart får vi kanskje open access i Europa? EUs Competitiveness Council har satt som mål at alle vitenskapelige artikler i Europa skal være gratis for alle innen 2020.

Dette betyr at den nyeste kunnskapen ikke lenger vil være forbeholdt et lite utvalg som har råd til dyre tidsskriftabonnement, men vil være tilgjengelig for alle! Ny teknologi, kombinert med forskeres tradisjon for å dele sine resultater gjør at dette er mulig.

shutterstock_103173644

Det var på et møte i forrige uke at de ble enige om dette ambisiøse målet. En av pådriverne for vedtaket har vært den nederlandske regjeringen, som for tiden har formannskapet i EU’s ministerråd. Det er litt gøy å tenke på at en av våre forskere, Alexis Sevault var med å gi input til nettopp den nederlandske regjeringen da han holdt foredraget «Open Access as seen by researchers» på et møte juni 2015.

SINTEF og Open Access

SINTEF arbeider nå med en ny publiseringsstrategi, og Open Access har en sentral plass. Strategidokumentet sendes i disse dager ut på høring til et utvalg ansatte. Vi har også etablert et åpent publiseringsarkiv – SINTEF Open, som er et verktøy for å dele våre resultater med resten av verden.

Du kan lese mere om Open Access på denne siden.

0 kommentarer på “Open Access: Alle vitenskapelige artikler gratis innen 2020?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *