Bioenergi Energieffektivisering Politikk

Spør en forsker: Vedovner med vannkappe

Spørsmål: Hvorfor satses det ikke på vedovner med vannkappe i Norge?

Svar: I utlandet satses det mer på vedovner med vannkappe enn i Norge. I Norge finnes det slike ovner til salgs via forskjellige nettsider som disse:

Morten Seljeskog tegning
Morten trenger ikke stor ovn når han skal varme opp sitt nye hus. (Illustrasjon: Kjetil Strand)

Vedovner med vannkappe er ovner som er produsert i EU. Ingen norske produsenter tilbyr slike ovner per i dag. Kostnadene ved et slikt system ligger på mellom 80-100 000 kroner og begrenser dermed etterspørselen.

Dessuten er det mye som ennå ikke er avklart når det gjelder sertifisert montering og vedlikehold av slike.

På SINTEF har vi fokusert på ovner som kan lagre varmen på andre måter og som dessuten fungerer uavhengig av strøm. Vi ønsker å lagre den i nye typer materialer for så å distribuere den ut til rommet på en kontrollert måte.

En annen ting er at de fleste passivhus som er bygget i Norge og som har installert vedovn, nettopp har en slik ovn med vannkappe. Personlig tror jeg dette vil komme også hos norske produsenter.

Les mer om forskningsprosjektet StableWood, der vi forsker på vedfyring i energieffektive hus.


Her kan du lese mer om SINTEFs kompentanse innen Vedovnsteknologi


 

5 comments on “Spør en forsker: Vedovner med vannkappe

 1. Løfter denne tråden igjen. Ser at det er flere leverandører på markedet som tilbyr vedovn med vannkappe – som må være en gunstig måte å lagre å distribuere varme for en enebolig. For egen del så har vi en gammel enebolig på 200 m2 som krever mye energi på vinteren. Med en stor klebersteinsovn/kakkelovn så vil varmen kun komme fra et sentralt område.

  At det ikke finnes Norske produsenter av vedovner med vedkappe er veldig skuffende. For egen del så vurdere jeg å gå til innkjøp av en ovn produsert fra EU.

 2. Hyggelig med oppvakte og interesserte lesere…Dette handler om markedetterspørsel i Norge. Per i dag er salgsvolumet for slike typer ovner så lite at norske produsenter ikke finner det interessant nok. Noen produsenter har produkter men finner det ikke lønnsomt å ta disse inn i Norge. Kjøper du en slik ovn fra EU må du sjekke om den er godkjent for bruk i Norge. Ellers er det fremdeles en del regelverk og planer for vedlikehold som mangler for denne typen ovner. De fleste som installerer slike er nok de som er litt ekstra fingernemme selv og kan bidra inn i monteringen, de som har tilgang på gratis ved samt de som har et stort hus med høyt varmebehov, som du.

  Det finnes og noen få slike installasjoner i nyere passivhus som har gitt både negative og positive erfaringer. For tiden støttes denne typen installasjoner av ENOVA, så ta kontakt med dem. Hører gjerne fra deg om du velger en slik løsning.

  Morten Seljeskog

 3. Dette høres veldig spennende ut, men hva er disse andre måtene å lagre og distribuere varmen på? Jeg klarte ikke å finne ut dette fra prosjektsiden. Er det snakk om varmebehov som er så små at man kan droppe vannbåren varme fullstendig?

 4. jeg vurderte først flexit nye inneklimasentral,men grunnet må legge inn 3 fase med nytt luftstrekk ble den i overkant dyr..har i mange år irritert meg over at jeg fyrer på spreng i alle etasjer men varmen stopper liksom opp selv om jeg har installert balansert ventilasjon som bidrar til å frakte luften rundt.nå tror jeg valget faller på en ovn med vannkappe og en akkumulatortank på 500l for effektiv lagring a varmtvannet.det geniale med slikt system er at man kan koble til hva man vil til denne tanken på et senere tidspunkt,f eks kan det være aktuelt med solfangere som da skaper nesten gratis tappevann vår og sommer og ovnen som da dekker varmebehovet høst og vinter..systemet kan jo utvides med f eks viftekonvektorer.dette sammen med etterisolering og bytte av vinduer håper jeg på å bli mindre avhengig av el nettet.
  ja så har jeg jo gratis ved som hugges like utenfor stuedøra..det hjelper jo på regnestykket;)

 5. Øystein LK

  Slenger meg på denne tråden.
  Har et eldre hus på ca 220 kvm. Akkumulatortank på 500 liter er installert for vannbåren varme.
  Ser nå etter ny ovn med vannkappe og høy virkningsgrad, men som Morten Seljeskog skriver i sept 2016 er det ikke mange på markedet.
  Har kontaktet Oranier som jeg vet fra andre leverer gode ovner (det finnes mye billig skrap med vannkappe har jeg erfart). De som har rettighetene til salg av denne i Norge (JP Walter i Sverige) sier det ikke finnes Norske distributører av disse grunnet manglende Sintefsertifisering.
  Spørmålet er derfor; finnes det gode (og akseptable mtp utseende) vedovner med vannkappe som er sertifisert av SINTEF? Hvor finnes evt denne oversikten over modeller?

Legg inn en kommentar