Bioenergi Energieffektivisering Politikk

Spør en forsker: Vedovner med vannkappe

Spørsmål: Hvorfor satses det ikke på vedovner med vannkappe i Norge?

Svar: I utlandet satses det mer på vedovner med vannkappe enn i Norge. I Norge finnes det slike ovner til salgs via forskjellige nettsider som disse:

Morten Seljeskog tegning
Morten trenger ikke stor ovn når han skal varme opp sitt nye hus. (Illustrasjon: Kjetil Strand)

Vedovner med vannkappe er ovner som er produsert i EU. Ingen norske produsenter tilbyr slike ovner per i dag. Kostnadene ved et slikt system ligger på mellom 80-100 000 kroner og begrenser dermed etterspørselen.

Dessuten er det mye som ennå ikke er avklart når det gjelder sertifisert montering og vedlikehold av slike.

På SINTEF har vi fokusert på ovner som kan lagre varmen på andre måter og som dessuten fungerer uavhengig av strøm. Vi ønsker å lagre den i nye typer materialer for så å distribuere den ut til rommet på en kontrollert måte.

En annen ting er at de fleste passivhus som er bygget i Norge og som har installert vedovn, nettopp har en slik ovn med vannkappe. Personlig tror jeg dette vil komme også hos norske produsenter.

Les mer om forskningsprosjektet StableWood, der vi forsker på vedfyring i energieffektive hus.


Her kan du lese mer om SINTEFs kompentanse innen Vedovnsteknologi


 

Oppdatert med lenke til Enova-støtte: 26.11.2020

31 kommentarer på “Spør en forsker: Vedovner med vannkappe

 1. Løfter denne tråden igjen. Ser at det er flere leverandører på markedet som tilbyr vedovn med vannkappe – som må være en gunstig måte å lagre å distribuere varme for en enebolig. For egen del så har vi en gammel enebolig på 200 m2 som krever mye energi på vinteren. Med en stor klebersteinsovn/kakkelovn så vil varmen kun komme fra et sentralt område.

  At det ikke finnes Norske produsenter av vedovner med vedkappe er veldig skuffende. For egen del så vurdere jeg å gå til innkjøp av en ovn produsert fra EU.

 2. Hyggelig med oppvakte og interesserte lesere…Dette handler om markedetterspørsel i Norge. Per i dag er salgsvolumet for slike typer ovner så lite at norske produsenter ikke finner det interessant nok. Noen produsenter har produkter men finner det ikke lønnsomt å ta disse inn i Norge. Kjøper du en slik ovn fra EU må du sjekke om den er godkjent for bruk i Norge. Ellers er det fremdeles en del regelverk og planer for vedlikehold som mangler for denne typen ovner. De fleste som installerer slike er nok de som er litt ekstra fingernemme selv og kan bidra inn i monteringen, de som har tilgang på gratis ved samt de som har et stort hus med høyt varmebehov, som du.

  Det finnes og noen få slike installasjoner i nyere passivhus som har gitt både negative og positive erfaringer. For tiden støttes denne typen installasjoner av ENOVA, så ta kontakt med dem. Hører gjerne fra deg om du velger en slik løsning.

  Morten Seljeskog

  • Geir Øverbø

   Hei,hva er de negative erfaringene ? er det noe problemer med tanke på forbrenningen ,at vannrørene kjøler ned temperaturen i brennkammeret så det blir dårlig forbrenning og bekdannelse ? mvh

 3. Dette høres veldig spennende ut, men hva er disse andre måtene å lagre og distribuere varmen på? Jeg klarte ikke å finne ut dette fra prosjektsiden. Er det snakk om varmebehov som er så små at man kan droppe vannbåren varme fullstendig?

 4. jeg vurderte først flexit nye inneklimasentral,men grunnet må legge inn 3 fase med nytt luftstrekk ble den i overkant dyr..har i mange år irritert meg over at jeg fyrer på spreng i alle etasjer men varmen stopper liksom opp selv om jeg har installert balansert ventilasjon som bidrar til å frakte luften rundt.nå tror jeg valget faller på en ovn med vannkappe og en akkumulatortank på 500l for effektiv lagring a varmtvannet.det geniale med slikt system er at man kan koble til hva man vil til denne tanken på et senere tidspunkt,f eks kan det være aktuelt med solfangere som da skaper nesten gratis tappevann vår og sommer og ovnen som da dekker varmebehovet høst og vinter..systemet kan jo utvides med f eks viftekonvektorer.dette sammen med etterisolering og bytte av vinduer håper jeg på å bli mindre avhengig av el nettet.
  ja så har jeg jo gratis ved som hugges like utenfor stuedøra..det hjelper jo på regnestykket;)

 5. Øystein LK

  Slenger meg på denne tråden.
  Har et eldre hus på ca 220 kvm. Akkumulatortank på 500 liter er installert for vannbåren varme.
  Ser nå etter ny ovn med vannkappe og høy virkningsgrad, men som Morten Seljeskog skriver i sept 2016 er det ikke mange på markedet.
  Har kontaktet Oranier som jeg vet fra andre leverer gode ovner (det finnes mye billig skrap med vannkappe har jeg erfart). De som har rettighetene til salg av denne i Norge (JP Walter i Sverige) sier det ikke finnes Norske distributører av disse grunnet manglende Sintefsertifisering.
  Spørmålet er derfor; finnes det gode (og akseptable mtp utseende) vedovner med vannkappe som er sertifisert av SINTEF? Hvor finnes evt denne oversikten over modeller?

 6. Ingvar Danielsen

  Hei. Jeg har installert en vedovn med vannkappe som jeg har koblet opp mot huset mitt som har vannbåren varme. Dette er jeg svært fornøyd med, dette virker og spaser meg for mye strøm. Imidlertid er det uklart om ovnen tilfredsstiller NS3059 da det står bak ovnen at den tilfredsstiller EN 13240, EN 13229 og EN 12815, alle fra 2006. Er det noen av disse EN som er identisk med NS 3059?

 7. Erik Meisingset

  Hvis der er en vedfyrt komfyr med vannkappe, kommer denne utenom NS3059.
  Vedfyrte ovner for matlaging har unntak. Men de behøver ikke å være kleinere av den grunn.

 8. Morten Seljeskog

  Siste kommentar er feil. Ovner med vannkappe SKAL testes etter NS 3058/59. I flg. ansvarling på RISE FIRE Research AS ble det akseptert at de kun testes i de øverste belastningsområdene pga. at de skal brukes på denne måten, og overfører varme til vann.

 9. Hei. Jeg har montert og solgt en del ovner og noen få peiser med vannkappe, siden jeg er forhandler vil jeg ikke gjøre dette til et reklamestunt men bare komme med mine erfaringer. De fleste norske boliger er så mange kvm. at en vedovn med vannkappe er et godt alternativ til en vanlig vedovn og for at spare en del strøm, samt at få mindre varme på stuen. De fleste kunder hos meg velger en kombinasjon med luft-vann varmepumpe og vedovn med vannkappe, dette blir da såklart en stor investering, men ofte velger kunden da en varmepumpe som dekker de milde vinterdager og må da fyre i ovnen på normal/kalde vinterdager, på den måten sparer man en del tusen kroner i innkjøp av varmepumpe og bruker vedovnen mer enn om varmepumpen dekte alle 365 dager. Vedovn med vannkappe blir forhåpentligvis mer vanlig i moderne boliger som har mindre varmebehov, der mener jeg det er en fordel med en mindre elektrisk varmtvannsbereder som tar den daglige tappevannsoppvarming og en spiral i akkumulatortanken som forvarmer tappevannet når man fyrer i ovnen. På de fleste systemer jeg har har montert/levert er det brukt en dobbeltmantlet bereder som varmepumpen jobber mot ( den trenger ikke en stor akkumulatortank ), og en 300-800 ltr akkumulatortank som ovnen jobber mot, når man fyrer i ovnen går vannet da fra ovn til akkumulatortank til dobbeltmantlet tank og videre til varmeanlegget, på den måten blir energien fra ovnen altid utnyttet mest muligt til forvarming av tappevann og varme i boligen. Disse typer varmeanlegg kan også enkelt kombineres med solfangere på taket, og da blir det strømsparing!
  Håper dette kan være til hjelp og inspirasjon til noen av dere 🙂

  • Jelena Ringstad

   Hei! Er det noen som vet om Selmac vedovn/peis (svensk) med vannkappe er godkjent i Norge?

   • Øystein LK

    Selmac har nå en egen side med ovner som er godkjent for NS3059, men jeg kjenner ikke kvaliteten på disse. Da jeg kjøpte min ovn hos de for ca fem år siden sa de at ovner med vannkappe ikke var underlagt det samme kravet til sertifisering/ godkjenning som vanlige ovner. Jeg kjøpte da en rimelig ovn som de nå ikke lengre er i salg. Denne krever en 20 % stilling på å legge inn ved om vinteren og det samme for å hugge ved utenom sesongen. Makan til grådig ovn skal du lete lenge etter, ikke spesielt effektiv heller.
    Flere av ovnene de selger har stålkammeret med vann direkte mot ildstedet, dette gir mye vedlikehold i form av rengjøring av sot som legger seg på den «kalde» overflaten. Min erfaring er derfor at kammeret må være belagt med slik «ovnstein» (aner ikke hva det heter) inne i kammeret.

   • Bjørn Åge

    Har du fått noen svar?

 10. Morten Seljeskog

  Hear Hear, man får det man betaler for – noe mange enda ikke har fått med seg…litt synd at norske produsenter ikke kan tilby denne løsningen i Norge.

 11. Pingback: Wood stoves and wood-burning – how to ensure “hygge”, heating comfort and eco-friendliness - #SINTEFblog

 12. Jeg har god erfaring med vannboren varme med vannkappe og har brukt det i 10 år. I stedet for å varme opp et lokalt rom som blir for varmt så står ovn med vannkappe i kjellerstuen . Huset har vannboren varme i betong samt vannboren varme med energibrønn som basisoppvarming. Til ovnen med vannkappe har jeg koblet til en 800 liter vakkumulatortank som igjen forsyner hele huset med varmvann når det fyres. Systemet uten vedfyring er underdimensjonert på kalde dager og da er det fint å lunke på ved vedfyringen. Jeg fyrer ca 2 timer hver kveld når det er kaldere enn +5C. Sparer kanskje 2500-3000 x 6 mnd pr mnd på vedfyring. Jeg har tilgang på gratis ved og paller i regnestykket. Jeg har nå en billig oven fra Selmac men vurderer å bytte den ut med en vedpanna H4EKO og for vedpanna gjelder ikke sintef sine krav til avgasser. Videre vil en vedpanna til 17.000NOK gjøre til at det går mindre ved. Når strømmen blir dyrere vil vannamantel også bli poulærti Norge.

 13. Morten Seljeskog

  Veldig interessant å høre erfaringer med slike ovner. Slenger man på en solfanger (vakumrør) kan regnestykket bli enda bedre litt avhengig av solforholdene på plassen.

 14. Ole Kenneth Søreide

  Solfangere i sommerhalvåret og peisovn med vannkappe i vinterhalvåret. Alt koblet mot akkumulatortank i kjelleren. Liten og billig vann/vann varmepumpe som går i vinterhalvåret når man ikke fyrer. Det er mitt oppsett, bortsett fra at jeg mangler fortsatt peisovnen med vannkappe. Resten fungerer utmerket, spesielt solfangerne.

  Om man skal betale 80-100.000 for ovn med vannkappe vil man aldri spare det inn. Det må ned på 30-40.000 etter min mening, og da kan man ikke bare labbe inn hos nærmeste ovns-forhandler.

  Noen som vet noe mer om den nye felles europeiske standarden NS-EN 16510-1 som også vil bli gjeldende i Norge?
  Vil sannsynligvis gjøre det enklere og rimeligere å finne sertifiserte ovner.

  Noen som har erfaringer med Kratki’s ovner? http://www.kratki.pl

  På forhånd takk!

 15. Maria Westgård Fagervold

  Hei.

  Finnes det en liste over godkjente ovner med vannkappe?

  Vi er på utkikk etter en ovn/komfyr til kjøkken i vår gamle trønderlån.

 16. Torstein

  hei
  Jeg har en Kratki … heter vel Nordic Kamina Zuzia 12KW som jeg har hatt i omtrent 10 år.
  Dette er en peisovn med stålplater uten stein i brennkammer, det virker som den ikke blir varm nok,
  mye sot på glass, bruker mye ved og det blir mye aske. De er vel ikke godkjent etter NS 3059 heller.
  Jeg vurderer nå å skifte denne ut med en Caron Aqua 10,5 KW fra Arne Bergli … noe som har erfaring med den ?

  • Øystein L K

   Kjent problemstilling. Høres ut som du har samme problem som min ovn fra Selmac (en modell fra Prity), i tillegg bruker min enormt mye ved. Har vært i kontakt med noen leverandører av ovner med vannkappe, og det er et flertall av de som trekker frem Caron Aqua som en god ovn som faktisk leverer det tekniske data oppgir. Jeg kommer nok til å kjøpe denne når nytt ildsted skal kjøpes inn. Har derimot ikke funnet noen som kan levere og montere denne på Østlandet, så hvis du kjenner til det setter jeg pris på om du publiserer det her.

   • Torstein

    hallo igjen

    Jeg tenkte å kjøpe den direkte hos Arne Bergli … ellers tror jeg det er best å gå via din lokale rørlegger.

  • Er det tilkoblet Laddomat eller lignende på den? Og er du sikker på det er rett termostat som sitter i den? Det er også vesentligt om pumpen på Laddomaten først starter når vannet i peisen er runt 40 grader. Om disse tingene ikke er i orden vil du slite med ny peis med…

 17. Torstein

  Det går en egen krets med pumpe ned til akkumulatortanken som er 500 ltr.
  Jeg har koblet på en justerbar mekanisk termostat , egentlig er det vel en røykgasstermostat.
  Den starter sirkulasjonspumpa ved ca. 70° og stopper når den går ned til 50° … det hjalp ikke stort.

  • Ok, men det krever at du har en termisk ventil på returen og et T rør på turen, slik at temperatur diff, blir rett.

 18. Torstein

  Det sitter en shunt på toppen av akkumulatortanken, lenge siden jeg har sett på den …

 19. Ole Kenneth Søreide

  Såvidt jeg forstår er det viktig med høy nok forbrenningstemperatur. Noen snur visstnok vannretning slik at det varmeste vannet tas ut nederst og litt kjøligere vann inn øverst, for å øke temp i brennkammeret. Termostattemperaturen skal visstnok settes høyt, 70-80 grader. Men, jeg kan ikke dette, jeg leter fortsatt etter min første ovn med vannkappe. Hvis noen kan linke til forskning / erfaring på dette er det fint.

  En frittstående ovn som synes å ha super forbrenning og virkningsgrad, selv om den har vannkappe, er «Oranier Hektos Aqua 2». Noen ide om hvor man kunne kjøpt den?

 20. Erik Myrvang

  Har en ovn fra Selmac. Den heter Cream 23, den har ilegg på 40 cm ved, og 32 liter vannkappe.
  Den leverer 6kw strålevarme og 23kw til vannet, jeg er fornøyd bortsett fra feiejobben, det er knotete, øverste deksel skulle vært til å åpne, som på storebroren som heter Jaceline Magnum den hadde jeg valgt idag pga lettere service.
  Ellers har jeg 4 stk solfangere på låveveggen, de første i sitt slag i Norge, produsert i Østerikealt er helsveiset det er ikke noe som kan begynne å lage lekkasjer etter noen år. Det er ikke–gummi-tre-isolasjon eller annet, det er også 10 års garanti mot lekkasjer og kondens, det er jo fyfy iforhold til virkningsgrad. Forrige uke (42) mye sol og da leverte de fra ca 30 c på morran til borti 60 C etter 12 på dagen, da lagrer jeg i en tank på 850 liter + jeg har koblet varmtvann fra den store tanken inn på kaldt vannet på en 200l Høiax ekstrem, som sto her, har lagt mye vannvarme i gulvene
  Alt i alt fornøyd, har kostet ca 130 t men har fått igjen 60-65 tusen fra Enova, dermed blir det ikke så galt- mye egenandel her da.

  PS alle skal ha div paneler på taket?
  Det er bakdeler og fordeler med dette.
  Bakdel:
  snør ned om vinteren, 0 fuksjon
  Når solen er lav som den er I mange mnd i Norge svært lav virkningsgrad.
  Fordeler:
  På vegg (alle kan ikke bruke en vegg da) snør ikke ned, større virkningsgrad når solen er på sitt laveste.
  Altså, på vegg fungerer det hele året. Selfølgelig litt lavere virkningsgrad midt på sommeren, men det går helt bra for min del ihht temp.
  Ref priser på ovner i Norge
  Ovnene fra Selmac jeg tenker har en sånn pris at det er overkommelig, fra 6000 svkr +Mva til den jeg ville valgt nå med feieluke til 9600svkr+mva

 21. Pingback: Vedovner og vedfyring – Hvordan sikre hygge, varmekomfort og miljø- og klimavennlighet - #SINTEFblogg

 22. Ove Kragseth

  Første sammenligning var feillink til Selmac : http://selmac.se/produkt/uprema/
  Denne er med vannkappe og nesten halve prisen. Uten er den under halve prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *