Bioenergi Energieffektivisering Politikk

Spør en forsker: Vedovner med vannkappe

Spørsmål: Hvorfor satses det ikke på vedovner med vannkappe i Norge?

Svar: I utlandet satses det mer på vedovner med vannkappe enn i Norge. I Norge finnes det slike ovner til salgs via forskjellige nettsider som disse:

Morten Seljeskog tegning
Morten trenger ikke stor ovn når han skal varme opp sitt nye hus. (Illustrasjon: Kjetil Strand)

Vedovner med vannkappe er ovner som er produsert i EU. Ingen norske produsenter tilbyr slike ovner per i dag. Kostnadene ved et slikt system ligger på mellom 80-100 000 kroner og begrenser dermed etterspørselen.

Dessuten er det mye som ennå ikke er avklart når det gjelder sertifisert montering og vedlikehold av slike.

På SINTEF har vi fokusert på ovner som kan lagre varmen på andre måter og som dessuten fungerer uavhengig av strøm. Vi ønsker å lagre den i nye typer materialer for så å distribuere den ut til rommet på en kontrollert måte.

En annen ting er at de fleste passivhus som er bygget i Norge og som har installert vedovn, nettopp har en slik ovn med vannkappe. Personlig tror jeg dette vil komme også hos norske produsenter.

Les mer om forskningsprosjektet StableWood, der vi forsker på vedfyring i energieffektive hus.


Her kan du lese mer om SINTEFs kompentanse innen Vedovnsteknologi


 

17 comments on “Spør en forsker: Vedovner med vannkappe

 1. Løfter denne tråden igjen. Ser at det er flere leverandører på markedet som tilbyr vedovn med vannkappe – som må være en gunstig måte å lagre å distribuere varme for en enebolig. For egen del så har vi en gammel enebolig på 200 m2 som krever mye energi på vinteren. Med en stor klebersteinsovn/kakkelovn så vil varmen kun komme fra et sentralt område.

  At det ikke finnes Norske produsenter av vedovner med vedkappe er veldig skuffende. For egen del så vurdere jeg å gå til innkjøp av en ovn produsert fra EU.

 2. Hyggelig med oppvakte og interesserte lesere…Dette handler om markedetterspørsel i Norge. Per i dag er salgsvolumet for slike typer ovner så lite at norske produsenter ikke finner det interessant nok. Noen produsenter har produkter men finner det ikke lønnsomt å ta disse inn i Norge. Kjøper du en slik ovn fra EU må du sjekke om den er godkjent for bruk i Norge. Ellers er det fremdeles en del regelverk og planer for vedlikehold som mangler for denne typen ovner. De fleste som installerer slike er nok de som er litt ekstra fingernemme selv og kan bidra inn i monteringen, de som har tilgang på gratis ved samt de som har et stort hus med høyt varmebehov, som du.

  Det finnes og noen få slike installasjoner i nyere passivhus som har gitt både negative og positive erfaringer. For tiden støttes denne typen installasjoner av ENOVA, så ta kontakt med dem. Hører gjerne fra deg om du velger en slik løsning.

  Morten Seljeskog

  • Geir Øverbø

   Hei,hva er de negative erfaringene ? er det noe problemer med tanke på forbrenningen ,at vannrørene kjøler ned temperaturen i brennkammeret så det blir dårlig forbrenning og bekdannelse ? mvh

 3. Dette høres veldig spennende ut, men hva er disse andre måtene å lagre og distribuere varmen på? Jeg klarte ikke å finne ut dette fra prosjektsiden. Er det snakk om varmebehov som er så små at man kan droppe vannbåren varme fullstendig?

 4. jeg vurderte først flexit nye inneklimasentral,men grunnet må legge inn 3 fase med nytt luftstrekk ble den i overkant dyr..har i mange år irritert meg over at jeg fyrer på spreng i alle etasjer men varmen stopper liksom opp selv om jeg har installert balansert ventilasjon som bidrar til å frakte luften rundt.nå tror jeg valget faller på en ovn med vannkappe og en akkumulatortank på 500l for effektiv lagring a varmtvannet.det geniale med slikt system er at man kan koble til hva man vil til denne tanken på et senere tidspunkt,f eks kan det være aktuelt med solfangere som da skaper nesten gratis tappevann vår og sommer og ovnen som da dekker varmebehovet høst og vinter..systemet kan jo utvides med f eks viftekonvektorer.dette sammen med etterisolering og bytte av vinduer håper jeg på å bli mindre avhengig av el nettet.
  ja så har jeg jo gratis ved som hugges like utenfor stuedøra..det hjelper jo på regnestykket;)

 5. Øystein LK

  Slenger meg på denne tråden.
  Har et eldre hus på ca 220 kvm. Akkumulatortank på 500 liter er installert for vannbåren varme.
  Ser nå etter ny ovn med vannkappe og høy virkningsgrad, men som Morten Seljeskog skriver i sept 2016 er det ikke mange på markedet.
  Har kontaktet Oranier som jeg vet fra andre leverer gode ovner (det finnes mye billig skrap med vannkappe har jeg erfart). De som har rettighetene til salg av denne i Norge (JP Walter i Sverige) sier det ikke finnes Norske distributører av disse grunnet manglende Sintefsertifisering.
  Spørmålet er derfor; finnes det gode (og akseptable mtp utseende) vedovner med vannkappe som er sertifisert av SINTEF? Hvor finnes evt denne oversikten over modeller?

 6. Ingvar Danielsen

  Hei. Jeg har installert en vedovn med vannkappe som jeg har koblet opp mot huset mitt som har vannbåren varme. Dette er jeg svært fornøyd med, dette virker og spaser meg for mye strøm. Imidlertid er det uklart om ovnen tilfredsstiller NS3059 da det står bak ovnen at den tilfredsstiller EN 13240, EN 13229 og EN 12815, alle fra 2006. Er det noen av disse EN som er identisk med NS 3059?

 7. Erik Meisingset

  Hvis der er en vedfyrt komfyr med vannkappe, kommer denne utenom NS3059.
  Vedfyrte ovner for matlaging har unntak. Men de behøver ikke å være kleinere av den grunn.

 8. Morten Seljeskog

  Siste kommentar er feil. Ovner med vannkappe SKAL testes etter NS 3058/59. I flg. ansvarling på RISE FIRE Research AS ble det akseptert at de kun testes i de øverste belastningsområdene pga. at de skal brukes på denne måten, og overfører varme til vann.

 9. Hei. Jeg har montert og solgt en del ovner og noen få peiser med vannkappe, siden jeg er forhandler vil jeg ikke gjøre dette til et reklamestunt men bare komme med mine erfaringer. De fleste norske boliger er så mange kvm. at en vedovn med vannkappe er et godt alternativ til en vanlig vedovn og for at spare en del strøm, samt at få mindre varme på stuen. De fleste kunder hos meg velger en kombinasjon med luft-vann varmepumpe og vedovn med vannkappe, dette blir da såklart en stor investering, men ofte velger kunden da en varmepumpe som dekker de milde vinterdager og må da fyre i ovnen på normal/kalde vinterdager, på den måten sparer man en del tusen kroner i innkjøp av varmepumpe og bruker vedovnen mer enn om varmepumpen dekte alle 365 dager. Vedovn med vannkappe blir forhåpentligvis mer vanlig i moderne boliger som har mindre varmebehov, der mener jeg det er en fordel med en mindre elektrisk varmtvannsbereder som tar den daglige tappevannsoppvarming og en spiral i akkumulatortanken som forvarmer tappevannet når man fyrer i ovnen. På de fleste systemer jeg har har montert/levert er det brukt en dobbeltmantlet bereder som varmepumpen jobber mot ( den trenger ikke en stor akkumulatortank ), og en 300-800 ltr akkumulatortank som ovnen jobber mot, når man fyrer i ovnen går vannet da fra ovn til akkumulatortank til dobbeltmantlet tank og videre til varmeanlegget, på den måten blir energien fra ovnen altid utnyttet mest muligt til forvarming av tappevann og varme i boligen. Disse typer varmeanlegg kan også enkelt kombineres med solfangere på taket, og da blir det strømsparing!
  Håper dette kan være til hjelp og inspirasjon til noen av dere 🙂

  • Jelena Ringstad

   Hei! Er det noen som vet om Selmac vedovn/peis (svensk) med vannkappe er godkjent i Norge?

   • Øystein LK

    Selmac har nå en egen side med ovner som er godkjent for NS3059, men jeg kjenner ikke kvaliteten på disse. Da jeg kjøpte min ovn hos de for ca fem år siden sa de at ovner med vannkappe ikke var underlagt det samme kravet til sertifisering/ godkjenning som vanlige ovner. Jeg kjøpte da en rimelig ovn som de nå ikke lengre er i salg. Denne krever en 20 % stilling på å legge inn ved om vinteren og det samme for å hugge ved utenom sesongen. Makan til grådig ovn skal du lete lenge etter, ikke spesielt effektiv heller.
    Flere av ovnene de selger har stålkammeret med vann direkte mot ildstedet, dette gir mye vedlikehold i form av rengjøring av sot som legger seg på den «kalde» overflaten. Min erfaring er derfor at kammeret må være belagt med slik «ovnstein» (aner ikke hva det heter) inne i kammeret.

 10. Morten Seljeskog

  Hear Hear, man får det man betaler for – noe mange enda ikke har fått med seg…litt synd at norske produsenter ikke kan tilby denne løsningen i Norge.

 11. Pingback: Wood stoves and wood-burning – how to ensure “hygge”, heating comfort and eco-friendliness - #SINTEFblog

 12. Jeg har god erfaring med vannboren varme med vannkappe og har brukt det i 10 år. I stedet for å varme opp et lokalt rom som blir for varmt så står ovn med vannkappe i kjellerstuen . Huset har vannboren varme i betong samt vannboren varme med energibrønn som basisoppvarming. Til ovnen med vannkappe har jeg koblet til en 800 liter vakkumulatortank som igjen forsyner hele huset med varmvann når det fyres. Systemet uten vedfyring er underdimensjonert på kalde dager og da er det fint å lunke på ved vedfyringen. Jeg fyrer ca 2 timer hver kveld når det er kaldere enn +5C. Sparer kanskje 2500-3000 x 6 mnd pr mnd på vedfyring. Jeg har tilgang på gratis ved og paller i regnestykket. Jeg har nå en billig oven fra Selmac men vurderer å bytte den ut med en vedpanna H4EKO og for vedpanna gjelder ikke sintef sine krav til avgasser. Videre vil en vedpanna til 17.000NOK gjøre til at det går mindre ved. Når strømmen blir dyrere vil vannamantel også bli poulærti Norge.

 13. Morten Seljeskog

  Veldig interessant å høre erfaringer med slike ovner. Slenger man på en solfanger (vakumrør) kan regnestykket bli enda bedre litt avhengig av solforholdene på plassen.

Legg inn en kommentar