Fride Vullum-Bruer er seniorforsker ved SINTEF Energi og ekspert på verdikjeden for batterier. Hun har god kjennskap til fordeler og utfordringer ved produksjonsmetoder og bruk av ulik batteriteknologi.
Energiforskeren svarer: Hvordan kan man bruke stasjonære batterier som buffer
- De fleste er godt kjent med litium ionbatterier (Li-batterier) til bruk i elektronikk og i elbiler samt en del andre tekniske duppedingser som vi bruker i hverdagen (f.eks verktøy og hageredskaper). Disse anvendelsene er det vi kaller mobile eller bærbare. Men stasjonære batterier kan også benyttes til energilagring, både i kombinasjon med solceller og som en buffer i strømnettet.
- Denne bloggen om solcellepanel forklarte litt om lønnsomhet med solceller på taket for privatpersoner. Og det er nettopp her batterier kan gjøre en stor forskjell. Strømproduksjonen fra solceller er gjerne størst midt på dagen når folk flest er på jobb og strømbehovet er lavt. Dette fører til at overskuddsstrømmen blir solgt ut på nettet og man ender opp å måtte kjøpe tilbake på ettermiddag og kveld, gjerne for en høyere pris enn det man selger for.
- Med et riktig dimensjonert batteri, kan overskuddsstrømmen lagres på dagen for så å benyttes på ettermiddag og kveld når elbilen skal lades, klær vaskes og middagen må stå på bordet. På denne måten får man selv brukt all strømmen som solcellene produserer og man slipper å kjøpe strøm når den er på sitt dyreste.
- Les mer om hvordan vi i SINTEF forsker på alt fra materialer til anvendelse av batterier.
- Som del av det fireårige sirkulærøkonomiprosjektet TREASoURcE skal det installeres stasjonære batterisystemer (Battery Energy Storage System, BESS) med brukte elbilbatterier ved to demonstrasjonsanlegg i Norge og Finland sommeren 2023. Les mer om dette spennende prosjektet her.
Hvordan bruke batteri hele året
- Men hva med vinteren? Da produserer jo solcellene veldig lite strøm, så vil ikke da batteriet være overflødig? Ikke hvis batteriet settes opp riktig og benyttes på en litt annen måte enn i sommerhalvåret.
- På vinteren kan man nemlig sette opp batteriet til å lade fra nettet på natta når strømbehovet er lavt og strømmen er billigst. På morgenen og likeså på ettermiddag og kveld, vil man kunne benytte den lagrede strømmen og dermed redusere effekttoppene samt kjøpe strøm når prisen er lavest. På denne måten kan et batteri utnyttes maksimalt og redusere mengde strøm kjøpt fra nettet, redusere effekttopper, samt sørge for at man kjøper strøm når prisen er på det laveste i løpet av døgnet. Totale besparelser i løpet av et år vil derfor kunne øke betraktelig med innstallering av batteri sammen med solceller.
- Les bloggen om hvordan de har testet ut batterier i strømnettet.
Gjenbruk av batterier
- Det fine med stasjonære batterier er også at man ikke trenger å kjøpe splitter nye Li-batterier. Disse er kostbare og kommer med et relativt høyt miljøfotavtrykk.
- I Norge og resten av Europa, er det en helt som er under oppseiling. Dette er bedrifter som bygger batterier til stasjonær energilagring basert på brukte elbilbatterier. Denne typen batteri vil ha litt kortere levetid enn nye batterier, men vil fungere like godt til en mye rimeligere pris og med et betydelig lavere miljøfotavtrykk. Sistnevnte reduseres betraktelig over batteriets levetid ettersom batteriene vil få forlenget levetiden med alt fra 5 til 15 år (avhengig av bruk). I EU-prosjektet TREASoURcE (finansiert gjennom Horizon Europe) jobber SINTEF sammen med Eco Stor og andre partnere for å sette opp flere demonstrasjonsenheter som benytter nettopp brukte elbilbatterier i stasjonær energilagring.
- Les mer om «biobatteriet» som lagrer energi fra sol og vind.
Publisert 11. oktober 2022, oppdatert 18. oktober 2023.
Les flere tips fra energiforskerne:
- Vedlikehold av vedovner
- Bør jeg kjøpe varmepumpe? Vil det lønne seg?
- Ved og vedbriketter – alt du trenger vite
- Slik kan du redusere din strømregning
- Solcellepanel på taket – er det lønnsomt?
- Er vedfyring lønnsomt? Hvordan fyrer man best? [Med video]
- Data fra HAN-porten på smarte strømmålere (AMS) kan gi deg verdifull informasjon
- Slik velger du riktig vedovn til din bolig
- Unngå utslipp fra vedovner
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!