Stian Backe er forsker ved SINTEF Energi og førsteamanuensis II ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU. Han forsker blant annet på nabolag i fremtidens energisystem, og han skrev sin doktorgrad som en del av forskningssenteret for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN). Her svarer han på om solcellepanel er lønnsomt.
Forskeren svarer: Er solcellepanel på taket lønnsomt?
- Generelt er svaret JA, men det kommer selvfølgelig an på. Spørsmålet er hvor lang nedbetalingstiden blir.
- En fin oversikt over hvordan man regner, og hva man må ta hensyn til finnes her. Et regnestykke kan se slik ut: Med en installert effekt på 10 kWp som koster 225 000,- kroner og en strømpris på 1,5 kroner sparer du 15 000 kroner årlig – nedbetalingstiden blir da 15 år. Derfor er en av de viktigste faktorene som påvirker lønnsomheten til solcellepanel markedsprisen på strøm. Dess høyere markedsprisen er, dess mer lønnsomt er det med egne solceller.
- Ulempen med solcellepanel er at det er en stor investering, og et anlegg koster fort flere hundre tusen kroner. Her finnes det alternative løsninger som sol-lån og leasing-avtaler.
- Les mer om hvordan SINTEF jobber med solenergi.
Størrelse på anlegg har betydning
- Store solcelleanlegg er vesentlig billigere per produserte kilowattime enn små anlegg, så tilgjengelig areal på tak/fasade er viktig å vurdere.
- Samtidig er det mer lønnsomt med produksjon som sammenfaller med forbruk fordi da unngår man skatt/avgifter og deler av nettleien. Hvis målet er å maksimere lønnsomheten bør derfor ikke anlegget overdimensjoneres.
- Når en norsk strømkunde installerer egne solceller, vil det lønne seg for kunden å bruke all strømmen fra solcellene selv. Det er fordi solcelleproduksjonen trekkes fra forbruket til kunden, og kunden sparer på alle tre delene av strømregninga. Les mer om hvordan solceller kan bidra til lavere nettleie og hvorfor det lønner seg å bruke strømmen fra solcellene selv.
- For å sørge for at forbruk sammenfaller med produksjon kan man forsøke å tilpasse noe av forbruket, for eksempel lade elbil og vaske klær når sola skinner. Husk at husholdninger bruker mest strøm til oppvarming. Batterier kan også flytte solproduksjonen til timer når den trengs og dermed øke lønnsomheten til et stort solcelleanlegg.
Plassering av solcellepanel
- Solcellepanel som peker mot sør produserer generelt mest strøm per år, og det er derfor ofte anbefalt å legge solcellene på sørvendte tak eller fasader. Likevel kan det være aktuelt med øst- og vestvendte fasader/tak fordi disse solcellene produserer godt når strømforbruket er generelt høyere.
- Potensialet for solceller avhenger av hvor du er i Norge, og det er generelt bedre produksjon i Oslo enn i Tromsø. Lokale skyggeforhold og værfaktorer påvirker også produksjon: Solceller produserer bedre når det er kaldt, og en god regnskyll på jevn basis gir økt produksjon fordi støv og partikler vaskes bort. Snødekke vil redusere produksjon, noe som gir økt relevans å installere sol på fasade og yttervegg.
Les også:
- Spør en energiforsker: Bør jeg kjøppe varmepumpe? Vil det lønne seg?
- Slik kan du redusere strømregningen din
- Ved og vedbriketter – alt du trenger vite
- Vedlikehold av vedovner
- Hvordan kan du bruke stasjonære batterier med eller uten solcellepanel?
- Er vedfyring lønnsomt? Hvordan fyrer man best? [Med video]
- Data fra HAN-porten på smarte strømmålere (AMS) kan gi deg verdifull informasjon
- Slik velger du riktig vedovn til din bolig
- Unngå utslipp fra vedovner
Pingback: Spør en energiforsker: Bør jeg kjøpe varmepumpe? Vil det lønne seg? - #SINTEFblogg
«Derfor er en av de viktigste faktorene som påvirker lønnsomheten til solcellepanel markedsprisen på strøm.»
Der jeg bor, er solen borte i 4 md, og det er på den kaldeste tiden. Ellers bor jeg på vestlandet hvor det er mer vanlig med skyer enn klar himmel.
Vil tippe at mitt regnskap slår veldig dårlig ut. Det er masse vind her, så vindmøller til privat bruk kan muligens lønne seg for meg.
I følge industribedriften Årdal Maskinering er det lønnsomt med sol på taket: https://www.maskinregisteret.no/article/view/758776/ardal_maskinering_satser_pa_baerekraft_produserer_solstrom_nok_til_hele_fabrikken
Kolberg Caspary Lautom har også sol: https://www.kcl.no/om-kcl
Hei Oddvar! Det er rett som du skriver at potensialet fra lokale energikilder er vel så kritisk for lønnsomhet, men både kulde og regn gir bedre solproduksjon når sola skinner.
Småskala vindkraft har foreløpig større kostnader enn solceller, men det kan også være lønnsomt i noen tilfeller. I 2017 publiserte Nasjonalt Vindenergisenter en fin oversikt over «Muligheter for småskala vindenergi i Møre og Romsdal»: https://nves.no/site/wp-content/uploads/2019/07/Sm%C3%A5skala-vindkraft-i-M%C3%B8re-og-Romsdal.pdf
(se for eksempel avsnittet «Økonomisk konkurransekraft» i lenken for en generell lønnsomhetsvurdering av småskala vindkraft).
Pingback: Hvordan kan du bruke stasjonære batterier med eller uten solcellepanel? - #SINTEFblogg
Pingback: Er vedfyring lønnsomt? Hvordan fyrer man best? [Med video] - #SINTEFblogg
Selvsagt er markedsprisen viktig for hvor god investeringen solceller er. Jeg mener at antall år det tar å nedbetale investeringen, ikke er så viktig. For meg var det ROI av idet investerte beløpet. I årene 2018-2022 så er gjennomsnittet for min investering nærmere 7%, altså klart høyere enn om pengene stod i banken.
Godt for miljøet – godt for lommeboka😊
Pingback: Slik kan du redusere din strømregning - #SINTEFblogg
Pingback: Data fra HAN-porten på smarte strømmålere (AMS) kan gi deg verdifull informasjon - #SINTEFblogg
Pingback: Slik velger du riktig vedovn til din bolig - #SINTEFblogg