Hvem er egentlig Fornybar Norge, og hva gjør de?
Fornybar Norge er en landsomfattende bransje- og arbeidsgiverorganisasjon, og en del av NHO-fellesskapet. Vi er den største interesseorganisasjonen innen fornybarnæringen i Norge, og vi jobber for fornybare og bærekraftige energiløsninger som bidrar til å kutte klimagassutslipp og skape nye arbeidsplasser og inntekter for Norge. Vi har medlemmer i hele verdikjeden, inkludert fornybar energiproduksjon på land og til havs, nettselskaper, entreprenører, strømsalg, leverandører og rådgivere.
En viktig oppgave for Fornybar Norge er å jobbe for at fornybarnæringen gis gode rammevilkår som skaper lønnsomhet og konkurranseevne, samt bærekraftige energiløsninger og sameksistens med andre samfunnsinteresser. Dette gjør vi blant annet gjennom å jobbe tett sammen med våre medlemsbedrifter for å kjenne deres behov, og gjennom tett kontakt med myndighetene. Vi sender inn innspill og høringssvar på nye lov- og forskriftsendringer, har møter med Energidepartementet og RME, samtaler med politikere, og jobber mye med kommunikasjon både innad i bransjen og utad til folk flest (her kan jeg anbefale podkasten vår «Fornybaren»). I tillegg til dette tilbyr Fornybar Norge arbeidsgiverorganisasjonstjenester som for eksempel advokattjenester og næringspolitisk rådgivning, vi utvikler, leder og deltar i forskningsprosjekter på vegne av næringen, og vi tilrettelegger for møteplasser og tilbyr kurs, konferanser og ulike arrangementer.
Mine arbeidsoppgaver
Jeg jobber i avdelingen «Nett og marked» og seksjonen «Strømnett og beredskap». Jeg har blitt godt tatt imot av hyggelige, engasjerte og dyktige kollegaer, og jeg er heldig å få være med på mange ulike oppgaver.
Fornybar Norge leder og organiser mange bransjeråd, fagnettverk, forum og arbeidsgrupper for våre medlemmer. Jeg har vært heldig å få være med på flere av disse arenaene som observatør, både for å lære og bli kjent med noen av de fine og dyktige folkene i bransjen vår. Jeg deltar også i et helt nyoppstartet FoU-prosjekt som skal forsøke å lage en erfaringsportal for cybersikkerhet. Dette bygger videre på resultater fra et tidligere prosjekt som omhandlet cybersikker ledelse hos små og mellomstore bedrifter i kraftbransjen. I tillegg til dette har jeg vært med i prosessen med å utarbeide et høringssvar fra Fornybar Norge på høringen av forslag om delingsordning for fornybar kraft tilpasset næringsområde. Selv om høringssvaret er sendt inn, jobber vi videre i en arbeidsgruppe med noen av de problemstillingene som ligger i den nye ordningen.
I tillegg til de overnevnte oppgavene jobber jeg med et notat der jeg forsøker å undersøke alternative finansieringsordninger for nye nettinvesteringer. Det sentrale spørsmålet her er hvordan vi kan gi nettselskapene insentiver til å være mer i forkant med nettutbygginger, samtidig som vi unngår at nettleien for eksisterende kunder blir uakseptabel høy inntil nytt forbruk er tilknyttet. For å kunne se på alternativer til dagens finansieringsmodell, hvilke insentiver nettselskapene har til investeringer og forstå konsekvenser av eventuelle endringer, kreves en dyp innsikt i den økonomiske reguleringen av nettselskaper, inntektsrammemodellen og anleggsbidragsordningen for å nevne noe. I den forbindelse er jeg blant annet med i en arbeidsgruppe som jobber med endringer i anleggsbidragsverket i regionalnettet. Her er det mye nytt å lære for meg, men jeg synes det er veldig interessant å få dykke ned i dette, og ikke minst utrolig inspirerende å se engasjementet og kompetansenivået til deltakerne i gruppen.
Det har vært noen spennende første måneder å være trainee her, og særlig de siste ukene har vært svært innholdsrike med mye debatt i media og endringer i det politiske landskapet både knyttet til nasjonal kraftpolitikk og relasjon til EU. Dette er viktige saker for mange av våre medlemmer, og skaper derfor høy aktivitet på Fornybar Norges kontorer både i Oslo og Brüssel.
Generelt er Fornybar Norge en veldig fin plass å være for å komme tett på bransjen og alt som rører seg, og ikke minst en unik mulighet til å knytte mange og gode kontakter.
Planer for våren
Som en del av det å være EnergiTrainee i Fornybar Norge er man så heldig å få muligheten til et to ukers opphold på Fornybar Norges Brüssel-kontor. Mitt opphold blir i midten av juni, og jeg gleder meg til to spennende og innholdsrike uker der jeg kan lære mer om EU-prosesser, vårt nordiske samarbeid Nordenergi og komme tett på hva som rører seg i EUs hovedsete. Mer om hvilken rolle Brüssel-kontoret har, og mine oppgaver der kommer i en senere blogg.
Uken etter mitt utenlandsopphold reiser vi på Bli-kjent-tur med de to nyansatte traineene. Vi gleder oss veldig til å bli kjent dem, og til faglig og sosialt opplegg på Senja!
Helt på tampen synes jeg det bør nevnes at SINTEF feirer 75-årsjubileum i år! Det feires på storslagent vis med flere markeringer rundt om i landet. 27.januar ble årsjubileet markert i Trondheim, og dagen etter ble det åpnet en utstilling «SINTEF – 75 år med teknologi for et bedre samfunn» på Realfagsbiblioteket på NTNU Gløshaugen. Denne er gratis og åpen for alle, og skal stå ut året. Utstillingen blir også å se på ulike SINTEFs lokasjoner rundt om i landet i løpet av året.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!