#Digital #Helse

Bruk av GPS i demensomsorgen – på høy tid at teknologien tas i bruk

Denne uken er bruk av GPS i demensomsorgen nok en gang blitt aktualisert. En 76 år gammel mann er savnet fra et sykehjem i Oslo, og både pårørende og politiet leter i blinde etter vedkommende. I følge politiet i Oslo er det fremdeles ganske vanlig at de må bruke ressurser på å lete etter personer med demens som har forsvunnet fra institusjoner i byen. Nasjonalforeningen for folkehelsen krever nå at alle kommuner får på plass et tilbud om GPS for personer med demens som ivaretar tryggheten til beboere på institusjoner.

Bruk av GPS i demensomsorgen gir økt trygghet

Det er ingen grunn til at beboere på norske sykehjem ikke skal ta i bruk GPS i demensomsorgen. Gjennom prosjektet Trygge spor har SINTEF i samarbeid med flere norske kommuner dokumentert at bruk av GPS gir økt trygghet for beboer, pårørende og ansatte og muliggjør selvstendighet og bevegelsesfrihet for den demenssyke. Prosjektet har bl.a. utarbeidet og beskrevet en tjenestemodell som en veileder til hvordan kommunene kan implementere bruk av GPS på sykehjem og for hjemmeboende.

  • Les også bloggen «Slik tar vi i bruk velferdsteknologi i helse- og omsorgstjenestene»

Bred kunnskap om bruk av lokaliseringsteknologi

I et samarbeid med bl.a. Oslo kommune er det også etablert bred kunnskap og erfaring om hvordan bruk av lokaliseringsteknologi kan integreres som en del av kommunenes operative pleie- og omsorgstjeneste og som et ordinært tilbud for hjemmeboende. Det er også utviklet modeller for samhandling mellom offentlige, private og frivillige tjenesteytere.

Økt trygghet med GPS.  Foto: Kristiansand kommune (fra Samspill-prosjektet)

På høy tid å ta i bruk teknologien

For 2 år siden oppsummerte vi erfaringene fra innovasjonsprosjektene og rådet norske kommuner om å ta i bruk GPS i demensomsorgenOslo Kommune innrømmet også nylig på Østlandssendingen at det har tatt for lang tid å få på plass bruk av GPS på sykehjem og institusjoner i Oslo. Innovasjon og bruk av teknologi er krevende for kommunehelsetjenesten, men det er likevel på høy tid at alle som kan ha nytte av lokaliseringsteknologi får tilbud om å bruke den. Dette vil gi økt trygghet og frihet og langt færre alvorlige leteaksjoner.

 

1 kommentar på “Bruk av GPS i demensomsorgen – på høy tid at teknologien tas i bruk

  1. Pingback: Slik tar vi i bruk velferdsteknologi i helse- og omsorgstjenestene - #SINTEFblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *