#Energi #Hav

GoNorth 2024: Utforske urørte dyp

GoNorth 2024-toktet er nettopp avsluttet, og det med stor suksess. Forskningsteamet fikk gunstige is- og værforhold gjennom den tre uker lange reisen. Dataene som ble samlet inn, skal analyseres i årene fremover. La oss se nærmere på hva som skjedde.

På oppdagelsesferd i en lite kjent fjord

Et av høydepunktene på turen var å utforske den sjeldent besøkte Independencefjorden på nordspissen av Grønland. Ifølge ekspedisjonens co-leder Jan Sverre Laberg (UiT) ligner den på hvordan Sognefjorden kan ha sett ut for 10 000 år siden, mot slutten av siste istid. Independencefjorden er så lite kjent fordi den vanligvis er utilgjengelig på grunn av havis. De eneste dybdedataene kapteinen hadde tilgjengelig, var to enkeltmålinger. Nå, etter FF Kronprins Haakons ferd gjennom fjorden, finnes det millioner av dybdedatapunkter.

FF Kronprins Haakon seiler i Grønlands stort sett uberørte Independence Fjord, med en isbre i bakgrunnen.
FF Kronprins Haakon seiler i Grønlands stort sett uberørte Independencefjord, med en isbre i bakgrunnen.
Fjorden var fylt med mange store isfjell. Avbildet: Amandine Tisserand (NORCE), Hannah Rose Babel (UiB) og Katja Häkli (NORCE) nyter utsikten.
Fjorden var full av store isfjell. På bildet: Amandine Tisserand (NORCE), Hannah Rose Babel (UiB) og Katja Häkli (NORCE) nyter utsikten.

Det var heller ikke samlet inn sedimentkjerner fra denne fjorden tidligere, og forskningsteamet samlet inn mange. Til å begynne med betydde de myke fjordsedimentene at kjernetubene kom opp tomme; innholdet rant ut idet de ble heist over vannoverflaten. Heldigvis utviklet to kjerneboringsveteraner, Dag Inge Blindheim (NORCE) og Stig Monsen (UiB), sammen med det erfarne mannskapet på Kronprins Haakon, en strategi for å sikre kjernene. De brukte en båtshake for å sikre at multikjernerens klaffer (tenk på dem som små dører i enden av rørene som automatisk lukker seg rett etter kjerneboring) var ordentlig lukket.

Dag Inge Blindheim (NORCE), Stig Monsen (UiB) og Andreas Wolden (HI) løser sammen en utfordring knyttet til sedimentprøvetaking. De tre har mye erfaring med utstyret.
Dag Inge Blindheim (NORCE), Stig Monsen (UiB) og Andreas Wolden (HI) løser sammen en utfordring knyttet til sedimentprøvetaking. De tre har mye erfaring med utstyret.
UiTs multicorer berører havbunnen i Independence Fjord-systemet. Foto: Bjørn Runar Olsen, UiT
UiTs multikjerner når havbunnen i Independencefjord-systemet. Foto: Bjørn Runar Olsen, UiT

Kjerner ble samlet inn ved fire stasjoner i fjordsystemet. Gjennom analyser av dem kan forskerne ikke bare lære om fjordens historie, men også om Grønlands innlandsis; hva den inneholder, og hva den slipper ut i havet når den smelter på grunn av global oppvarming.

– Det er veldig spennende å drive forskning i et så urørt område, sier ekspedisjonens co-leder Bjørg Risebrobakken. Overalt hvor vi ser, kan vi lære noe nytt. Vi følte på et stort ansvar for å gjøre en grundig jobb og samle inn så mye data som mulig.

Cecilie Thaarup (UNIS) holder oversikt over kjernene i ett av skipets kalde lagringsrom.
Cecilie Thaarup (UNIS) holder oversikt over kjernene i ett av skipets kalde lagringsrom.

Avdekker Polhavets fortid

Polhavet vil være isfritt ved slutten av dette århundret. Den eneste måten vi kan forberede oss på dette, er ved å lære hva forholdene var i fjern fortid, før menneskelig påvirkning. Det har vært perioder tidligere da Polhavet var isfritt, og vi kan lære om forholdene i disse periodene ved å undersøke det forskerne kaller sedimentarkivet.

Når sedimenter avsettes på havbunnen, formes de av forholdene de befinner seg i. Siden de avsettes mer eller mindre kontinuerlig, kan man se inn i fortiden ved å studere sedimentene. Jo dypere man går, jo lenger tilbake i tid kommer man. Forskere kan utlede hva havforholdene var i fjern fortid ved å se på spor i sedimentene; for eksempel restene av små organismer kalt foraminiferer og den kjemiske sammensetningen av deres mikroskopiske skall.

Foraminiferer har eksistert i hundrevis av millioner år, og de er svært nyttige for nesten alle som prøver å rekonstruere havets fortid. Både oseanografer og geologer bruker dem, om enn på forskjellige måter.
Foraminiferer har eksistert i hundrevis av millioner år, og de er svært nyttige for nesten alle som prøver å rekonstruere havets fortid. Både oseanografer og geologer bruker dem, om enn på forskjellige måter.

Forståelse av områdets eldgamle historie

Polhavet har ikke alltid vært så godt forbundet med Atlanterhavet som det er i dag. Åpningen av Framstredet begynte for rundt 24 millioner år siden, og det tok noen millioner år før den første dypvannsutvekslingen skjedde mellom de to havene.

Vi vet dette fordi geologer og geofysikere har sett nøye på området og laget modeller for å gjenskape hva som skjedde.

– Når vi samler inn mer data, kan vi forbedre disse modellene litt, sier Alexander Minakov (UiO). Fortiden er fortid, så vi kan ikke utføre direkte eksperimenter, men vi kan bruke dataene våre til å lage forskjellige modeller og deretter se hvilke som gir resultater som ligger nærmest vår nåværende virkelighet.

Alexander Minakov (UiO) diskuterer planer for innsamling av seismiske data med ekspedisjonsmedleder Jan Sverre Laberg (UiT).
Alexander Minakov (UiO) diskuterer planer for innsamling av seismiske data med toktets co-leder Jan Sverre Laberg (UiT).

Alexander er begeistret for de geofysiske dataene som er samlet inn under dette toktet. For å forstå hvorfor han er så entusiastisk, må vi vite at midt i Framstredet ligger en grense som er svært viktig og interessant for geoforskere. Dette er grensen mellom den nordamerikanske kontinentalplaten og den eurasiske kontinentalplaten.

Når to kontinentalplater beveger seg fra hverandre, danner de det som kalles en midthavsrygg og skaper ny havbunn. Langs en slik midthavsrygg kan avgrensingen noen ganger svinge mellom de to platene i en skarp vinkel, slik at platene plutselig ikke beveger seg bort fra hverandre langs den linjen, men glir forbi hverandre. Geoforskere refererer til dette som en transformforkastning.

GoNorth 2024s seismiske linjer er totalt 724 kilometer lange og krysser begge disse grensetypene.  De seismiske linjene er gjort av teamet fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).

Ekspedisjonens fjerde seismiske linje krysser en transformforkastning. Det er vanskelig for en ikke-ekspert å tolke grafen, men la oss prøve. På venstre side viser den slake skråningen den grønlandske sokkelen, dekket av sedimenter. Skråningen ender deretter i en liten rygg før den går brått nedover. Den kløften, omtrent midt på, er grensen mellom de nordamerikanske og eurasiske kontinentalplatene.
Ekspedisjonens fjerde seismiske linje krysser en transformforkastning. Det er vanskelig for en ikke-ekspert å tolke grafen, men la oss prøve. På venstre side viser den slake skråningen den grønlandske sokkelen, dekket av sedimenter. Skråningen ender så i en liten rygg før den går bratt ned. Den kløften, omtrent i midten, er grensen mellom de nordamerikanske og eurasiske kontinentalplatene.

I tillegg til de seismiske undersøkelsene ble annen geofysisk data samlet inn, som for eksempel gravimetri, som avslører skjulte strukturer ved å måle små variasjoner i jordens gravitasjonsfelt. Magnetometri gjør det samme, men ved å måle variasjoner i magnetfeltet. Batymetri, altså kartlegging av havbunnen, ble gjort under hele turen av Nicki Riber Andreasen (GST – Dansk Geodatastyrelse), mye av det i områder som til nå har vært helt ukartlagt. Alle disse målingene – gravimetri, magnetometri og batymetri – har produsert høyoppløselige resultater som vil bli analysert i årene som kommer.

Toktets co-leder Jan Sverre Laberg påpeker verdien av en annen viktig måling utført under turen: varmestrøm:

– Varmestrømsdata forteller oss om hvordan varme beveger seg fra jordens indre til overflaten. For Polhavet er disse dataene ekstremt begrensede, noe som gjør enhver ny tilførsel uvurderlig.

Nicky Riber Andreasen (GST) og Lars Rasmussen (GEUS) overvåker batymetridataene etter hvert som de kommer inn.
Nicky Riber Andreasen (GST) og Lars Rasmussen (GEUS) overvåker batymetridataene etter hvert som de kommer inn.
Batymetrien avslørte en tidligere ukjent struktur som stiger 800 meter over den omkringliggende havbunnen, i tråd med Gakkel Ridge. Ytterligere undersøkelser vil være nødvendig for å avgjøre om den er koblet til Gakkel Ridge på noen måte. De glatte delene av landskapet i bildet representerer områder med lite eller ingen batymetriske data. Illustrasjon: Nicky Riber Andreasen (GST).
Batymetrien avdekket en tidligere ukjent struktur som reiser seg 800 meter over den omkringliggende havbunnen, i linje med Gakkelryggen. Videre undersøkelser vil være nødvendig for å fastslå om den er knyttet til Gakkelryggen. De jevne områdene på bildet viser områder med lite eller ingen batymetriske data. Illustrasjon: Nicki Riber Andreasen (GST).

Utvider forståelsen av havbunnens mikrobiologi

Vi hører ikke ofte om dem, men mikrober som lever i sedimentlagene på havbunnen spiller en avgjørende rolle i sirkulasjonen av kjemiske elementer mellom undergrunnen og havet. Før dette toktet var hele vår kunnskap om livet i de dype sedimentene i det sentrale Polhavet basert på kun tre prøver med et samlet volum på noen få kubikkcentimeter. Nå, takket være forskerteamets arbeid, vil forskere ved UiB kunne tegne et tydeligere bilde av Polhavets undersjøiske mikrobiologi.

Hannah Rose Babel (UiB), Jasmin Schönenberger (NGU) og Amandine Tisserand (NORCE) arbeider med å ta prøve av porevann fra en sedimentprøve. Porevann er vann som er fanget i sedimentene. Det vil bli analysert for å fastslå den kjemiske sammensetningen, som sammen med DNA-analyser vil hjelpe oss å forstå hvilke mikroorganismer som lever i undergrunnen.
Hannah Rose Babel (UiB), Jasmin Schönenberger (NGU) og Amandine Tisserand (NORCE) i arbeid med å samle porevann fra en sedimentkjerne. Porevann er vann som er fanget i sedimentene. Det vil bli analysert for å fastslå dets kjemiske sammensetning, som sammen med DNA-analyser vil hjelpe oss å forstå hvilke mikroorganismer som lever i undergrunnen.

GoNorth 2024 i tall

  • 3850 kilometer seilt
  • 122 korte sedimentkjerner samlet inn med ekspedisjonens to multikjernere
  • 32 lengre gravitasjonskjerner samlet inn
  • 32 analyser av vannsøylen med CTD
  • 4 seismiske undersøkelseslinjer på totalt 724 kilometer, inkludert magnetometri
  • Kontinuerlig batymetri, subbunnprofilering og gravimetri
  • 4 varmestrømsmålinger
  • 4 planktonnettprøver fra Independencefjorden
  • 6 observasjoner av isbjørn
Bare én av de seks isbjørnene som ble observert av ekspedisjonsdeltakerne.
Én av de seks isbjørnene observert av toktdeltakerne.

Utdanner den neste generasjonen av eksperter

Et hovedmål for GoNorth er å bidra til utdanningen av neste generasjon Polhavseksperter. På dette toktet var det med hele fem doktorgradsstipendiater innen fag som geologi, geomikrobiologi, kybernetikk og maskinsyn.

Oskar Gjesdal Veggeland arbeider med sin sensorplattform, utenfor broen, 15 meter over vannlinjen. PhD-prosjektet hans bruker innsamling av havisdata fra et array av sensorer for å demonstrere hvordan ulike typer observationsdata kan integreres på en effektiv måte – i dette tilfellet for å lage bedre haviskart.
Oskar Gjesdal Veggeland arbeider med sin sensorplattform utenfor broen, 15 meter over vannflaten. Hans doktorgradsprosjekt bruker innsamling av havisdata fra flere sensorer for å demonstrere hvordan ulike typer observasjonsdata kan integreres på en effektiv måte – i dette tilfellet for å lage bedre haviskart.

En problemfri seilas for GoNorths tredje tokt

En av grunnene til at dette toktet kan beskrives som en ubetinget suksess, er det store volumet av data og prøver som ble samlet inn. Den eneste sure tonen kom helt i starten, da en fraktforveksling førte til at viktig utstyr ikke var tilgjengelig under turen. Universitetet i Bergens Calypso-kjerner, et instrument som bruker et stempel for å ta sedimentkjerner på 15 til 20 meter, satt fast på et lager i Tromsø. Annet utstyr hadde også forsvunnet, men i motsetning til Calypso var det lite nok til å bli sendt med fly i all hast da det ble funnet, noe som forårsaket kun noen timers forsinkelse.

Etter disse innledende hindringene ble toktet møtt med gunstige forhold, både når det gjelder is og vær, noe som førte til at det ble samlet inn mer data enn forventet. Vind på over 23 m/s skapte høy sjø som ville ha stoppet all kjerneprøvetakingsaktivitet, men de sammenfalt med den seismiske delen av programmet, så de forårsaket ingen avbrudd eller forsinkelser i aktivitetene.

Sterk stormvind forårsaket bølger og i det minste litt sjøsyke, men ingen forsinkelser i det vitenskapelige programmet.
Liten storm ga teamet bølger og i det minste litt sjøsyke, men ingen forsinkelser i det vitenskapelige programmet.
Suksessen til ekspedisjonen skyldes ikke minst de to medlederne, som har jobbet utrettelig for å planlegge prøvetakings- og datainnsamlingsaktiviteter, og som har justert planene sine kontinuerlig for å få mest mulig verdi ut av tiden på skipet.
Toktets suksess skyldes i stor grad de to co-lederne, som har jobbet utrettelig for å planlegge prøvetakings- og datainnsamlingsaktiviteter, og som kontinuerlig har justert planene sine for å få mest mulig ut av skipstiden.

Morris Jesup Rise ble ikke besøkt på grunn av tung is i området, og fordi mannskapet om bord på den svenske isbryteren Oden måtte skrinlegge planene om å møte Kronprins Haakon. Isen mellom dem og Morris Jesup Rise var rett og slett for tykk til å gjøre turen verdt tiden, så de valgte i stedet å snu og dra tilbake via vestsiden av Grønland.

Kartet viser skipets rute i gult og de forskjellige stasjonene med prøvetaking i oransje, samt linjene for de seismiske undersøkelsene i oransje.
Kartet viser skipets rute i gult og de forskjellige stasjonene med prøvetaking i oransje, samt linjene for de seismiske undersøkelsene i oransje.
Fra venstre: Bjørn Runar Olsen and Frank Jakobsen (UiT), Dag Inge Blindheim (NORCE), Jasmin Schönenberger (NGU), Kenneth Reece (HI), Alexander Minakov (UiO), Stig Monsen (UiB), Katja Häkli (NORCE), Andreas Wolden (HI), Cecilie Thaarup (UNIS), Thomas Funck (GEUS), Oskar Gjesdal Veggeland (NTNU), Nicki Riber Andreasen (GST), Amandine Tisserand (NORCE), Per Trinhammer (Aarhus Universitet), Hannah Rose Babel (UiB), Jan Sverre Laberg (UiT), Bjørg Risebrobakken (NORCE), Knut Tarberg (HI), Gunn Monika Røttingen (HI), Rebecca Torsvik (HI), Benjamin Farstad Knotten (HI), Morten Innvær (HI), Mathias Molvik (HI). In front: Daniel Albert (SINTEF), Ashiqul Alam Khan (NTNU), Lars Rasmussen (GEUS), Marius Hufthammer (HI).
Fra venstre: Bjørn Runar Olsen and Frank Jakobsen (UiT), Dag Inge Blindheim (NORCE), Jasmin Schönenberger (NGU), Kenneth Reece (HI), Alexander Minakov (UiO), Stig Monsen (UiB), Katja Häkli (NORCE), Andreas Wolden (HI), Cecilie Thaarup (UNIS), Thomas Funck (GEUS), Oskar Gjesdal Veggeland (NTNU), Nicki Riber Andreasen (GST), Amandine Tisserand (NORCE), Per Trinhammer (Aarhus Universitet), Hannah Rose Babel (UiB), Jan Sverre Laberg (UiT), Bjørg Risebrobakken (NORCE), Knut Tarberg (HI), Gunn Monika Røttingen (HI), Rebecca Torsvik (HI), Benjamin Farstad Knotten (HI), Morten Innvær (HI), Mathias Molvik (HI). In front: Daniel Albert (SINTEF), Ashiqul Alam Khan (NTNU), Lars Rasmussen (GEUS), Marius Hufthammer (HI).

Om GoNorth

GoNorths mål er å utvide grensene for kunnskap om Norges nabolag i Polhavet, fra havbunnen og undersjøisk geologi, til havisen, via vannsøylen. Prosjektet ble lansert en som en oppfølging av at FNs kontinentalsokkelkommisjon i 2009 ga sin tilslutning til Norges krav om en utvidet sokkel i nord. Den nye sokkelen er spennende, men også ukjent. GoNorth ledes av NORCE.

GoNorths tredje tokt ble gjennomført fra 29. august til 19. september.

0 kommentarer på “GoNorth 2024: Utforske urørte dyp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *