#Digital #Energi

Data fra HAN-porten på smarte strømmålere (AMS) kan gi deg verdifull informasjon

MEDFORFATTERE: Karoline Ingebrigtsen (SINTEF ENERGI) OG Bendik Nybakk Torsæter

Smart strømmåler, AMS, energimåler, digitale strømmålere – kjært barn har mange navn. I denne bloggen får du vite mer om AMS og hva en HAN-port er, hva du som forbruker kan få ut av den, og hvordan SINTEF forsket på dette i prosjektet ENERGYTICS.

Smarte strømmålere i alle hjem gir mange muligheter

Fra 1. januar 2019, fikk alle norske hjem smarte strømmålere (AMS). Først og fremst er målerne sett på som et verktøy for automatisk avregning og avlesning av strømforbruk med timesverdier. De kan imidlertid levere et stort antall tilleggsfunksjoner. Dette legger til rette for andre nytteverdier gjennom utnyttelse av sanntidsdata, og muligheten til å bygge opp gode databaser for historiske nøkkeldata fra distribusjonsnettet.

Slike data vil kunne gi et bedre beslutningsgrunnlag for drift og investeringer. Dette er avgjørende for utviklingen av et smartere, mer fleksibelt og mer miljøvennlig energisystem, og at investeringene i nettet blir gjennomført så effektivt og optimalt for samfunnet som mulig.

For deg som kunde kan AMS måleren bety mer automatisk avlesning av strømforbruket, slik at du slipper å sende inn avlesning. Du kan også få mer informasjon om ditt eget strømforbruk.

Les mer: Bruk strømmen smart for å redusere strømregninga

Hva er en HAN-Port og hva kan den brukes til?

Alle de nye strømmålerne har en utgang kalt HAN-porten (Home Area Network), og denne kan du selv koble deg til. Du må kontakte nettselskapet ditt for å få åpnet HAN-porten. Dataene som hentes ut fra HAN-porten er din eiendom. Det betyr at nettselskapet eller en eventuell tredjepart må inngå en avtale med deg dersom de også ønsker å motta dine data fra HAN-porten.

Med HAN-porten kan du styre og følge med på mange funksjoner i hjemmet
Med HAN-porten kan du styre og følge med på mange funksjoner i hjemmet

Det er flere leverandører som leverer utstyr til å koble på HAN-porten. Via HAN-porten kan du følge med på forbruket ditt og andre parametere, slik som spenning. Hvis du selv produserer strøm fra solceller, kan du også følge med på produksjonen din. Har du styrbare varmepumper, elbilladere eller annet, kan disse koordineres med data om strømforbruket fra HAN og strømpriser for å redusere forbruket i høylastperioder med dyr strøm.

HAN-porten kan hjelpe deg å spare penger

Alle i Norge betaler for både nettleie og strømmen de selv bruker. Nettleien går til det nettselskapet du er fysisk tilknyttet, som betaling for bruk, drift og vedlikehold av strømnettet, mens det du betaler for strømforbruket går til strømleverandøren din (som du selv velger).

Når effekttariffer innføres, vil forbrukerne få høyere priser når belastningen på strømnettet er høy. Slik kan du spare penger på strømregningen på to måter:

  • ved å flytte strømforbruket til perioder med lavere belastning på strømnettet
  • lavere strømpris

 Mer informasjon om endringer i nettleiestruktur finnes her

Ulikt HAN-port utstyr gir ulik utnyttelse av AMS måleren

Hvor mye data som kommer ut fra HAN-porten avhengig av utstyret du anskaffer, i følge NEK. Som et minimum vil de fleste leverandørene presentere ditt energiforbruk (kWh) med en times oppløsning, samt ditt effektuttak (W) med sekunds- eller minuttsoppløsning.

Figuren under viser effektforbruket et døgn i september i en husholdning med måling hvert andre sekund. Dette gir informasjon om når forbruket er høyt. Sammen med informasjon om forbruk til styrbare enheter i huset kan dette danne grunnlaget for å redusere forbruket i perioder med høy strømpris.

Kraftsystemet har tre faser (ledere) for overføring av strøm, og mange husholdninger er tilknyttet alle de tre fasene med ulik belastning. Mindre husholdninger og leiligheter er gjerne bare tilknyttet én av de tre fasene.
Kraftsystemet har tre faser (ledere) for overføring av strøm, og mange husholdninger er tilknyttet alle de tre fasene med ulik belastning. Mindre husholdninger og leiligheter er gjerne bare tilknyttet én av de tre fasene.

Du kan også nå enkelt se om de tre fasene i huset ditt er skjevbelastet, se figur over. Figuren viser strøm i tre faser, hvor den ene er mye mindre belastet enn de to øvrige. Det beste er å belaste de tre fasene omtrent like mye. Figuren er laget basert på data fra HAN-porten.

Hva gjør nettselskapene med dataen fra den smarte strømmåleren din?

Nettselskapet får også data fra den smarte strømmåleren (men ikke gjennom HAN-porten) og vil bruke disse dataene til å gi kundene sine bedre tjenester. Eksempelvis sender strømmåleren beskjed til nettselskapet når den mister strømmen under strømbrudd, slik at feilen kan finnes og repareres raskere. Da kan nettselskapet informere deg om strømbrudd, i stedet for at du må ringe å si ifra.

Data fra strømmåleren kan også brukes til å finne områder med for lav eller høy spenning og dermed hjelpe nettselskapene med å prioritere hvor det skal bygges nytt strømnett eller gjøres andre tiltak. De gir også mulighet for å raskere finne og reparere jordfeil.

Nettselskapet mottar data med lavere oppløsning (opptil 15 minutter, men som regel timesoppløsning) fra de smarte strømmålerne enn det du som kunde kan hente ut fra HAN-porten. Årsaken til dette er hovedsakelig begrensninger i dataoverføringskapasitet.

Smarte strømmålere gir oversikt over forbruk og produksjon i nettet, og nettselskapene kan dermed utnytte kapasiteten i nettet bedre. Hvis mange kunder sparer strøm i høylastperioder, kan det medføre mindre behov for å bygge nytt nett. Alle kostnader som nettselskapene sparer kommer tilbake til kundene, i form av lavere nettleie.

ENERGYTICS prosjektet: Hvordan øke nytteverdien av data fra smarte strømmålere?

I ENERGYTICS-prosjektet jobbet vi med å bruke data fra smarte strømmålere (og andre data om strømnettet) for å gjøre nettselskapene mer effektive og begrense behovet for investeringer i strømnettet.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 1. mars 2019, og ble oppdatert 12. desember 2021 og 1. november 2022.

Her er flere energitips fra forskerne:

31 kommentarer på “Data fra HAN-porten på smarte strømmålere (AMS) kan gi deg verdifull informasjon

  1. Avatar photo
    Tore Hassel

    Alle trenger en «gammeldags» strøm-måler.
    Slik som i gamle dager, da strøm-måleren stod på kjøkkenet:
    – med en fast viser ( For max på sikringer )
    – og en aktiv viser, som viste nå-forbruket.

    Det hjelper ikke den vanlige kvinne, å få mulighet til Data.
    Det gir ingen praktisk nytte.
    Tall blir bare «ull».

    Hvordan får vi det på veggen igjen.

    Og ikke minst, hvordan få dette ut i alle hjem..
    :-

    Tore Hassel

    • Avatar photo
      Maren Istad

      Hvis du synes den digitale oversikt
      gir deg mindre overblikk
      kan du feste din mobil
      med gaffa om du vil
      rett på kjøkkenveggen
      og overvåke forbruk på skjermen
      fortløpende, sikkert også med pil

      • Avatar photo
        Tor Andersen

        Hahahaha tidenes komentar 😛

      • Avatar photo
        Ståle Myrmel

        Synes ikke ditt forslag om å få en elektriker til å montere gammeldags målertrafo og trekke ringeledning til kjøkkenmåler er særlig bra.
        Dengang hadde man stort sett enfase anlegg, kjøkkenmåler vil ikke fungere slik du ønsker i 3fase anlegg, uten ganske dyr investering og totalt ubrukelig ift smarthus løsning. Svaret til Istad var kanskje vel morsomt, man kunne også sagt velkommen til framtiden.

      • Avatar photo
        Bjørn Arne Krogtoft

        Lurt med gaffateip, men hva gjør min gamle mor som har en Doro-telefon?
        Jeg tror samtidig at maskeringsteip er bedre når du må ta løs telefonen fra kjøkkenveggen for å lade den?
        Tidligere, sikker før Maren Istad var født, fantes det, i et ukeblad, noe som het FFF (forum for fåreskaller) kanskje noe for SINTEF reetablere?
        Lykke til! 😉

  2. Avatar photo
    Jan Gram

    er det mulig og kunne lese av strømforbruk på måler trådløst fra ladekontakt i garasje? har elbil og b or i blokk.

  3. Pingback: Som aktiv strømkunde kan du bidra til lavere nettleie og lavere strømregning - #SINTEFblogg

  4. Avatar photo
    Bjørg Holmen

    Går det virkelig å få tak i og installert en kW-mmåler på veggen i dag ? Har ringt å spurt el-butikk, kraftleverandø og strømleverandør. Det eneste jeg har funnet er en Efergy e2 hos Clas Olson som kan overføre data til datamaskin evt telefon. Ellers har vel Tibber en slik app. .???

  5. Pingback: Bruk strømmen smart for å redusere strømregninga - #SINTEFblogg

  6. Avatar photo
    Ann-Karin B.K.

    Har lest alt som står her men får ingen konkret rettledning av hva vi forbrukere skal kjøpe får å se hvilket forbruk til enhver tid. Her burde dere komme med en oppskrift på hva vi burde skatte oss og hvor det kan kjøpes. Vi vanlige mann i gata som ikke har så god greie på tekniske ting trenger å få det inn med teskje.

  7. Pingback: Utfordringer og løsninger ved jordfeil i lavspenningsnettet - #SINTEFblogg

  8. Avatar photo

    Med denne dingsen innkoplet i strømmåleren kan du se ditt forbruk «live». Observere at man IKKE trenger være strømkunde hos Tibber for å bruke denne dingsen (uansett Tibber en grei strømleverandør så man kan ju vurdere å bli kunde) https://www.clasohlson.com/no/Tibber-Pulse-Elektrisitetsmåler-/p/36-8013

  9. Avatar photo
    Ola Jonassen

    Det står tidlig i artikkelen at det er flere leverandører av utstyr som kan kobles til HAN-porten, det ville vært nyttig å få tilgang til en liste av slike.

    Jeg er enig med de som skriver her at de foretrekker en måler for å feste på veggen framfor å bruke en app på telefonen. Det kan være med viser eller digital. Det er vel nødvendig med SIM-kort og M2M-abbonnement for å sende til telefonen? Med et veggmontert instrument kan kommunikasjonen gå direkte mellom pulsmåleren i sikringsskapet og måleren eller via WiFi vil jeg tro.
    Noen, enten av atrtikkelforfatterne eller lesere av forumet, som kjenner til produsent/forhandler som leverer utstyr som ikke er basert på mobil og app?
    mvh Ola J

  10. Pingback: Social License to Automate - #SINTEFblogg

  11. Pingback: Hvordan skal folk akseptere automatisk strømstyring? - #SINTEFblogg

  12. Avatar photo
    Mette Albrechtsen

    Hei!
    Et teknisk spørsmål vedr åpning av HAN-port til privat realtime avleser i hjemmet: E- verket påstår at DET IKKE er praktisk mulig så lenge jeg IKKE er direkte koblet fjernavlesning. Ny måler er installert som påkrevd men jeg leser selv av kw pr mnd som tidligere. Dette av av medisinske grunner pga strålingssensivitet.
    Nei, det var IKKE teknisk mulig uten at jeg koblet på fjernavlesning i tillegg? Stemmer dette??
    På forhånd takk for svar.
    Mvh. Mette A. Hei

    • Avatar photo
      Maren Istad

      Hei. Dette vet jeg ikke. Det var ikke noe vi har sett på i forskningen vår. Det kommer nok an på hvordan ditt nettselskapet har løst dette for sine målere.

  13. Avatar photo
    Karsten Hjoberg

    Hei,
    Jeg har en sommerhytte på Sørlandet, og hvor det ikke er strøm på om vinteren, med unntak kjk og vaskerom hvor det er montert frostvakter for å hindre at oppvaskmaskin og vaskemaskin blir ødelagt. Det blir strømbrudd fra tid til annen, og Agder Energi sender generell melding til hus og hytter om dette, og også når strømmen er tilbake (men ikke vedr den enkelte hytte). Jeg opplever ofte at jordfeilbryteren slår ut uten at jeg får beskjed. Jeg har fått et tips om at det går an å montere en «dubeditt» på HAN- porten som via WIFI kan sende melding om strømbrudd og når den er tilbake. Kjenner SINTEF til en slik «dubeditt»?
    Mvh
    Karsten

  14. Avatar photo
    Karl Johan

    Er det mulig å montere noe tilsvarende som en gammeldags vippe, som kobler ut strømmen om effekten blir over et visst nivå? Slik at hver og en kan bestemme hvor høyt nivå man kan godta?

  15. Pingback: Slik kan du redusere din strømregning - #SINTEFblogg

  16. Pingback: Bør jeg kjøpe varmepumpe? Vil det lønne seg? - #SINTEFblogg

  17. Pingback: Solcellepanel på taket – er det lønnsomt? - #SINTEFblogg

  18. Pingback: Hvordan kan du bruke stasjonære batterier med eller uten solcellepanel? - #SINTEFblogg

  19. Avatar photo

    Sjekk http://www.energyspeedometer.com
    Har bestilt en sånn selv. Den er i bunn og grunn en digital versjon av den gamle måleren på veggen ++

    • Avatar photo
      Åsmund

      Den krever at du har Tibber, så det vil si at du betaler 1.995 for denne dingsen som bare viser info du får gratis i Tibber appen…

      • Avatar photo

        Det er bare gratis i Tibber appen dersom du allerede har Tibber Pulse. Hvis ikke må Tibber Pulse kjøpes først. Etter det er selve bruken gratis ja.

        Energyspeedometeret er kompatibelt med Tibber Pulse. Så Tibber Pulse med et (hardware) Energyspeedometer, pluss Tibber appen, vil gi den beste oversikten man kan ønske. Jeg har f.eks. laget en hylle i øvre bakkant på TV’en vår. Oppå den hylla stå det nå 3 instrumenter. 1. Et instrument med LCD skjerm som trådløst kun måler solcelle produksjon. 2. Et instrument med fargeskjerm som måler hele huset, men er trådløst tilkoplet sensorer i sikringsboksen med tradisjonelle kabelklemmer (ferritklemmer). Dette har jeg hatt siden FØR jeg kjøpte Energyspeedometeret, så det blir litt smør på flesk nå, sammen med Energyspeedometeret. Og tilslutt, selve Energyspeedometeret som har best nøyaktighet siden den får data direkte fra HAN porten på strømmåleren.

        Selv om det er bra å ha kontroll med appen på tlf, så er den viktigste grunnen ved å ha lett synlige hardware instrumentene/bokser i tillegg, at det bl.a. er viktig å se om nettleie grensene overskrides _med_en_gang_ og det gjør jeg ikke med en app jeg må hente frem hver gang jeg vil sjekke.

        Dette sammen med «Strømpris» appen og 26 «smart»punkter (med tilhørende apper) i huset mitt, gir meg full kontroll over varme, vv bereder og en god del av stikkkontaktene.

        En ting er sikkert og det er at kontroll over forbruket er viktigere en noen gang før og behovet for å ha god forbruks-kontroll vil bare øke etterhvert som utviklingen går fremover. Uten skikkelig kontroll over forbruket, har man tapt i utgansgspunktet.

  20. Pingback: Er vedfyring lønnsomt? Hvordan fyrer man best? [Med video] - #SINTEFblogg

  21. Pingback: Slik velger du riktig vedovn til din bolig - #SINTEFblogg

  22. Pingback: Ved og vedbriketter - alt du trenger vite - #SINTEFblogg

  23. Pingback: Vedlikehold av vedovner - #SINTEFblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *