Energieffektivisering

Energieffektive butikker er SuperSmart

Det ble trangt om plassen da SINTEF/Supersmart arrangerte Workshop i samarbeid med Norsk Kjøleteknisk forening denne onsdagen.

Omkring 60 personer deltok på arrangementet som var en utvidelse av det årlige Norsk Kjøleteknisk Møte 2017 (NKM).

Dette er første gangen Norsk Kjøleteknisk forening arrangerer en egen fagdag i forbindelse med Norsk Kjøleteknisk Møte. Lisbeth Solgaard, som er leder NKF, syntes oppmøtet var formidabelt. Mange lot seg friste til å ta en dag ekstra i Trondheim for å høre om muligheter for opplæring i drift og valg av gode energieffektive løsninger for butikker.

supersmart1
supersmart3
supersmart5
supersmart4

Butikkanlegg har fortsatt mye å hente i å bygge energieffektive butikker

Prosjektet SuperSmart sin visjon er i første omgang å informere om de gode tekniske løsningene som allerede finnes på markedet for å bygge og drifte energigjerrige butikker.

Norge er i front når det gjelder å ta i bruk gode løsninger- og naturlige kuldemedier i sine butikkanlegg, men utover butikkanlegg er det fortsatt mye å hente.

Gjengen fra Kjøleteknisk forening jobber med alle typer oppvarming, kjøling og ventilasjonsanlegg og generelt innen bygg er det færre anlegg hvor naturlige kuldemedier blir benyttet. I første del av programmet informerte vi om prosjektet og ga noen eksempler fra rapportene som er utviklet.

Gode kriterier for miljømerking

Andre del av Workshopen handlet om arbeidet som gjøres for å identifisere gode kriterier for en miljømerking av butikker. Gode kommentarer og tilbakemeldinger fra bransjen om hvilke kriterier som anses viktige og viktigheten av «en gulrot» for de butikker som innfører dette.

Det finnes allerede ulike energimerkinger (for bygg) og miljømerkinger (varer) som delvis dekker kriteriene i dag- så her må vi jobbe videre med å belyse hvordan dette skal skille seg fra det som allerede finnes. Og ja, det er en utfordring!

Butikkene må se fordelene med dette- politikere må se betydningen og grunnlaget må være tilpasset hele EU…

Last ned gratis råd og rapporter

SuperSmart er et EU prosjekt finansiert gjennom Horizon 2020 programmet (se tidligere blog). Prosjektet startet opp 1. februar 2016 og har i løpet av det første året produsert gode rapporter som nå er gratis tilgjengelig for alle via prosjektets hjemmeside. Her kan du lese om alt fra om hvordan en bygger miljøvennlige butikker eller rehabiliterer gamle butikker og valg av energieffektive tekniske løsninger, til ulike programvarer for planlegging og drift av din butikk.

SuperSmart er nå godt i gang med informasjonsspredning- og opplæringsbiten av prosjektet. Dette arrangementet var det femte i sitt slag. Neste stopp er Ohrid i Makedonia, hvor det blir ny Workshop for bransjefolk som jobber med naturlige kuldemedier. I tillegg arrangeres det gratis opplæring i ulike tema, alt etter ønske, så her er det bare å melde sin interesse (www.supersmart-supermarket.org). SINTEF/NTNU stiller med dedikerte folk når det måtte passe… Ring meg gjerne om du vil vite mer om dette!

 

 

0 kommentarer på “Energieffektive butikker er SuperSmart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *