#Energi Energieffektivisering

Åpner miljøvennlig kjølelab

Gjesteblogger: Armin Hafner, professor ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk

Riggen SuperSmart-Rack er et resultat av godt samarbeid mellom NTNU, SINTEF og våre industripartnere Danfoss og Advansor. Den er nå offisielt åpnet, i Varmetekniske laboratorier på Gløshaugen.

Forskningsrådet støtter oss med riggen slik at 2/3 av den norske dagligvarebransjen, som er partnere, direkte kan dra nytte av resultatene. Både REMA1000 og Norgesgruppen har sterke miljøprofiler. KPN-SuperSmart-Rack vil bidra til at de kan ta i bruk teknologien når de skal spesifisere kjøleanlegg i fremtiden.

Snorklipping under åpning av riggen.
Offisiell snorklipping 17.11.2017. Fra venstre: Terese Løvås, instituttleder NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk, Kim Christensen, managing director i Advansor, Armin Hafner, professor ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk. Foto: NTNU/Maren Agdestein

SuperSmart er NTNU og SINTEF sin paraply av prosjekter innenfor integrerte butikkjøling med CO2 som arbeidsmedium:

  • Vi startet med REMA1000 Kroppanmarka i 2012, som er Norges første pilotbutikk som viser at 30% energisparing er mulig, selv uten dagens ejektorteknologi.
  • Sammen med våre venner fra SUT i Polen og Danfoss har vi et samarbeidsprosjekt der vi har to pilotbutikker, en i Spiazzo (Italia) og REMA1000 Prinsensgate her i Trondheim. Her snakker vi om de to første integrerte CO2-kjøleanleggene (frys, kjøl og AC) med ejektorteknologi (!).

SINTEF koordinerer et EU-Prosjekt som heter SuperSmart, der bl.a. kunnskap spres aktivt om hvordan integrerte CO2-anlegg kan brukes i butikker i hele Europa. Les mer om prosjektet på denne siden.

NTNU koordinerer enda et EU-prosjekt, MultiPACK, der vi sammen med SINTEF og Danfoss skal vise at integrerte CO2-anleggene kan utkonkurrere HFK-anlegg i Sør-Europa.

Laboratorier er viktig! Forsking i butikker som er i drift er risikosport.

Her i laboratoriet kan vi undervise, forske og virkelig gjøre en innsats for våre industripartner.

Skal brukes aktivt i undervisning

Vi gleder oss også til at vi kan bruke denne riggen aktivt i vår undervisning av masterstudenter. Alle våre 4.- og 5.-årsstudenter som velger kuldeteknikk vil bruke SuperSmart-riggen til å gjennomføre laboratorieøvinger.

SuperSmart-riggen skal brukes til kurs i regi av våre industripartner og vi vil tilby Trondheim Fagskole og elever fra videregående skoler som underviser i kuldeteknikk at de kan komme til oss for en dagskurs.

Bloggen er tidligere publisert på NTNU TechZone


Riggen er også aktuell i HighEFF relaterte forskningsoppgaver, hvor  REMA 1000 og Danfoss AS er en av partnerne i senteret. Les mer om HighEFF.


 

0 kommentarer på “Åpner miljøvennlig kjølelab

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *