#Bygg og Infrastruktur

ByLab Bodø er åpnet

Rød løper, barnekor, snorklipping og skuespill om verdens smarteste by og åpningen av nye Bodø lufthavn – en innovativ, høyteknologisk og smart flyplass. Torsdag 5. april 2018 åpnet ByLab Bodø i Bodøbefolkningens egen storstue, Stormen bibliotek.

Les mer om Smarte byer

Ordfører Ida Pinnerød, godt hjulpet av elever fra Bodøsjøen skole, sørget for at snoren ble klippet og bylabben offisielt åpnet. Barnekoret fra samme skole sang «ny flyplass, vi blir så stolt når vi tenker på det». Og gjett om vi var stolte, alle 200+ som kom på åpningen.

Åpning ByLab
Barnekoret fra Bodøsjøen skole synger «ny flyplass, vi blir så stolt når vi tenker på det» under åpningen til bylabben i Bodø 5. april.

Etter den offisielle åpningen av ordføreren, ble Marianne Bahr Simonsen, prosjektleder for Smart Bodø, intervjuet på scenen.

– Bylab Bodø er et sted der innbyggerne i Bodø og alle som ønsker kan komme med forslag og løsninger på hvordan byen i framtida skal bli bedre å bo i. Bodøs innbyggere er byens virkelige eksperter, som brukere av byen hver eneste dag, og disse ønsker vi skal ta del i utviklingen i større grad enn i dag, sa Marianne Bahr Simonsen.

Formålet med ByLab Bodø er å bidra til å sikre tilstrekkelig grad av innbyggerinvolvering og engasjement rundt utviklingen av en smart by i dag, og den fremtidige nye bydelen i Bodø som i dag huser Bodø Hovedflystasjon. For eksempel gir bylabben Bodø kommune muligheten til å involvere innbyggerne i planprosesser på en helt ny måte.

I bylabben finner vi både touchscreen og et par hololenses, noe som blant annet gir innbyggerne muligheten til å «se» foreslåtte plandokumenter på en helt ny måte gjennom disse brillene. Det er ingen begrensinger for hvilke muligheter som ligger her.

ByLab Bodø åpning
ByLab Bodø muliggjør at innbyggerne involverer og engasjerer seg i utviklingen av en smart by.

Etter den offisielle åpningen fikk vi høre en rekke spennende 15-minutters innlegg fra blant annet Avinor, Atea, Telenor, og Cisco.  Innleggene handlet om arbeidet med ny, fremtidsrettet lufthavn, digitalisering – hva teknologien kan bidra med, tingenes internett og de nye mulighetene som ligger i «big data».

Gratulerer med en flott åpning, ByLab Bodø. Det er absolutt verdt å ta turen innom bylabben dersom man befinner seg i Bodø sentrum.

Fakta om FME ZEN – Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities

FME ZEN er et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME), etablert i 2016 av Norges Forskningsråd. Målet vårt er å utvikle løsninger for fremtidens bygninger og områder med null utslipp av klimagasser. Ved dette vil vi bidra til at nullutslippssamfunnet kan realiseres.
Gjennom FME ZEN samarbeider kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Senteret har 9 pilotprosjekter fordelt over hele Norge som fungerer som innovasjonsarenaer. NTNU er vertsorganisasjon og leder senteret sammen med SINTEF Byggforsk og SINTEF Energi. fmezen.no

1 kommentar på “ByLab Bodø er åpnet

  1. Pingback: Quick and dirty designtenking: nytt blikk på innbyggermedvirkning - #SINTEFblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *