SINTEF Nordvest og fem ledende bedrifter innen omega-3 produksjon forsker på nye bruksmåter for en sidestrøm som oppstår under tilvirking, nemlig glyserol.

Så langt har de via sitt første prosjekt, støttet med midler fra Regionalt forskningsfond Møre og Romsdal, identifisert en svært lovende renseprosess som gav hele 99 prosent rent glyserol. Analyse ved bruk av NMR-teknologi, bekrefter renhet i prøvene, og dette legger grunnlag for videre uttesting i større skala. Den høye renheten har bidratt til ønske om å teste ut om det er mulig å gjenbruke glyserolen internt hos aktørene, og foreløpige resultater viser også her svært interessante funn.

råglyserol seig og svart, og renset glyserol, gjennomsiktig i flaske.
Råglyserol fra sidestrøm t.v. og renset glyserol t.h. Foto: Robert Wolff/SINTEF.

Forskning i Omega-3-regionen

Møre og Romsdal har i mange tiår vært sentrum for forskning, innovasjon og produksjon av det som er kjent som omega-3-produkter. Omega-3 er en gruppe fettsyrer som det finnes rikelige av i marine kilder, og disse fettsyrene har vist seg å ha flere helsemessige fordeler. Mange av oss kjenner dette kanskje beste gjennom tran, inntatt på en spiseskje i måneder med r i. Eller – som mange kanskje foretrekker – i form av kapsler, hvor konsentrasjonen av disse viktige og nødvendige fettsyrene finnes i enda større mengder.

Resirkulering av en sidestrøm

Årlig blir det produsert mer enn 2000 tonn råglyserol fra omega-3-aktørene, og i dag blir dette for det meste frakta ut av regionen som avfall til forbrenning. Transporten alene krever mer enn 50 tankbiler. I prosjektet skal man se på hva og hvordan en kan bruke råglyserolen, enten ved å føre den tilbake til produksjonsprosessen eller finne nye bruksområde innenfor andre industrier.

Grønnere industri

For at råglyserol skal kunne tas i bruk, må den gjennom en renseprosess. Målet er å finne lokale løsninger både for rensing og gjenbruk. På den måten vil en kunne oppnå reell sirkulær og bærekraftig produksjon og samtidig reduserer karbonfotavtrykket.

– Resultatene fra forprosjektfasen er lovende, og vi vil nå forske videre på disse renseprosessene sammen med industrien, sier seniorforsker Ola Ween ved SINTEF Nordvest.

Styrket konkurransekraft

Bedriftene som er med i prosjektet er verdensledende i sin bransje. Prosjektet er et viktig steg mot en mer bærekraftig praksis, noe som igjen kan bidra til styrka konkurransekraften.

-Utnytttelse av sidestrømmer har vært et viktig område som bedriften vår har jobbet med i mange år, og dette prosjektet er et av de mest lovende vi har vært med på så langt, sier forskningssjef Bente Foss i GC Rieber VivoMega i Kristiansund.

Samarbeid for industriell symbiose

SINTEF Nordvest og bedriftene har også fått støtte fra fylkeskommunen gjennom programmet Skaparkraft – Grøne industrielle løft. Her ser en på flere mulige bruksområder fra sidestrømmene, oppskalering av prosessen og mulighet for industriell symbiose.

– Kunnskapen som blir forsket fram i disse prosjektene, er viktig for å utvikle sirkulære verdikjeder, og bidrar til at næringen i større grad samhandler om grønne prosessløsninger. Vi har ambisjoner om at dette på sikt skal bidra til ei god bærekraftig historie og gi økt lønnsomhet for aktørene, legger forretningsutvikler og forsker Robert Wolff i SINTEF Nordvest til.

Forskerne holder i råglyserol og renset glyserol
Seniorforsker Ola Ween (t.v.) og forretningsutvikler og forsker Robert Wolff viser frem råglyserol og renset glyserol.

Resultater så langt

I prosjektet ReGlys ble ulike metoder for å rense opp råglyserol kartlagt og vurdert ved gjennomgang av tilgjengelig vitenskapelig litteratur. Fremstilling av omega-3 konsentrat fra fiskeolje har mye til felles med fremstilling av biodiesel fra vegetabilske kilder. Under produksjon av biodiesel oppstår det også store mengder råglyserol som en sidestrøm, og flere metoder for opprensing er testet ut på dette råstoffet.

Prosjektgruppen vurderte og diskuterte flere potensielle fremgangsmåter, og forskere fra SINTEF gjennomførte deretter flere forsøk på laboratoriet med egnet metode. For å få best mulig svar fra forsøkene, er det viktig å ha mest mulig kunnskap om både fysikalske data og kjemisk sammensetning av det man skal jobbe med, og det ble derfor gjennomført flere analyser av de innsamlede prøvene av råglyserol.

Hovedresultat i prosjektet er at det ble identifisert en svært lovende prosess som gav hele 99 prosent rent glyserol. Analyse ved bruk av NMR-teknologi, bekrefter renhet i prøvene, og dette legger grunnlag for videre uttesting i større skala. Den høye renheten har bidratt til ønske om å teste ut om det er mulig å gjenbruke glyserolen internt hos aktørene, og foreløpige resultater viser også her svært interessante funn.

Glyserol har flere interessante anvendelsesområder, og funnene fra prosjektet åpner for flere mulige alternative bruksområder. Samarbeidspartnerne ønsker nå å se nærmere på dette og har søkt om flere FoU-midler for ytterligere å optimalisere prosessen. Videre vil det være svært viktig nå å tilpasse og utvikle metoden testet i laboratoriet for industriell produksjon.

Samarbeidspartnere
KD Norway AS, GC Rieber VivoMega AS, EPAX Norway AS, Berg LipidTech AS , og Pharma Marine AS, sammen med SINTEF og NTNU.

Fakta om råglyserol
Råglyserol oppstår under framstilling av omega-3 konsentrat fra fiskeolje. Råglyserolen er ikke ren og må renses. Glyserol har en rekke bruksområder:
1. Medisin: brukes i flere medisiner
2. Mat: Benyttes blant annet som fortykningsmiddel i iskrem
3. Søtstoff: Glyserol er litt søtere enn sukker
4. Frysevæske: Brukes for å hindre at vann fryser
5. Kosmetikk: Glyserol er en viktig ingrediens i hudkremer og salver
6. Såpe: Glyserol gjør såpen glatt
7. Sprengstoff: Faktisk inngår også glyserol som en hovedingrediens i dynamitt!

0 kommentarer på “Fra avfall til verdi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *