#Energi

Brukermøtet for SINTEFs vannkraftmodeller 2019

To år går fort og nå er det snart tid for igjen å samle alle venner av programvaren som SINTEF Energi utvikler sammen med brukere, NTNU og Forskningsrådet, til Brukermøtet 2019.

SHOP har skapt samfunnsverdi

Vi har nettopp fått en studie som viser verdien av energiforskning og SHOP er en viktig brikke i regnestykket. Dette resultatet underbygger Forskningsrådets vurdering fra 2016 som viser at NTNU og SINTEF er verdensledende på vannkraftmodellering. Vi ønsker at modellene våre skal fortsette å skape verdier for samfunnet, og brukermøte er en viktig arena for å få til nettopp dette.

Brukermøtet 2019: Hvordan skape samfunnsverdi også i fremtiden?

På Brukermøte kartlegger og diskuterer vi utfordringer som må håndteres for at modellene fortsatt skal kunne skape slike verdier. Noen utfordringer løser industrien selv, mens på andre områder må det bygges ny kompetanse for å komme i mål med en løsning.

Da vil første steg på veien til å løse problemet ingen har løst før være å søke om støtte hos Forskningsrådet. Når man er tilstrekkelig sikker på at man har funnet en løsning som fungerer; ja da kan brukerne selv sørge for å legge den inn i de operative modellene.

Spennende tema, foredragsholdere og Brukerforum

Stokastisk korttidsmodell, optimal strategi mot flere markeder, styring av luker i vassdragene, med mer. Det er mye nytt å vise frem og diskutere, og vi henter som vanlig inn eksterne foredragsholdere for å fortelle om endringer i rammevilkår og hva som kan bli viktig for at modellene skal være relevante i fremtiden.

Mange av brukerne våre forteller om sine erfaringer og sin bruk av modellene. Dette kan trigge nye ideer hos forskerne og hos de andre brukerne. I møtet skal vi nemlig ikke bare se fremover, men også bidra til at modellene utnyttes bedre hos den enkelte bruker.

Det er bestandig mange detaljer som må på plass for at modellene skal bli et verktøy som passer brukerne. Vi møtes derfor også for å luke bort hindringer og legge til rette for bruken. Dette gjør vi først og fremst i Brukerforum som denne gang ligger før selve Brukermøtet. Vi skal diskutere hvordan inngangen til bruk av modellene kan bli bedre, og sammen med brukernes eksperter på vannkraft og IT legge frem og modifisere planene for hva som skal skje i og rundt modellen i tiden fremover.

Jeg gleder meg, men er også spent på å treffe brukere og strateger på Brukermøte og Brukerforum nettopp nå når utviklingen rundt vannkraftproduksjon og IKT endrer seg fortere enn på lenge. Jeg regner med, og ønsker, å bli utfordret!

Fra Brukermøtet 2017. Foto: Knut S. Gjerden
Fra Brukermøtet 2017. Foto: Knut S. Gjerden
Fra Brukermøtet 2017. Foto: Knut S. Gjerden
Fra Brukermøtet 2017. Foto: Knut S. Gjerden
Fra Brukermøtet 2017. Foto: Knut S. Gjerden
Fra Brukermøtet 2017. Foto: Knut S. Gjerden
Fra Brukermøtet 2017. Foto: Knut S. Gjerden
Fra Brukermøtet 2017. Foto: Knut S. Gjerden

0 kommentarer på “Brukermøtet for SINTEFs vannkraftmodeller 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *