Deres Kongelige Høyheter, fylkesmann, varaordfører, fylkesordfører, ærede gjester, gode kolleger i SINTEF og NTNU.
Jeg er svært stolt og glad for at vi i dag skal åpne SINTEF Energy lab. Og spesielt glad og beæret over at Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit er sammen med oss.
SINTEFs oppgave er å bidra til å løse store samfunnsutfordringer. Å utvikle fremtidens bærekraftige energiforsyning er kanskje den største globale utfordringen, og det handler om mye mer enn klima og miljø. Energi er en forutsetning for tilgang til rent vann og bærekraftig matproduksjon. Slik henger energiforsyning tett sammen med bekjempelse av fattigdom og utvikling av levestandard.
Energi er en forutsetning for tilgang til rent vann og bærekraftig matproduksjon.
Vi vet ikke nøyaktig hvilke FoU-aktiviteter som vil foregå her de neste ti-årene. Derfor er det bygd inn stor fleksibilitet i alle løsninger. Ett av mange eksempler er gulvet her i laboratoriet. Gulvet er av polert betong. Dermed kan de vakre spenningskildene her sveve på luftputer. Selv om de veier over 20 tonn kan to personer lett flytte dem omkring.
Vi har lagt stor vekt på sikkerhet, energieffektivitet og et godt fysisk arbeidsmiljø for de som skal jobbe her. Ventilasjon, belysning og lydforhold er spesielt tilpasset, og så vidt vi vet er dette verdens eneste energilaboratorium bygget etter standard for passivhus. Her har vi fått god hjelp fra SINTEFs egne eksperter og viktig støtte fra Enova.
Sammen med entreprenør NCC og leverandørene har vi sprengt grenser for hva som er mulig. Og det skal vi fortsette med: Her skal vi og våre partnere skape grensesprengende teknologi, store innovasjoner og fremtidens energisystem.
Jeg har fått spørsmål om vi gjør farlige forsøk her. Svaret på det er nei. SINTEF har en kompromissløs holdning til sikkerhet. Hvis det ikke er trygt gjør vi det ikke. Men i dette laboratoriet kan vi gjøre eksperimenter trygt som vi ikke kunne utføre tidligere. Det har stor betydning.
Jeg har fått spørsmål om vi gjør farlige forsøk her. Svaret på det er nei.
Høyspenninghallen i SINTEF Energy Lab.
SINTEFs historie er historien om et unikt samarbeid med NTNU. Derfor er det spesielt hyggelig at sentrale personer fra utviklingen av vårt felles fagmiljø er til stede i dag. For SINTEF er det en premiss at laboratoriet skal ytterligere forsterke det gode samarbeidet med NTNU.
SINTEF Energi har finansiert hele dette laboratoriet selv. Mange år med god drift og enestående innsats fra medarbeiderne gjør det mulig å investere 165 millioner kroner i dette laboratoriet. En spesiell takk til Sverre Aam og Inge Gran som har ledet instituttet på en forbilledlig måte de siste 20 årene, og til våre medeiere Energi Norge og Norsk Industri.
Det er mange andre jeg også har lyst til å takke på en slik dag. Her er noen:
- Statnett, som lot oss kjøpe tomt med perfekt nettilkobling.
- Trondheim kommune som har vist en enestående kombinasjon av velvilje, kompetanse og profesjonalitet.
- Per Knudsen Arkitektkontor som har tegnet et bygg som passer inn i landskapet samtidig som det oppfyller og signaliserer sin funksjon.
- Hovedentreprenør NCC som har bygd noe så langt fra et standard næringsbygg som man kan tenke seg.
- Og en spesiell takk til SINTEFs mest hardtarbeidende seniorrådgivere, Rolf Hegerberg og John Kulsetås, som har gjort en uvurderlig innsats for å gjøre laboratoriet til virkelighet.
Dette er ikke første gang kongefamilien besøker våre energilaboratorier. Da SINTEFs første høyspenningslab på Gløshaugen ble åpnet i 1959, var Kong Olav og Kronprins Harald til stede. Laboratoriet ble revet i 1984, for å gi plass til NTHs nye elektrobygg, og i 1986 var Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja til stede ved åpningen.
Jeg opplever det som symboltungt – og ganske emosjonelt – når tredje generasjon kongelige i dag skal åpne tredje generasjon energilab i SINTEF.
0 kommentarer på “Bærekraftig energiforsyning: Den største globale utfordringen”