#Energi

Møt våre to ferskeste EnergiTraineer og få en oppdatering på livet som trainee

Skrevet av: Astrid Lye Moum, Nicolay Sevang og Martha Johanne Pedersen 

Astrid og Nicolay er de nyeste EnergiTraineene i rekken. I dette innlegget skal vi bli bedre kjent med dem, høre om deres første måneder som EnergiTraineer, og få et innblikk i både introduksjonsdagene arrangert av SINTEF og deres deltakelse på Smartgridkonferansen. Etter snart to måneder på plass begynner de å finne seg til rette i sine nye roller – Astrid hos NVE i Oslo og Nicolay hos SINTEF Energi i Trondheim. Spennende utfordringer, nye miljøer, og første møter med energibransjen preger starten av deres trainee-reise.

I tillegg til en oppstartsrapport gir Martha, som har vært i programmet i over ett år og nå jobber hos Statnett, oss en spennende oppdatering fra tiden i Statnett, hvilke prosjekter hun har vært involvert i og hva EnergiTrainee-programmet har gitt henne så langt.

Kort om oss og oppstarten som EnergiTraineer

Astrid har tatt en mastergrad i Industriell Økonomi med spesialisering i Energifysikk ved NMBU. I mastergraden skrev hun om smartlading av elbiler, med et fokus både på det økonomiske potensialet og hvordan smartlading kan påvirke kraftnettet. Hun er tverrfaglig interessert, og spesielt opptatt av fleksibilitet i kraftnettet. Astrid skal være i følgende bedrifter: NVE, BKK og SINTEF Energi.

Nicolay har studert Energi og miljø ved NTNU, og har gått retningen Energiplanlegging og analyse. Mastergraden hans dreide seg om hvordan maskinlæring kan benyttes i langsiktig produksjonsplanlegging av vannkraft, og da hovedsakelig om hvordan det kan redusere beregningstider. I tillegg til SINTEF Energi skal Nicolay ha opphold hos Statnett og DSB.

Astrid og Nicolay startet begge sin trainee-reise med oppstartsdagene hos SINTEF Energi i Trondheim. Disse dagene ga dem en flott mulighet til å bli bedre kjent med hverandre og med SINTEF Energi, samtidig som de fikk en grundig innføring i systemene og det praktiske arbeidet som venter dem. Siden Astrid og Nicolay skal jobbe i ulike bedrifter, var både disse dagene og EnergiTrainee-turen i februar viktige for å bli bedre kjent og skape et fellesskap i trainee-programmet. Dette har lagt et godt grunnlag for samarbeid fremover.

Nicolay, Astrid og Martha koste seg på to innholdsrike og spennende dager på Smartgridkonferansen i Trondheim.
Nicolay, Astrid og Martha koste seg på to innholdsrike og spennende dager på Smartgridkonferansen i Trondheim.

Som en del av trainee-ordningen skal traineene i løpet av høsten delta på tre ulike konferanser, og i slutten av september gikk Smartgridkonferansen av stabelen. I år ble den arrangert i Trondheim og gikk over to dager, og bestod av mange innholdsrike presentasjoner. I år var det et særlig fokus på å forbedre utnyttelsen av fleksible ressurser, og hvordan teknologi og nye digitale løsninger kan bidra til dette. I tillegg ble det i stor grad diskutert hvor viktig det er med samarbeid mellom ulike aktører i kraftsystemet, og at dette er helt nødvendig for å kunne realisere innovative og smarte løsninger. Med så mange kloke personer fra nettbransjen til stede på konferansen ble dette en veldig fin arena for å få utvidet nettverket sitt! Det ble også anledning til å promotere EnergiTrainee-ordningen under studentarrangementet mot slutten av første dag. Det ble da arrangert speed-dating med studentdeltakerne på konferansen, og det var en fin arena for oss å bli kjent med studentene og ta imot spørsmål.

Gerd Kjølle, senterdirektør for forskningssenteret CINELDI, holdt foredraget “Et bærekraftig strømnett tilpasset fremtidens behov og utfordringer – fra CINELDI til SecurEL” på årets Smartgridkonferanse.
Gerd Kjølle, senterdirektør for forskningssenteret CINELDI, holdt foredraget “Et bærekraftig strømnett tilpasset fremtidens behov og utfordringer – fra CINELDI til SecurEL” på årets Smartgridkonferanse.

Statusoppdatering: Astrid i NVE

Tiden min i NVE har vært en utrolig spennende reise så langt, fylt med nye opplevelser og interessante utfordringer. Jeg jobber i avdelingen Energisystem og er for tiden med i et prosjekt som ser på effektbalansen frem mot 2035. I prosjektet har jeg ansvar for fleksibilitet, og vi undersøker hvor mye fleksibilitet kan bidra på effektbalansen i kritiske situasjoner med høyt forbruk.

I tillegg til dette studerer jeg tidligere timer i kraftsystemet med lav effektbalanse og samvariasjon i effektbruk mellom de nordiske landene. Dette arbeidet gir innsikt i hvordan vi kan utnytte muligheter for import i de mest krevende situasjonene, og hvordan samarbeid mellom landene kan bidra til en mer stabil effektbalanse.

Oppstarten har vært preget av en varm mottakelse. Jeg har fått muligheten til å delta på en nyansatt-tur hvor vi besøkte både skredområdet ved Gjerdrum, vannkraftanlegg og en transformatorstasjon. Det er spennende å lære om de ulike områdene som NVE jobber med og å se deler av kraftsystemet i praksis. Kollegaene mine er svært hjelpsomme og kompetente, noe som gjør arbeidsmiljøet både lærerikt og hyggelig. Det er flere i avdelingen min som selv er tidligere EnergiTraineer, så det har vært både inspirerende og gøy.

Prosjektet jeg jobber på avsluttes i oktober, og etter det er det flere spennende muligheter i vente. Da skal jeg bidra til utvikling av NVE sine kraftsystemmodeller og gjennomføre nettkonsesjoner, og dette gleder jeg meg til. NVE er virkelig et sted hvor man får dykke ned i store og viktige problemstillinger, og jeg gleder meg til å se hva fremtiden bringer.

Astrid er på plass i NVE.
Astrid er på plass hos NVE.

Statusoppdatering: Nicolay i SINTEF Energi

Jeg nærmer meg nå mine to første måneder som Energitrainee, og det har noen innholdsrike uker. I SINTEF Energi jobber jeg i avdelingen Energisystemer. Avdelingen er videre delt inn i ulike faglag, og jeg tilhører faglaget Kraftmarkeder. Dette faglaget har blant annet ansvar for markedsmodeller tilpasset vannkraftsbaserte kraftsystemer som beregner optimal produksjonsplanlegging for ulike tidshorisonter. En av disse modellene heter Prodrisk, og det er prosjekter knyttet opp mot denne modellen jeg har jobbet med. Prodrisk er en markedsmodell som kraftprodusenter benytter til sesong- og langtidsplanlegging av vannkraft, og den er særlig egnet for kompliserte vassdrag.

Prosjektet jeg har vært mest involvert i til nå har vært et industriprosjekt for Lyse Produksjon, hvor Prodrisk er blitt benyttet for å simulere ulike investeringsalternativer for Røldal-Suldal vassdraget. Dette er et komplekst vassdrag hvor det blir sett på muligheter for oppgraderinger av kraftverkene i vassdraget, blant annet gjennom bygging av reversibel pumpekraftverk. I prosjektet blir vannmagasiner og kraftstasjoner modellert i Prodrisk, og optimal produksjonsplanlegging for det oppgraderte vassdraget blir simulert for å belyse virkninger på kraftproduksjon og magasindisponering. I forbindelse med prosjektet fikk jeg også delta på en arbeidssamling i Suldal i regi av Lyse. Her bodde vi like ved nedre del av vassdraget, og i fantastisk vær fikk vi se både kraftstasjoner og vannmagasiner. Det var veldig kult og nyttig å få sett hvordan vassdraget faktisk ser ut, og ikke bare via PC-skjermen.

Det har vært veldig spennende å få komme inn i et fagmiljø på et felt der SINTEF Energi sin spisskompetanse virkelig er anerkjent i bransjen! Gjennom masteroppgaven min hadde jeg på forhånd lest om de ulike markedsmodellene, men nå har jeg fått et tydeligere bilde over hvordan de brukes i praksis.

Nicolay er på plass i SINTEF Energi.
Nicolay er på plass hos SINTEF Energi.

Statusoppdatering: Martha i Statnett

Jeg går nå inn i mine to siste måneder i det som har vært en svært innholdsrik og lærerik tid i Statnett.

Jeg jobber i Kraftsystem og marked, avdelingen Regionale planer, og har i all hovedsak jobbet med nettområdet Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms, eller Sørnettet som det kalles. Det er både gøy og veldig spennende å få jobbe med transmisjonsnettet i mine hjemlige trakter. Plutselig får man øynene opp for kraftmaster og stasjoner som jeg har kjørt forbi mange ganger, men aldri før har lagt merke til. Nå ser jeg mer på kraftmaster enn fjellene når jeg er hjemme i Lofoten (nesten i alle fall) – man blir fort «miljøskadet» i denne bransjen.

Jeg er så heldig at jeg har fått i oppgave å gjøre en mulighetsstudie på bruk av storskala batterisystemer i kraftnettet, og se på hvilken relevans teknologien kan ha for Statnett framover. Dette er nokså upløyd mark for Statnett, så det er mye å lære. Personlig har det vært en bratt læringskurve, da jeg både har lært mye om nettdrift fra en TSOs perspektiv, og om hvordan batterier fungerer og hvilke tjenester de kan tilby. Det har vært mye selvstendig arbeid, men også godt samarbeid og støtte fra svært dyktige og engasjerte kollegaer. Det er både spennende og føles meningsfylt å jobbe med noe som potensielt kan bidra til å øke kapasiteten i kraftnettet raskere, bedre utnyttelsen av eksisterende nett, og i noen tilfeller redusere behovet for nye nettutbygginger som både kommer sluttbruker og natur til gode.

Parallelt med batteriprosjektet har jeg vært litt involvert i konseptvalgutredningen for Sørnettet som startet opp i juni. En konseptvalgutredning er en utredning der man gjennom behovsanalyse og mulighetsstudie kommer fram til et anbefalt nettkonsept som man mener løser behovet på den mest rasjonelle måten.  I den forbindelse har jeg vært heldig å få være med på reise både til Lofoten og Vesterålen for dialogmøter med lokale nettselskaper og beslutningstakere, samt en tur til Statnetts Alta-kontor for å lære mer om operativ drift av kraftnettet.

I tillegg til de faglige oppgavene knyttet til min avdeling, har jeg blitt inkludert i Statnetts interne trainee-program. Jeg har blant annet vært med å ferdigstille årets trainee-oppgave som ble presenter for konsernledelsen i slutten av mai, og vært med å arrangere tur for årets KUBE-studenter (Statnetts prestisje-sommerprogram for studenter). Det har vært veldig fint å være sammen med Statnett-traineene, både faglig og sosialt.

Det skjer utrolig mye spennende i nettbransjen for tiden, og det er inspirerende å jobbe i en bransje som skal tilrettelegge for grønne omstilling. Det er veldig lærerikt å få innsikt i hvordan det er å jobbe på innsiden av TSOen i Norge som både er systemansvarlig for hele kraftsystemet i Norge og forbindelsene til naboland, og samtidig er anleggseier på lik linje med andre nettselskap i Norge. Ikke minst er det veldig motiverende og lærerikt å jobbe med så mange faglig dyktige og fine folk rundt seg som gladelig deler av sin store kunnskap. Det gjør det både interessant og gøy å gå på jobb! Det er også fint, etter å ha vært EnergiTrainee i et år, å se hvor mye man lærer om bransjen på kort tid, og hvor stor verdi det er i nettverket man bygger både gjennom kollegaer og deltakelse på konferanser. Nettbransjen i Norge er ikke så stor, så de kontaktene man knytter i perioden som EnergiTrainee er gull verdt videre i karrieren, det merker jeg allerede nå.

Stian og Silje er ferdige som EnergiTraineer og vi ønsker dem lykke til videre

Velkomst av nye traineer betyr også avskjed med andre traineer. Stian og Silje er ferdige som Energitraineer og fortsetter sine karrierer i henholdsvis Statnett og Fagne.

I løpet av Stians tid som EnergiTrainee var han innom SINTEF Energi, Statnett og NVE. I SINTEF jobbet han med høyspent isolasjonstesting, forbrukerfleksibiltet og AMS til jordfeildeteksjon. I Statnett fikk han god kjennskap til GIS-anlegg både gjennom opplæring og befaringer på anlegg. Han jobbet også med transformatoroverlast, standardiseringer og oppfølging av pågående anleggsbygging. I Stians siste rotasjon, hos NVE, fikk han jobbet med behandling av nettkonsesjoner, utarbeiding av ny forskrift og veileder, støtte inn mot digitaliseringsprosjekter og analysemodellutvikling.

Silje har vær EnergiTrainee i NVE og SINTEF Energi, og fortsetter nå karrieren i nettselskapet Fagne. Hun startet opp i NVE. Der jobbet hun blant annet med strategisk konsekvensutredning av de nye havvindområdene og med et oppdrag fra ED som omhandlet solkraft i Norge fram mot 2030. Silje fikk også jobbet med overskuddsvarme fra transformatorer, konsesjonsbehandling av nett, solkraft og småkraft, samt overvåkning av kraftsituasjonen i Norge og Europa. I sitt opphold i SINTEF Energi var hun en del av forskningssenteret CINELDI. Hun fikk blant annet analysert neurondata fra et pilotprosjekt med Heimdall Powers neuroner, og utarbeidet en rapport for trender i forsyningssikkerheten ved å se på feil- og avbruddstatistikk på kraftlinjer i Norge på ulike nettnivå.

Vi takker Stian og Silje for innsatsen og ønsker dem alt godt og lykke til videre!

0 kommentarer på “Møt våre to ferskeste EnergiTraineer og få en oppdatering på livet som trainee

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *