Bloggere: Dag Eirik Nordgård (Forskningssjef og prosjektmedarbeider) og Eivind Solvang (seniorforsker og prosjektleder)
19. februar hadde REPLAN-prosjektet en workshop på SINTEF Energy Lab; med deltakere fra norske nettselskap, EnergiNorge, SINTEF Energi samt gjesteforelesere fra Universitetet i Cagliari på Sardinia. Dette var italienernes første møte med SINTEF, norske nettselskap og norsk vinter…
REPLAN utvikler modeller og verktøy for fornyelsesbehov i kraftnettet
REPLAN-prosjektets hovedmål er å utvikle modeller og verktøy for analyse av framtidig fornyelsesbehov i distribusjons- og regionalnett.
Metodene skal forenkle nettselskapenes utarbeidelse av fornyelsesstrategier og -planer – både på komponentnivå og selskapsnivå. Strategier og planer skal gjenspeile selskapenes preferanser med hensyn til risiko vedrørende økonomi, leveringskvalitet, sikkerhet og miljø, behov for utjevning av fornyelsestopper, og så videre.
Metodene skal forenkle nettselskapenes utarbeidelse av fornyelsesstrategier og -planer – både på komponentnivå og selskapsnivå.
Prosjektet gjennomføres i perioden 2014-2017 (4 år), med Energi Norge som prosjekteier på vegne av Agder Energi Nett, BKK Nett, Eidsiva Nett, Hafslund Nett, Istad Nett, Lyse Elnett, Skagerak Nett og TrønderEnergi Nett.
En viktig del av arbeidet er å få innblikk i state-of-the-art innen planleggingsmetodikk både nasjonalt og internasjonalt.
En viktig del av arbeidet er å få innblikk i state-of-the-art innen planleggingsmetodikk både nasjonalt og internasjonalt. Workshopen med fagpersonene fra universitetet i Cagliari inngår i dette arbeidet.
Gjesteforelesere fra Universitetet i Cagliari
Universitetet i Cagliari er et universitet med røtter tilbake til 1600-tallet, men forsker absolutt på moderne problemstillinger, blant annet gjennom fagmiljøet som arbeider med planleggingsmetodikk for fremtidens smarte nett.
Professor Fabrizio Pilo og forsker Susanna Mocci besøkte et vinterkaldt Trondheim og delte sine erfaringer og resultater fra sin forskning, med fokus på metoder og verktøy for langtidsplanlegging av fremtidens distribusjonsnett, metoder for risikoanalyse i planlegging av distribusjonsnett, samt hvordan man eksplisitt kan inkluderte økt bruk av IKT i nettet i pålitelighetsanalyser for kraftsystemet.
Mer samarbeid med Cagliari
Workshopen viser at det er potensiale for økt samarbeid mellom forskningsmiljøet ved universitetet i Cagliari og SINTEF Energi. Universitetet er blant annet med som en av flere internasjonal forskningspartnere i FME-søknaden Cineldi, som adresserer utfordringer knyttet til utviklingen av fremtidens distribusjonsnett sett i et smart grids-perspektiv. Hvis dette forskningssenteret blir en realitet (avgjørelsen faller i mai) så er det et godt grunnlag for videre forskningssamarbeid mellom forskningsmiljø fra de sørligste og nordligste delene av Europa.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!