Bioenergi Energieffektivisering

Er vedfyring miljøvennlig?

Vedfyringssesongen er på trappene igjen, og like sikkert som julekvelden på kjerringa, så dukker det opp spørsmål og meninger om vedfyring.

Men er vedfyring miljøvennlig? SINTEF har gjennom flere tiår bidratt til å gjøre vedfyring stadig mer miljøvennlig og alle nye vedovner solgt i Norge fra 1998 er såkalt rentbrennende ovner, og tilfredsstiller gjeldende krav til både sikkerhet og utslipp.

Peiskos_shutterstock

De aller beste ovnene har utslipp ned mot pelletskamin nivå, noe som er ganske imponerende. Dessverre er fremdeles nesten halvparten av vedovnene i Norge av den gamle typen, som gir vesentlig større utslipp til luft, men disse skiftes ut i jevnt tempo. Har du en gammel vedovn så vit at ved å skifte den ut med en ny ovn, så gjør du miljøet en stor tjeneste.

Vedfyring i Norge er en urgammel tradisjon, og er selv i dag en meget viktig oppvarmingskilde i de tusen hjem og en kilde til kos og hygge i mange flere.

Når naboen fyrer opp og røyklukta kjennes godt, kan nok miljøvennligheten betviles, men i praksis kan det være mange grunner til denne røyklukta, og ofte er den menneskelige faktor sterkt involvert. Din kjære vedovn er nemlig et lite fyringsanlegg, hvor du er både fyrbøter og kontrollsystem. Hvis disse svikter så går det fort galt, og miljøvennligheten kan med rette betviles.

Har du en gammel vedovn så vit at ved å skifte den ut med en ny ovn, så gjør du miljøet en stor tjeneste.

Parallelt med å bidra til å gjøre vedfyring stadig mer miljøvennlig har SINTEF også bidratt til informasjonsspredning om hvordan man skal fyre optimalt og hva man ikke bør gjøre.

Ola Nordmann liker nok å tro at han kan alt om vedfyring, men i virkeligheten har nok de fleste fremdeles litt å lære. Vi setter derfor i denne bloggen fokus på diverse gode råd gjort tilgjengelig på nettet de senere årene. Og, kanskje får selv du noen tips som gjør deg i stand til fyre mer miljøvennlig.

Vil du bli fyringsekspert? Les disse blogginnleggene:

2 comments on “Er vedfyring miljøvennlig?

  1. Husk også at vedovner fra før 1940 er kulturminner som kan (og bør) gjenbrukes. Med riktig fyring kan det godt forsvares å bruke de gamle ovnene, og særlig etasjeovner gir veldig god utnyttelsesgrad. I noen tilfeller kan man også montere etterbrenner

    • Øyvind Skreiberg

      Disse kulturminnene er vel verd å ta vare på men de har gammeldags brennkammer design og høye utslipp sammenlignet med moderne vedovner. En relativt god utnyttelse av den produserte varmen på grunn av store varmevekslerflater før røykgassen går inn i pipa er positivt, men dette veier ikke opp for høye utslipp. Moderne vedovner gir enda bedre utnyttelsesgrad. Såkalte etterbrennere er en dårlig erstatning for et moderne brennkammer. Plasser kulturminnet heller på en egnet utstillingsplass, gjerne i stua, og installer en moderne vedovn istedenfor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *