Vi er nå i «storstua» på SINTEF Energy Lab – i høyspenningshallen!
Jeg vil gjerne si litt om hva som står langs veggene – utover at det er vakkert, så har de også sin funksjon:
Lengst borte står Vekselstrømskilden: I veggen heime så lader vi mobiltelefonen med 230 Volt. Vekselstrømkilden som står der borte kan gi 3500 ganger så høy spenning, 800 000 Volt. Hvis vi skalerer mobiltelefonen tilsvarende så blir det den omtrent 450 meter høy.
I midten står Støtspenningsbatteriet: Med det kan vi kan lage lyn fra klar himmel! Med spenningsimpulser opp til 2,4 millioner Volt.
Nærmest står Likespenningskilden: – som kan gi 1,2 millioner volt, noe som tilsvarer 800 000 AA-batterier kobla etter hverandre. Det utgjør ca 4 mil med AA-batteri, lengre enn herfra til Stjørdal.
Som dere skjønner, så dette er stort utstyr , men hvorfor trenger vi det?:
Du og jeg – og heile samfunnet – er avhengig av en robust og pålitelig strømforsyning.
Det utgjør ca 4 mil med AA-batteri, lengre enn herfra til Stjørdal.
For å oppnå dette så må elementene i systemet testes på forhånd, slik at vi vet at de tåler påkjenninger som kan oppstå, fra blant annet lyn og aldring over tid.
På SINTEF Energy Lab skal vi utvikle og teste komponenter som skal inngå i framtidas kraftsystem, både til lands og til vanns (og kanskje i lufta med).
Laboratoriet utgjør en styrking av det samlede elkraftmiljøet i Trondheim og i Norge – med NTNU, Statnett, SINTEF og flere.
Æ glede mæ til vi tar det i bruk!
0 kommentarer på “Vi er nå i «storstua» på SINTEF Energy Lab – i høyspenningshallen!”