#Bygg og Infrastruktur #Energi #Hav

Hvorfor jeg <3 blogg

Dette blogginnlegget er beregnet på deg som er forsker og lurer på om du skal blogge, samt forskningsledelse og kommunikasjonsfolk som er usikre på om blogg er smart.

Blogg for 2000 forskere

Du er nå på #SINTEFblog. For tre uker siden het denne bloggen #SINTEFenergy. Det var da blogg for de ca. 250 ansatte i SINTEF Energi og samarbeidspartnere. Nå er bloggen snart tilgjengelig for alle SINTEFs 2000 forskere. Aller først ut er SINTEF Ocean og SINTEF Byggforsk, og i løpet av høsten er hele SINTEF med.

Jeg er fortsatt redaktør for bloggen og har stor tro på at #SINTEFblog blir en suksess. Jeg vil her si noe om hvorfor og hvordan den blir det – og hvorfor jeg elsker blogg…

Fakta først

Før vi byttet navn på bloggen, har bloggen hatt over

  • 100 000 besøk på 2,5 år
  • Over 400 blogginnlegg er blitt publisert
  • Og over halvparten av alle forskerne i SINTEF Energi har bidratt med blogginnlegg.

Det er det siste punktet jeg er mest stolt av. Jeg kommer tilbake til hvorfor…

Jeg var naiv

Før jeg jobbet på SINTEF Energi jobbet jeg som kommunikasjonsleder ved Det medisinske fakultetet på NTNU. Der er det mange dyktige forskere innen områder som nevrovitenskap, diabetes, fedme, barns psykiske helse, kreft med mer. Det forskes på områder som egentlig angår oss alle enten direkte eller som pårørende.

Da vi lanserte #NTNUmedicine-bloggen var det for å dele denne forskningen med «folk flest», og det fungerte knallbra.

Da jeg begynte som kommunikasjonssjef ved SINTEF Energi for snart tre år siden, så tenkte jeg at «alle er jo opptatt av bærekraftig og sikker energiforsyning, så en blogg om dette må jo bli en stor hit blant folk flest». Det var naivt.

Ikke interessert i ferrofluider? Det burde du være. (Photo: Shutterstock)

Jo da, folk er interessert i energi. Men det er ikke slik at alle synes det er spennende å lese om ferrofluider eller Direct Electrical Heating (DEH). Det betyr ikke at dette er mindre viktig eller at det er uinteressant. Det er faktisk kjempeinteressant for en god del folk, og spesielt kundene våre. Disse to bloggene om ferrofluider og DEH er veldig godt lest. Og de leses jevnlig, selv om det er eldre innlegg.

Men de leses primært av folk som finner dem via google. Altså folk som er over gjennomsnittlig interessert i temaene. Om vi ikke hadde hatt blogger (eller nettsider) om dette så ville ikke disse folka funnet ut at vi i SINTEF forsker på dette, og havna et annet sted på nettet.

Derfor er det smart å blogge om det vi kan, selv om det er «smalt», for at folk ut i den store verden kan finne oss. Ikke minst at nye kunder kan finne oss!

Jeg er faktisk ikke så opptatt av bloggen

Joda, jeg sier jeg elsker blogg i tittelen. Men jeg synes faktisk ikke bloggen i seg selv er spesielt viktig. Det er de ulike historiene som blir fortalt på bloggen som er viktig. Mange av disse historiene ville ikke blitt fortalt uten bloggen. Det dekker et behov som ikke var dekket før.

Vi som jobber med kommunikasjon skal synliggjøre virksomheten. Tradisjonelt handler deler av jobben om å kontakte media med nyhetstips.

Men tradisjonelle media er ofte ikke så fryktelig interessert i verken metode eller forskningsprosess. De vil ha det endelige resultatet, og det kan ta mange år å nå dit. På veien er det veldig mange viktige og interessante historier å fortelle. Dette kan man gjøre via bloggen.

Dette er en oversikt over eksempel på ulike målgrupper for blogginnlegg. Der målgruppen er «folk flest» har vi andre kanaler som er mer effektive en bloggen, som for eksempel Gemini eller VG.

Forskningsbasert kunnskap vs. fake news

Det snakkes om «fake news» og at politikere bruker forskningsdata feil.

Verden trenger forskningsbasert kunnskap, og at resultatene brukes for å skape et bedre samfunn. Da er det viktig at forskningsresultater spres bredt og åpent, lett tilgjengelig via et google-søk.

Med #SINTEFblog har vi en kraftfull kanal der vi kan dele forskningsresultatene våre med hele verden. Vi har allerede god synlighet på google, men den vil bare bli bedre jo flere fagblogger vi legger ut med godt og interessant innhold.

Faktisk tror jeg ikke det finnes så mange blogger der ute med samme potensiale som #SINTEFblog, med tilgang til 2000 bloggere… Jeg er derfor sikker på at bloggen vil bli en suksess. Ikke over natta, men ved kontinuerlig og langsiktig arbeid.

Hvorfor så stolt?

Jeg skrev innledningsvis at jeg var stolt av at over halvparten av forskerne i SINTEF Energi har blogget. Jeg er stolt av dette fordi uten bloggen ville mange av disse historiene aldri blitt fortalt eller resultatene delt, utover i et vitenskapelig tidsskrift eller på en fagkonferanse. Bloggen senker terskelen for å dele resultater, fordi det er ikke spesielt skummelt eller tidkrevende. Dette er også grunnen til at jeg elsker blogg. Det funker!

Forskere som har blogget kommer ofte tilbake for å blogge mer. Derfor burde kanskje tittelen på blogginnlegget vært «Hvorfor forskere <3 blogg»? Det får jeg blogge om senere 🙂

  • Har du tro på forskningsblogg? Legg gjerne igjen dine tanker eller still spørsmål i kommentarfeltet.
  • Vil du blogge – ta kontakt her.

 

 

1 kommentar på “Hvorfor jeg <3 blogg

  1. Avatar photo
    Nina Bekkadal

    Bra Anne – jeg digger også bloggen:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *