Denne bloggen er skrevet i samarbeid med Lyse Elnett AS
Hvordan kan kapasiteten i en strømkabel bli utnyttet maksimalt? For å finne svaret er det startet et forskningsprosjekt over fire år med ramme på 17 millioner kroner. Lyse sin strømkabel mellom Tronsholen og Skeiane transformatorstasjoner er testkanin.
Fakta: Prosjektet heter "Økning av belastningsevnen til jordkabler" og er støttet av Norges Forkningsråd gjennom EnergiX-programmet
I mai ble det satt ned flere titalls sensorer som måler temperatur og fuktighet i forskjellig type grøftesnitt som kabel legges i. Flere ganger per time sendes data rett til SINTEF Energi AS i Trondheim som har ansvaret for å gjennomføre forskningsprosjektet.
Det er bransjeselskapet REN AS, som har tatt initiativet og fått sju millioner i støtte fra Forskningsrådets ENERGIX-program. Totalt deltar 18 energi- og industriselskaper i prosjektet. Lyse stiller velvillig med strømkabel som det kan testes på.
Strømkabelen det forskes på går dypt i rør under en liten elv og under veikryss, noe som ikke er en optimal måte å legge kabel på.
– Det er flere forhold som påvirker hvor mye det er mulig å belaste en strømkabel. Det kan for eksempel være hvilken masse som er brukt, hvor dypt den er lagt, om det liger asfalt over osv. Vi ønsker selvsagt å kunne utnytte så mye som mulig av kapasiteten i en strømkabel og da kan denne forskningen gi oss viktige svar, sier Øystein Rian i Lyse Elnett.
– Målet med prosjektet er blant annet å utvikle forenklede beregningsverktøy og modeller for kapasiteten til kabler. For å kunne gjøre dette, gjennomføres det en kombinasjon av laboratorieforsøk og datainnsamling fra fullskala kabeltraseer i drift. Det er viktig for oss å gjøre så realistiske målinger som mulig, noe som ikke er mulig å gjøre kun gjennom laboratorieforsøk, sier forsker Espen Eberg i SINTEF Energi AS.
Strømkabelen det forskes på går dypt i rør under en liten elv og under veikryss, noe som ikke er en optimal måte å legge kabel på. I tillegg kan type sand som er brukt oppå og rundt kabel ha betydning for belastningsevne. Målet med forskningen er å få mer nøyaktige beregninger av maksimal belastningsevne før strømkabel legges.
Lyse Elnett AS var tidlig ute med å legge høyspentkabler med fiber for termisk deteksjon. I dette prosjektet kan teknologien bidra til at en får målt temperaturer over hele kabelens lengde og kontrollere dette opp mot øvrige målinger og beregninger.
Kommentarer
Hei Knut Selmer, normalt er det vannet som fører til nedkjøling, ikke varmen fra solen (fordampning). Det enkle er ofte det beste!
Vennlig hilsen
Kristian
Hei!
Alt dette er vel og bra, men jeg er mer interessert i nedkjøling uten rennende vann og elkraft.
Hva med leirkrukke med som er gjennomtrukket av vann? Den vil jo kjøle ned lunkent vann når den står i sola, ved fordampning?! Har ikke målt, men har hatt flasker i semsket skinn som var gjennomvåte, og det virket kjølende på innholdet.
Takknemlig for svar.
Med vennlig hilsen
Knut Selmer Bachke