Har du sett værradarbildene på yr.no?
Har du fulgt animasjonen, og tenkt at ‘Stikker jeg nå, rekker jeg å sykle hjem før den regnbygen kommer’?
Navnet er: Nærvarsling
Det du gjør da, har et navn. På engelsk kalles det ‘Nowcasting’. Et godt norsk ord kunne være ‘Nærvarsling’.
Nærvarsling er å forlenge (ekstrapolere) en observert trend eller bevegelse, mens værvarsling er å simulere de fysiske prosessene ved hjelp av atmosfæremodeller. Nærvarsling kan gjøres ved å se for seg fortsettelsen av en animasjon, eller ved å utvikle statistiske modeller for bevegelsesretning og hastighet basert på informasjonen bak animasjonen. Slik kan man si med relativt stor grad av sikkerhet om skya som du forsøker unngå på vei hjem fra jobben, vil bevege seg i din retning.
Nærvarsling er å forlenge en observert trend eller bevegelse
En meteorologisk værvarslingsmodell er svært regnekrevende. Den kjøres gjerne fire ganger i døgnet på store superdatamaskiner, og kan varsle for flere dager fremover. En statistisk nærvarslingsmodell kan kjøres på en PC eller en telefon for hvert nytt radarbilde (7.5 minutter), og gi brukbare prognoser et par timer fram i tid.
Lett å se regn, men ikke hvor mye
Som ved all bruk av værradardata er det lettere å se at det regner, enn hvor mye vann som kommer.
Regn og snø ser helt forskjellig ut, det samme gjør byger og fronter. Av og til dannes nedbøren et par kilometer opp i lufta, av og til mye høyere. Noen ganger kan en regnbyge bli ‘hengende fast’ på ei åsside, selv om resten av været beveger seg forbi. Radaren ser dette og mye mer, men vi er ennå langt fra å kunne nyttiggjøre all den informasjonen som faktisk finnes i værradarbildene.
Sammen med NMBU, NTNU, Meteorologisk Institutt og en rekke andre partnere deltar SINTEF Energi i et FoU-prosjekt som skal hjelpe vann- og avløpsetatene i Oslo, Trondheim og Drammen med å håndtere overvann og drifte renseanlegg. Nærvarsling er en liten del av dette prosjektet. På sikt ønsker vi også å teste ut metodene på andre områder enn disse tre byene, blant annet for å kartlegge hvor mye avstanden til radaren betyr.
Foreløpig er nærvarsling en eksklusiv tjeneste
I første omgang er derfor nærvarling en tjeneste for noen få. Men forhåpentligvis blir dette en tjeneste du kan bruke en gang i fremtiden når du planlegger sykkelturen hjem fra jobb.
Her kan du finne ut mer om prosjektet Regnbyge3M.
0 kommentarer på “Nærvarsling: Hvordan unngå regnværet?”