Årets konferanse for transport- og logistikkbransjen samlet 600 deltakere på Gardermoen. Vi i SINTEF var der og løftet frem vår konsernsatsing Mobilitet.
Av Kay Fjørtoft (SINTEF Ocean) og Roar Norvik (SINTEF Community)
Under konferansen ledet Kay Fjørtoft (SINTEF) en sesjon med tema Havner som knutepunkt.
Vi fikk presentert tre foredrag:
- Fremtidens havn, innlegg fra Arnt-Einar Litsheim (Norske Havner)
- Autonomt feeder-fartøy til containerfrakt, innlegg fra Tom Eystø (Massterly)
- Bruk av kunstig intelligens for optimalisering av logistikk og havneoperasjoner, innlegg fra Brian Murray (SINTEF). Brian vektla at vi ikke må glemme det digitale knutepunktet som også er viktig i et effektivt transportsystem.
Roar Norvik (SINTEF), stilte som deltaker i panelsamtale med nevnte foredragsholdere og Ole Andreas Hagen (NHO Logistikk og transport). Debatten dreide seg om bærekraftsmålene, ny teknologi, automatisering, og diskusjoner rundt hvordan vi kan styrke innovasjonen for havnene ved å bygge fellesskap mellom brukerne.
Forskningsrådet stod i spissen for en annen sesjon med tittel «Forskning gir verdiskaping». Den ble innledet av John Vigrestad (Forskningsrådet) og ordstyrer Ole Andreas Hagen. Videre fikk vi gode eksempler på hvordan FoU bidrar til verdiskaping i tre bedrifter som har prosjekter i Pilot-T programmet:
- Distribution Innovation utvikler teknologi for optimalisering av leveransetjenester til forbrukere (innlegg fra Lasse Durucz).
- Q-Free utvikler intelligente transportsystemer og er store innen elektronisk bompengeinnkreving og trafikkstyringssystemer (innlegg fra Ola Martin Lykkja).
- WAY utvikler teknologi og tilbyr simulatorbasert føreropplæring (innlegg fra Thor Henning Amdahl).
Alle tre bedriftene har et nært samarbeid med SINTEF.
Sesjonen ble avsluttet med en panelsamtale om hvorvidt Norge har de riktige FoU-miljøene til å møte næringslivets behov for den digitale og grønne omstillingen. Her deltok Siri Hunnes Blakstad (SINTEF) i en diskusjon med Alexander Haneng (Posten) og Lasse Durucz. Siri snakket om viktigheten av forskning i samferdsel, og at forskning kan bidra til å redusere utslipp, kostnader, ulykker samt til effektivisering av næringslivets transporter. Viktige forskningstema for fremtiden er sirkulær økonomi, nullutslippsmobilitet, delt mobilitet, digitalisering og automatisering.
Det gledelige fra konferansen var at vi fikk mange positive tilbakemeldinger for arbeidet vi gjør i SINTEF, og dette kommer ikke av seg selv. Vi som var til stede, konkluderte også med at det er viktig for oss å være der det skjer og å være synlig sammen med våre samarbeidspartnere. Vi mener at strategiske satsninger i SINTEF som KS Mobilitet er med på å styrke oss som forskningsinstitutt. Vi får synliggjort vår tverrfaglighet, som også blir lagt merke til. Aktiv deltakelse på konferanser skaper nettverk, det skaper gode diskusjoner, og det kan på sikt skape nye prosjekter i samarbeid med transport- og logistikkbransjen. Transport og Logistikk er en viktig arena for KS Mobilitet, vi har alt begynt å planlegge neste års deltakelse.
0 kommentarer på “SINTEF var godt representert på Transport & logistikk 2022”