37 sommerforskere deltok i den avsluttende konferansen.
Sommerens høydepunkt hos SINTEF Energi er sommerforskerkonferansen, som er avslutningen av SINTEF Energis Sommerforskerprosjekt .
Sommerforskerprosjektet gir studenter muligheten til å bidra konkret til aktuelle forskningsprosjekter innen energisystemer, elkraftteknologi, gassteknologi og termisk energi. I tillegg til korte presentasjoner, produserte 38 studenter vitenskapelige postere.
Studentene arbeidet med ulike oppgaver som dekker hele spekteret av SINTEF Energis aktiviteter: fra termisk energilagring og utforskning av nye materialer for undervannsstrømkabler, til utnyttelse av overskuddsvarme, CCS, styring av vindparker og lading av elbiler.
Har du også lyst å bli sommerforsker? Neste års jobber vil bli lagt ut allerede i Oktober på sommerforskerprosjektet sine nettsider .
Maskinlæring er nyttig for å modellere enkelte aspekter av karbonfangstteknologier, men kommer med en «black box»-effekt, der man ikke helt ser hvordan modellen kommer til resultatet. Med et verktøy som heter SHAP har Amit Roopan undersøkt hvordan modellen «tenker».
Amelia Madsen-Smistad har brukt sommeren på å undersøke hvordan carnotbatterier (en form for termisk energilagring) kan kombineres med industriell overskuddsvarme.
Overskuddsvarme og karbondioksid fra smelteverk kan brukes til å produsere mikroalger, som kan bli til fiskefor. Men først må de tørkes. Hvordan gjør man dette effektivt? Dette har Betina Nordby Jensen sett på.
Når man lager bioolje er et biprodukt av prosessen skittent vann som kalles prosessvann. Ingebjørg Neraas så på hvordan man kan ta verdifulle kjemikalier ut fra det vannet.
Trym Cohen Nilsen jobbet på effektbalansen for kraner og andre komponenter i havner.
Dagens strømnett utnyttes ikke til sitt fulle potensiale. Amalie Eveline Hermundstad brukte sensordata fra nettet sammen med maskinlæring for å se hvordan man kan forbedre utnyttelsen.
Henrik Guttormsen undersøkte nye kabelmaterialer for havvind.
I fremtiden vil transformatorer inneholde nye, mer bærekraftige isolerende væsker (i stedenfor mineralolje, som er vanligst akkurat nå). Men før de tas i bruk må de undersøkes, i første omgang med modeller. Dette jobbet Ingrid Dybdal med.
Forfatter Frida Sæther er Master of science hos SINTEF Energi, i Termisk energiavdelingen, og leder sommerforskerprosjektet.
Kontakt
Siste innlegg
Innleggsnavigasjon
0 kommentarer på “Sommerjobben for et bedre samfunn”