#Energi Smartgrids

Sluttkonferanse for FME CINELDI

Hva er strømnetets rolle i elektrifiseringen av samfunnet?

Dette spørsmålet søkte CINELDIs sluttkonferanse å svare på. Utvalgte deler av arbeidet som er gjort i senteret ble presentert. En strategi og veikart for overgangen til et fleksibelt og intelligent nett ble også lagt frem og debattert under konferansen.

CINELDI er et senter for miljøvennlig energi (FME), som startet opp i 2016 og avsluttes nå i 2024. Senteret etterfølges av en ny FME; SecurEL.

Gerd Kjølle overleverer strategi og veikart til energiminister Terje Aasland
Senterleder Gerd Kjølle overrakte rapporten «Strategi og veikart for overgangen til et fleksibelt og intelligent strømnett» til energiminister Terje Aasland.
Terje Aasland
Energiminister Terje Aasland var opptatt av at dette ikke var en sluttkonferanse, men at det er nå det starter. Han påpekte at det er viktig å utnytte investeringene i strømnettet som allerede er gjort. «FME-ene er en juvel», sa Aasland, og pekte på at slike sentre både er finansert av offentlig og privat kapatial, og at de evner å bringe teknologi inn i den virkelige verdenen.

I en panelsamtale diskuterte energiminister Terje Aasland, Eirin Kjølstad, Atle Harby, Kristin H. Lind og Bernhard Kvaal dilemmaet mellom å bygge ut mer strømnett og å ta vare på naturen.

panelsamtale
Panelsamtale om hvordan strømnettet må utvikles for å bidra til å nå klimamålene og samtidig ivareta hensynet til natur. Fra venstre: Atle Harby, Bernhard Kvaal, Kristin H. Lind, Terje Aasland og Eirin Kjølstad.
Anne Sagstuen Nysæter
Anne Sagstuen Nysæter, direktør i Elvia, snakket om elektrifisering og forsyningssikkerhet. Hun pekte på at energisystemet fremover blir mer komplekst og at det vil blir behov for å få plass til flere store kunder i strømnettet.
Magnus Korpås
Fleksibilitet var et tema som gikk igjen gjennom hele konferansen, Magnus Korpås, prosessor ved NTNU, deltok både i panelsamtale om tematikken og snakket om fleksibilitet i veikartet.
Panelsamtale
Noen av CINELDIs styremedlemmer ble utfordret til å fortelle hvordan veikartet som er utviklet i CINELDI kan tas i bruk, både nå med en gang og på litt lengre sikt. Fra venstre: Ruth Astrid Sæter (moderator), Anngjerd Pleym (NTNU), Ingvill Stenseth (BKK), Per-Oddvar Osland (Glitre Nett), Bjørn Bakken (Statnett), Knut Samdal (SINTEF Energi), Espen Kåsin (Embriq) og Hermund Slaatsveen (Aidon).

I panelsamtalen om hvordan veikartet kan tas i bruk av ulike aktører i bransjen, kom det frem at veikartet er nyttig fordi det setter ord på temaer som brasjen er opptat av og får alle til å dra i samme retning. Det er viktig at tiltakene blir tatt inn i egne selskap og egne planer for arbeidet fremover.

– Det er mange aktører som må gjøre mange ting samtidig. Vi må ikke gå i en felle der vi venter på at noen skal gjøre noe før en selv setter i gang, sa Bjørn Bakken, seksjonsleder i Statnett.

Standardisering ble trukket fram som et viktig punkt å jobbe videre med.

– Nettselskapene må være modige og tørre å gå forbi pilotprosjekter. Så skal vi som utdanner kandidater som skal ut i bransjen og gjøre jobben har den riktige kompentansen med seg, sa Anngjerd Pleym, instituttleder ved NTNU.

Slutt – og veien videre

Gerd Kjølle
Gerd Kjølle, sjefforsker i SINTEF og direktør for CINELDI

– Selv om konferansen markerer slutten å CINELDI, er det fantastisk at vi kan fortsette arbeidet – for strømnettet og for samfunnet – i det nye senteret SecurEL allerede neste år. I SecurEL har vi fått med oss et enda større «landslag» som skal bygge videre på de verdifulle resultatene fra CINELDI, sa senterleder Gerd Kjølle da hun avsluttet konferansen.

0 kommentarer på “Sluttkonferanse for FME CINELDI

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *