#Energi

EnergiTrainee Stian om oppholdet i SINTEF Energi og Statnett

Skrevet av Silje J. Monstad og Stian Nessa

I dette blogginnlegget vil Stian fortelle om hvordan oppholdet som EnergiTrainee har vært så langt og hva han har gjort i de ulike rotasjonsbedriftene. Stian startet som EnergiTrainee høsten 2022 og er altså på sitt siste år i programmet. Først var han innom SINTEF Energi, og nå er han hos Statnett før turen går videre til NVE i slutten av november. Alle EnergiTraineene har også vært på høstens første konferanse – Smartgridkonferansen.

Oppdatering fra Stians EnergiTrainee-periode så langt

Mitt første steg inn i EnergiTrainee-programmet var bli-kjent turen som arrangeres hvert år av daværende traineer. I 2022 gikk turen til Åndalsnes med Via Ferrata og hygge, og var en super arena for å bli kjent med både traineene som jeg skulle være sammen med og de som var ferdig som traineer det året. Turen er et høydepunkt hvert år og årets tur til Lysebotn ble minst like bra.

Etter sommeren i august var det oppstart som EnergiTrainee.

SINTEF Energi

Min første rotasjon som EnergiTrainee var hos SINTEF Energi på avdeling Energisystemer. Her ble jeg tatt veldig godt imot av kollegaer. Med et veldig spennende faglig miljø og flinke ansatte var det mange forskjellige interessante tema og prosjekter som stod frem.

I løpet av oppholdet jobbet jeg med litt forskjellig, blant annet kostnadsestimering av overlast på transformatorer, høyspent isolasjonsdesign og bruk av smartmålere til deteksjon av jordfeil. Her fikk jeg da prøvd meg med god bredde, samtidig som jeg fikk dykket dypere inn i noen av dem. Det å jobbe med state-of-the-art og å få teste egne ideer er noe jeg satt veldig pris på, og er noe som for meg skaper nysgjerrighet.

Et av de store forskningssentrene jeg var med i under rotasjonen var CINELDI, som sammen med mange partnere forsker på hvordan man kan effektivisere strømnettet. I den sammenheng fikk jeg lov til å delta på CINELDI-dagene i Trondheim. I løpet av to dager ble det blant annet presentert veldig mye spennende resultat og erfaringer, og jeg fikk snakket med mange spennende mennesker fra rundt omkring i bransjen!

Gerd Kjølle, senterdirektør i CINELDI, på CINELDI-dagene 2022
Gerd Kjølle, senterdirektør i CINELDI, på CINELDI-dagene 2022

Statnett

I mars 2023 begynte jeg i min andre rotasjonsbedrift, Statnett, hvor jeg fortsatt jobber. I Statnett jobber jeg med stasjoner og komponenter. Her får jeg være med på så se hvordan strømnettet er bygget opp og driftet på ekte, og får lære om samspillet mellom de forskjellige fagmiljøene og andre selskap.

Også i Statnett har jeg jobbet med mye forskjellig. Her har jeg jobbet mye med blant annet standardisering, prediksjon av transformatortemperaturer vha. nevrale nettverk, og befaring og oppfølging av bygging av transformatorstasjoner. Dette har gitt veldig fin variasjon av spennende kontorarbeid og det å få dratt ut til praktisk arbeid. Denne kombinasjonen syntes jeg har gitt meg et godt innblikk hva Statnett driver med og har gjort at jeg har fått møte mange utrolige flinke mennesker internt og blant leverandører og samarbeidspartnere.

Et av prosjektene jeg har vært en liten del av er den nye transformatorstasjonen på Hamang i Bærum. Her bygges det nå et helt nytt koblingsanlegg og to nye transformatorer er installert (se bilde under). Etter at den nye stasjonen er satt i drift, skal det gamle saneres og tilbakeføres til Bærum kommune. Det er utrolig kult å være i en så spennende fase av prosjektet som nå, der mye er på plass og man kan se at ting ferdigstilles.

Stian som står foran de to nye transformatorene på Hamang stasjon.
Stian som står foran de to nye transformatorene på Hamang stasjon.

Nå går også oppholdet hos Statnett mot slutten og i slutten av november er neste stopp NVE.

Smartgridkonferansen

Høstens første konferanse for oss EnergiTraineer var Smartgridkonferansen som ble avholdt på Clarion Hotel ved Gardermoen den 27.-28. september. Dagene ble innholdsrike med spennende foredrag og panelsamtaler. Noen viktige temaer fra konferansen var cybersikkerhet, fleksibilitet og utnyttelse av eksisterende nett. Under middagen ble også vinneren av Innovasjonsprisen 2023 kåret, hvor det var Peak Shaper som stakk av med seieren.

Konferansen var også en ypperlig arena for å dele erfaringer med hverandre om oppholdet i rotasjonsbedriftene. “Gamle” Energitraineer var også å se på konferansen, og vi fikk snakket med dem om deres erfaringer fra tiden som trainee og en statusoppdatering på hvor de befinner seg nå. Tidligere trainee, Eirik Haugen (Statnett), var også en av dem som holdt foredrag om fleksibilitet under konferansen.

Den 19. og 20. oktober er vi klare for å delta på Norges Energidager som vil avholdes på Fornebu i Oslo.

0 kommentarer på “EnergiTrainee Stian om oppholdet i SINTEF Energi og Statnett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *