#Energi Gassteknologi

Jeg fikk prøve meg på livet som forsker

Blogger: Sommerforsker* Eirik Fyhn

Gjennom studiene mine i fysikk og matematikk har jeg fått bryne meg på mange utfordringer og fått løst mange problemer, men felles for alle er at noen allerede har løst dem før meg.

Sommerforsker Eirik Fyhn
Sommerforsker Eirik Fyhn

Det ikke noe løsningsforslag du kan titte på dersom du står fast

Denne sommeren var jeg så heldig at jeg fikk prøve meg som sommerforsker, og som forsker er det ikke noe løsningsforslag du kan titte på dersom du står fast. Det er utfordrende, men det er også skikkelig spennende og givende å jobbe med noe nytt, noe ingen vet svaret på. Det er ikke en oppgave du jobber med bare for å øke din egen kunnskap, men fordi løsningen du finner er nyttig, ettertraktet og, når man forsker for SINTEF Energy, kan bidra til teknologi for et bedre samfunn.

Søler man, kan det bli eksplosjon

Jeg jobbet med å forbedre en modell som man kan bruke til å regne på hvor fort en væske kan spre seg oppå en annen væske. Det er for eksempel nyttig for å kunne beregne hvordan olje, flytende naturgass, flytende hydrogen eller andre væsker vil spre seg ved lekkasjer på vann. Når man søler flytende naturgass (LNG) på vann, så kan man i noen tilfeller få en eksplosjon.

En viktig del av rammeverket som trengs for å kunne vurdere risiko forbundet med lekkasje av LNG er å kunne beregne hvordan det sprer seg, og det var altså det jeg jobbet med denne sommeren.

Morsomt med gode resultater

Det var veldig spennende, og jeg endte med ganske gode resultater, noe som var skikkelig morsomt.

Hvor engasjerende det er å jobbe med oppgaver som ikke bare er for egen læring, men også fordi løsningene er ettertraktet, og hvor morsomt det er å finne ut av ting andre ikke har tenkt på, det er noe jeg ikke visste før jeg fikk prøve meg som sommerforsker hos SINTEF Energi.

Tredimensjonalt plott av en simulasjon av en væske som sprer seg på en tyngre væske.
Tredimensjonalt plott av en simulasjon av en væske som sprer seg på en tyngre væske.

Jobben min gikk ikke bare ut på å bruke det jeg har lært i studiene – og da særlig fluidmekanikk, matematikk, programmering, termisk fysikk og numeriske løsningsmetoder, men jeg fikk også bruke en hel del tid på å lære meg nye ting. Jeg lærte masse mens jeg utforsket hva som fantes av tidligere forskningsarbeid, og mens jeg satt meg inn i hva forskere i SINTEF hadde gjort før meg. Jeg lærte også mye mens jeg holdt på med å prøve å finne ut av ting selv. Jeg lærte en hel del om hvordan man analytisk og numerisk kan behandle partielle differensiallikninger, noe jeg allerede har fått bruk for i studiet. Jeg lærte meg dessuten en hel del fluidmekanikk, python, linux og ikke minst fikk jeg satt meg inn i en teksteditor ved navn vim.

Alt dette er ting jeg er storfornøyd med at jeg kan ta med meg inn i videre studie og arbeidsliv.

Å være sommerforsker er å bli kjent med andre

Helt til slutt vil jeg også nevne at jeg ikke bare satt foran en dataskjerm. Jeg fikk også anledning til å bli kjent med forskere i SINTEF, andre sommerforskere (en del fra NTNU, men også flere fra andre steder) og andre personer i SINTEF. Jeg jobbet heller ikke helt alene, jeg hadde forskere som fulgte meg opp, veiledet meg og hjalp meg når jeg hadde spørsmål.

Takk til SINTEF. Takk for at jeg fikk prøve meg som forsker, og takk for at jeg fikk bidra i et reelt og samfunnsnyttig forskningsprosjekt. En karriere som forsker er definitivt noe jeg kan se for meg.

Les Eriks poster: Eirik Holm Fyhn, Spreading of Cryogen on Water-1


*Energisommerjobb

For 11. året på rad har SINTEF Energi hatt en rekke studenter i sommerjobb. I år hadde vi så mange som 32 studenter, som alle fikk prøve seg som forsker for en sommer, eller som sommerforskere, som vi liker å kalle dem. I 2017 var det omlag 250 søkere jobbene som sommerforsker, så nåløyet var trangt også i år.

  • Sommerjobbene består i å gjennomføre konkrete forskningsoppgaver som er integrert i våre prosjekter med løpende oppfølging fra erfarne SINTEF-forskere.
  • Sommerforskere får kontorfelleskap.
  • Felles presentasjon og avslutningsseminar for aktuelle forskere hos SINTEF.
  • Mulighet til å gjennomføre prosjekt- og masteroppgave, i forlengelsen av sommerjobben (gjelder de jobbene hvor dette er presisert).
  • Sommerforskerne må beherske norsk og engelsk både muntlig og skriftlig.

 

1 kommentar på “Jeg fikk prøve meg på livet som forsker

  1. Pingback: Sommerjobb i SINTEF Energi 2018 - #SINTEFblogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *