Gå til hovedinnhold

SINTEF-blogg Gå til forsiden

  • Energi
  • Hav
  • Digital
  • Helse
  • Industri
  • Klima og miljø
  • Bygg
  • Samfunn
Aktuelt
  • COP29
  • EN
  • NO
Energi

Hvordan kjøle ned drikke mest effektivt?

Ingenting er som kald drikke. Men hvor lang tid tar det egentlig å kjøle ned favorittdrikken? Hva er mest effektivt? Jeg har gått vitenskapelig til verks og funnet svaret enten du foretrekker boblevann, brus, eller øl.

Forfattere
Kristian Solheim Thinn
Forsker
Publisert: 19. des 2023 | Sist redigert: 11. des 2024
2 min. lesing
Kommentarer (13)

Hvilket alternativ som er best, avhenger av hvor kald drikke du ønsker

Serveringstemperatur for bayer og pale ale er rundt 9°C. Hvis du trenger å kjøle ned drikke raskt, trenger en 0.33L-boks 2 minutter i saltholdig isvann for å oppnå denne temperaturen, eller 15 minutter i vannbad fra springen.

Kjøle ned drikke i 0.33L-boks:

KjølingTemperatur (°C)Tid
Isvann med salt5°C2.5 minutter
Isvann5°C10 minutter
Snø5°C30 minutter
Fryser5°C1 time
Kjøleskap5°C / 9°C10t / 2.5t
Vannbad9°C15 minutter
Tabell for kjøle ned drikke i 0.33L-boks 

Kjøle ned drikke i 1.5L-flaske:

KjølingTemperatur (°C)Tid
Isvann5°C20-25 minutter
Snø5°C45 minutter
Fryser5°C1.5 time
Kjøleskap5°C / 9°C10t / 5t
Vannbad9°C30 minutter
Tabell for kjøle ned drikke i 1.5L-flaske 

Er du fornøyd med 9°C kjøles en 0.33L-boks på 2 minutter i saltholdig isvann. I springvann er det gjort på 15 minutter. 

Vil du raskt kjøle ned drikken din? Saltholdig isvann er løsningen

Foretrekker du litt kaldere drikke er saltholdig isvann raskest, 5°C på bare 2.5 minutter! Dette er ypperlig for boblevann, brus og pilsner. I isvann trengs 10 minutter. Snø og fryseboks er også gode alternativer, men kjøletiden øker til henholdsvis 30 minutter og 1 time.

Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle til 9°C, men hele 10 timer å nå 5°C.

Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. 

Hør Kristian i podcasten Smart forklart

Slik kjøler du ned drikken din kjappest mulig

Vi tar med stoppeklokke i studio og forklarer ett tema på ti minutter! Denne gangen snakker SINTEF-forsker Kristian Solheim Thinn om hvordan du skal redde deg inn om drikken din har blitt lunken og du får behov for å få den kald igjen på like kort tid som denne episoden varer.

Data for 0.33-boks

Grafen viser nedkjølingstiden for en drikke i en 0,33L boks ved ulike kjølemetoder.

Som vi ser, gir salt-isvann den raskeste nedkjølingen, etterfulgt av vanlig isvann. Fryseren og kjøleskapet tar lengre tid å kjøle ned drikken sammenlignet med de kaldere metodene.

Data for 1.5L flaske

Grafen viser nedkjølingstiden for en drikke i en 1.5L flaske ved ulike kjølemetoder.

Som grafen viser, tar det lengre tid å kjøle ned en større flaske enn en mindre boks. Isvann gir den raskeste nedkjølingen, etterfulgt av fryser og kaldt vann, mens kjøleskapet er tregest.

Seks tips for å avkjøle drikke mest effektivt

Rist regelmessig

Kjøletiden kan reduseres ytterliggere ved regelmessig bevegelse av beholderen. Det mest effektive er å rotere beholderen hurtig.

Vifte i kjøleskapet

En vifte reduserer kjøletiden i kjøleskapet, ettersom kjølingen blir mer effektiv.

Pakk snø underveis

Snøen smelter så pakk inn et par ganger underveis.  

Bruk en hybridversjon

Kjøl først 15 minutter i vannbad (for å oppnå 9°C), deretter i fryser til ønsket temperatur.

På stranden?

En kjøleboks med isbiter og/eller kjøleelementer holder hele dagen. En vanlig bøtte holder i 2-3 timer med 50/50 isbiter og drikke. 

Test kjøleskapet ditt

Temperaturen i kjøleskapet varierer ofte med flere grader fra time til time. Sjekk temperaturen i kjøleskapet med for eksempel et termometer. Sett termometeret i et fullt vannglass og la det stå i kjøleskapet en dag.

På kjøkkenet: slik testet jeg metoder for å kjøle ned drikke hjemme

Dette er meg (Kristian Solheim Thinn) hjemme på kjøkkenet, hvor testene ble utført. Til vanlig så forsker jeg på temperatur i kabler.

Dette er meg (Kristian Solheim Thinn) hjemme på kjøkkenet, hvor testene ble utført. Til vanlig så forsker jeg på temperatur i kabler. (Foto: Privat)

Oppsettet for å teste hvordan drikke raskt kan kjøles ned

Testene ble utført med en vannfylt 0.33L-boks og 1.5L-flaske, hver med et termoelement i midten. Boksen og flasken var 21°C ved starten av hver test. Kjølemediene som ble testet var vannbad (8°C), snø (-2°C), fryser (-20°C), kjøleskap (4°C), isvann (0°C) og isvann med salt (-16°C). I siste testen ble det brukt 5 L vann og 1.25 kg salt. 

Her er de ulike metodene jeg brukte for å teste den mest effektive måten å avkjøle drikke på:

Isvann (0°C)
Vannbad (8°C) 
Hvordan kjøle ned drikke med snø
Snø (-2°C)
Fryser (-20°C)
Kjøleskap (4°C i gjennomsnitt)
Isvann med salt (-16°C)

Begge deler har blitt testet og resultatene viser at det ikke er mye, om noe, å hente: 

  • Fryser: Noe vått papir ble snurret rundt beholderen før den ble lagt i fryseboksen. Kjøletiden var identisk som uten papir. 
  • Sol: To 0.33L-bokser ble plassert i hvert sitt tykke håndkle (svart og hvit) og dynket i vann. Deretter ble de plassert i solen. Håndkledene tørket aldri opp. Temperaturen i boksene var lik som i en vannfylt bøtte i skyggen. Testene ble gjort en norsk sommerdag med noe vind. 

Temperatur i kabler

Temperaturovervåkning er ikke bare nyttig for leskedrikker. I SINTEF forsker jeg på elkraftkomponenter og blant annet på temperatur i kabler. I strømkabler er temperatur begrensningen på hvor mye energi som kan overføres. Oftest brukes 90°C som grense for at isolasjonen ikke skal aldres unødig. Frem til de siste årene har mange kabler blitt driftet nærmest i blinde. For hvordan vet man temperaturen i flere kilometer lang kabler som ligger under bakken, i rør eller i bystrøk? 

I strømkabler er temperatur begrensningen på hvor mye energi som kan overføres. Oftest brukes 90°C som grense for at isolasjonen ikke skal aldres unødig.

Les mer:

  • Kabelskjermer: hva er problemene og hvordan skal de løses?
  • Elektriske kontakter – en vanlig årsak til havari og branner
  • Strømføringsevnen til kabelanlegg – hva og hvordan
  • Massene rundt kraftkablene: en viktig bidragsyter til strømføringsevnen

Laboratorium

SINTEF Energy Lab

Selv om denne testen ble utført hjemme på mitt kjøkken, jobber jeg til vanlig på SINTEF Energy Lab, der vi tester komponenter for fremtidens energisystem. Du kan lese mer om vårt energilaboratorium.

Se energilaboratoriet

Vil du ha flere tips fra energiforskerne?

Kjølemedier: Slik velger du miljøvennlige husholdningsapparater
Er vedfyring lønnsomt? Hvordan fyrer man best? [Med video]
Bør jeg kjøpe varmepumpe? Vil det lønne seg?
Vedfyringens 10 bud
Tips: Unngå utslipp fra vedfyring
Slik velger du riktig vedovn til din bolig
Hvordan kan du bruke stasjonære batterier med eller uten solcellepanel?
Ved og vedbriketter – alt du trenger vite

Kommentarer

Kristian sier:
3. juni 2024, kl. 14:19

Mythbusters sesong 3 episode 6 tar for seg dette 😉

Svar
Arild sier:
31. mai 2024, kl. 12:37

Ved å surre vått papir eller håndkle rundt en flaske og legge den i fryseren så reduseres kjøle tiden betraktelig i forhold til det som er utført i testen. Da vannet fordamper og stjeler energi fra vannflasken.

Man kan også kjøle vannflaske ved å legge den i sola hvis man surrer våt strie rundt hele flasken. Fordampningen av vannet vil kjøle væsken i flasken. Dette ble brukt i gamledager. viktig at strien ikke tørker opp for da vil en oppvarming skje.

Svar
Kristian Solheim Thinn (forfatter) sier:
29. juli 2024, kl. 14:42

Hei Arild

Jeg har testet begge deler, men i mine tester var det ikke mye å hente. I fryseren var kjøletiden identisk som uten vått papir. I våte håndkle i solen var temperatur omtrent likt som i en bøtte med vann som sto i skyggen ved siden av. Skal oppdatere bloggen med litt mer kjøtt på beina.

Svar
Erlend Ukvitne sier:
31. mai 2024, kl. 11:23

Hei!

Har ein venn som legg vått kjøkkenpapir rundt drikka før han legg den i frysen.
Vil det ha noko særleg effekt?

Svar
Kristian Solheim Thinn sier:
29. juli 2024, kl. 14:43

Hei Erlend

I mine tester har ikke det noen hensikt.

Svar
Frank-Ole Nilsen sier:
31. mai 2024, kl. 11:11

Det aller enkleste er å pakke flasken som skal avkøles¸les inn i vått avispapir, og deretter legge det hele i solen… 🙂

Svar
Kristian Solheim Thinn (forfatter) sier:
29. juli 2024, kl. 14:45

Hei Frank Ole

Mine tester viser at det ikke er særlig å hente på dette sammenlignet med å bare putte flasken i en bøtte med vann (med samme temperatur).

Svar
Stian g. sier:
26. mai 2024, kl. 16:00

Hva med en 0.33l boks under rennende kaldt vann? 4 grader etter 2 min kanskje?

Svar
Kristian Solheim Thinn (forfatter) sier:
29. juli 2024, kl. 13:36

Hei Stian!

I testen min var det noe utskiftning av vannet, altså noe sirkulasjon. Jeg tror ikke at rennende vann gjør spesielt stor forskjell ettersom vannet i utgangspunktet er en god varmeleder.

Svar
Viktor Blomlie sier:
22. desember 2023, kl. 13:34

Hvis man salter snøen senkes vel temperaturen ytterligere i den? Snøen går vel over til en iskald lake (vannbad) da?

Svar
Kristian Solheim Thinn (forfatter) sier:
5. januar 2024, kl. 09:21

Hei Viktor!

Veldig god kommentar! Væsker med lavere temperaturer, som saltholdig isvann eller nedkjølt frostvæske vil helt klart redusere nedkjølingstiden ytterligere. Flytende nitrogen vil også gjøre susen! Uansett er det en fordel å rotere boksen/flasken for å effektivt fordele temperaturen i drikken.

Ved bruk av kaldt kjølemedium må man være obs på at innholdet i boksen/flaksen fort kan fryse.

Svar
Trond-Erik Reitan-Hagen sier:
22. desember 2023, kl. 11:10

Hva med snø / is, vann og salt. Denne metoden er svært effektiv 🙂

Svar
Kristian Solheim Thinn (forfatter) sier:
5. januar 2024, kl. 09:20

Hei Trond-Erik!

Veldig god kommentar! Væsker med lavere temperaturer, som saltholdig isvann eller nedkjølt frostvæske vil helt klart redusere nedkjølingstiden ytterligere. Flytende nitrogen vil også gjøre susen! Uansett er det en fordel å rotere boksen/flasken for å effektivt fordele temperaturen i drikken.

Ved bruk av kaldt kjølemedium må man være obs på at innholdet i boksen/flaksen fort kan fryse.

Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer om Energi

Hvordan kan energikartlegging bli en gullgruve for din bedrift?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere

Er straumnettet fullt og speler Gud med terningar?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere
Et koblingsanlegg består av en rekke enkeltkomponenter installert nørt hverandre og forbundet sammen med kobber eller aluminiumsledere. Forskjellige typer komponenter (effektbrytere, sikringer, lastbryter og skillebrytere) anvendes til å endre nettet og /eller koble bort feil. Koblingsanlegg for de høyeste spenningene (145-420kV) forbinder typisk 3-10 kraftlinjer og transformatorer. I Norge finnes det i dag noen hunder koblingsanlegg på disse spenningene. Slike anlegg kan være luftisolerte eller SF6-isolerte (SF6-anlegg). Brukergruppen har registrert 159 slike anlegg blant sine medlemmer. På bildene er det eksempler på to slike SF6-anlegg, hvor alle komponenter er innelukket i gassrom. Dette gjør at SF6-anlegg tar vesentlig mindre plass enn luftisolerte anlegg og egner seg på steder med begrenset plass, typisk i byer og tettsteder.

Gassregnskap 2024

Maren Istad
Maren Istad
Forsker

Teknologi for et bedre samfunn

  • Om denne bloggen
  • Slik skriver du en forskningsblogg
  • Tema og samlinger
  • Meld deg på nyhetsbrev
  • Podcast: Smart forklart
  • Forskningsnytt: Gemini.no
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
Gå til SINTEF.no
SINTEF logo
© 2025 Stiftelsen SINTEF
Redaktører Personvern i SINTEF Pressekontakter Nettside av Headspin