Hvilket alternativ som er best, avhenger av hvor kald drikke du ønsker
Serveringstemperatur for bayer og pale ale er rundt 9°C. Hvis du trenger å kjøle ned drikke raskt, trenger en 0.33L-boks 2 minutter i saltholdig isvann for å oppnå denne temperaturen, eller 15 minutter i vannbad fra springen.
Kjøle ned drikke i 0.33L-boks:
Kjøling | Temperatur (°C) | Tid |
---|---|---|
Isvann med salt | 5°C | 2.5 minutter |
Isvann | 5°C | 10 minutter |
Snø | 5°C | 30 minutter |
Fryser | 5°C | 1 time |
Kjøleskap | 5°C / 9°C | 10t / 2.5t |
Vannbad | 9°C | 15 minutter |
Kjøle ned drikke i 1.5L-flaske:
Kjøling | Temperatur (°C) | Tid |
---|---|---|
Isvann | 5°C | 20-25 minutter |
Snø | 5°C | 45 minutter |
Fryser | 5°C | 1.5 time |
Kjøleskap | 5°C / 9°C | 10t / 5t |
Vannbad | 9°C | 30 minutter |
Er du fornøyd med 9°C kjøles en 0.33L-boks på 2 minutter i saltholdig isvann. I springvann er det gjort på 15 minutter.
Vil du raskt kjøle ned drikken din? Saltholdig isvann er løsningen
Foretrekker du litt kaldere drikke er saltholdig isvann raskest, 5°C på bare 2.5 minutter! Dette er ypperlig for boblevann, brus og pilsner. I isvann trengs 10 minutter. Snø og fryseboks er også gode alternativer, men kjøletiden øker til henholdsvis 30 minutter og 1 time.
Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle til 9°C, men hele 10 timer å nå 5°C.
Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel.
Hør Kristian i podcasten Smart forklart
Slik kjøler du ned drikken din kjappest mulig
Vi tar med stoppeklokke i studio og forklarer ett tema på ti minutter! Denne gangen snakker SINTEF-forsker Kristian Solheim Thinn om hvordan du skal redde deg inn om drikken din har blitt lunken og du får behov for å få den kald igjen på like kort tid som denne episoden varer.
Data for 0.33-boks
Grafen viser nedkjølingstiden for en drikke i en 0,33L boks ved ulike kjølemetoder.
Som vi ser, gir salt-isvann den raskeste nedkjølingen, etterfulgt av vanlig isvann. Fryseren og kjøleskapet tar lengre tid å kjøle ned drikken sammenlignet med de kaldere metodene.
Data for 1.5L flaske
Grafen viser nedkjølingstiden for en drikke i en 1.5L flaske ved ulike kjølemetoder.
Som grafen viser, tar det lengre tid å kjøle ned en større flaske enn en mindre boks. Isvann gir den raskeste nedkjølingen, etterfulgt av fryser og kaldt vann, mens kjøleskapet er tregest.
Seks tips for å avkjøle drikke mest effektivt
Rist regelmessig
Kjøletiden kan reduseres ytterliggere ved regelmessig bevegelse av beholderen. Det mest effektive er å rotere beholderen hurtig.
Vifte i kjøleskapet
En vifte reduserer kjøletiden i kjøleskapet, ettersom kjølingen blir mer effektiv.
Pakk snø underveis
Snøen smelter så pakk inn et par ganger underveis.
Bruk en hybridversjon
Kjøl først 15 minutter i vannbad (for å oppnå 9°C), deretter i fryser til ønsket temperatur.
På stranden?
En kjøleboks med isbiter og/eller kjøleelementer holder hele dagen. En vanlig bøtte holder i 2-3 timer med 50/50 isbiter og drikke.
Test kjøleskapet ditt
Temperaturen i kjøleskapet varierer ofte med flere grader fra time til time. Sjekk temperaturen i kjøleskapet med for eksempel et termometer. Sett termometeret i et fullt vannglass og la det stå i kjøleskapet en dag.
På kjøkkenet: slik testet jeg metoder for å kjøle ned drikke hjemme
Dette er meg (Kristian Solheim Thinn) hjemme på kjøkkenet, hvor testene ble utført. Til vanlig så forsker jeg på temperatur i kabler.
Oppsettet for å teste hvordan drikke raskt kan kjøles ned
Testene ble utført med en vannfylt 0.33L-boks og 1.5L-flaske, hver med et termoelement i midten. Boksen og flasken var 21°C ved starten av hver test. Kjølemediene som ble testet var vannbad (8°C), snø (-2°C), fryser (-20°C), kjøleskap (4°C), isvann (0°C) og isvann med salt (-16°C). I siste testen ble det brukt 5 L vann og 1.25 kg salt.
Her er de ulike metodene jeg brukte for å teste den mest effektive måten å avkjøle drikke på:
Begge deler har blitt testet og resultatene viser at det ikke er mye, om noe, å hente:
- Fryser: Noe vått papir ble snurret rundt beholderen før den ble lagt i fryseboksen. Kjøletiden var identisk som uten papir.
- Sol: To 0.33L-bokser ble plassert i hvert sitt tykke håndkle (svart og hvit) og dynket i vann. Deretter ble de plassert i solen. Håndkledene tørket aldri opp. Temperaturen i boksene var lik som i en vannfylt bøtte i skyggen. Testene ble gjort en norsk sommerdag med noe vind.
Temperatur i kabler
Temperaturovervåkning er ikke bare nyttig for leskedrikker. I SINTEF forsker jeg på elkraftkomponenter og blant annet på temperatur i kabler. I strømkabler er temperatur begrensningen på hvor mye energi som kan overføres. Oftest brukes 90°C som grense for at isolasjonen ikke skal aldres unødig. Frem til de siste årene har mange kabler blitt driftet nærmest i blinde. For hvordan vet man temperaturen i flere kilometer lang kabler som ligger under bakken, i rør eller i bystrøk?
Les mer:
Laboratorium
SINTEF Energy Lab
Selv om denne testen ble utført hjemme på mitt kjøkken, jobber jeg til vanlig på SINTEF Energy Lab, der vi tester komponenter for fremtidens energisystem. Du kan lese mer om vårt energilaboratorium.
Kommentarer
Mythbusters sesong 3 episode 6 tar for seg dette 😉
Ved å surre vått papir eller håndkle rundt en flaske og legge den i fryseren så reduseres kjøle tiden betraktelig i forhold til det som er utført i testen. Da vannet fordamper og stjeler energi fra vannflasken.
Man kan også kjøle vannflaske ved å legge den i sola hvis man surrer våt strie rundt hele flasken. Fordampningen av vannet vil kjøle væsken i flasken. Dette ble brukt i gamledager. viktig at strien ikke tørker opp for da vil en oppvarming skje.
Hei Arild
Jeg har testet begge deler, men i mine tester var det ikke mye å hente. I fryseren var kjøletiden identisk som uten vått papir. I våte håndkle i solen var temperatur omtrent likt som i en bøtte med vann som sto i skyggen ved siden av. Skal oppdatere bloggen med litt mer kjøtt på beina.
Hei!
Har ein venn som legg vått kjøkkenpapir rundt drikka før han legg den i frysen.
Vil det ha noko særleg effekt?
Hei Erlend
I mine tester har ikke det noen hensikt.
Det aller enkleste er å pakke flasken som skal avkøles¸les inn i vått avispapir, og deretter legge det hele i solen… 🙂
Hei Frank Ole
Mine tester viser at det ikke er særlig å hente på dette sammenlignet med å bare putte flasken i en bøtte med vann (med samme temperatur).
Hva med en 0.33l boks under rennende kaldt vann? 4 grader etter 2 min kanskje?
Hei Stian!
I testen min var det noe utskiftning av vannet, altså noe sirkulasjon. Jeg tror ikke at rennende vann gjør spesielt stor forskjell ettersom vannet i utgangspunktet er en god varmeleder.
Hvis man salter snøen senkes vel temperaturen ytterligere i den? Snøen går vel over til en iskald lake (vannbad) da?
Hei Viktor!
Veldig god kommentar! Væsker med lavere temperaturer, som saltholdig isvann eller nedkjølt frostvæske vil helt klart redusere nedkjølingstiden ytterligere. Flytende nitrogen vil også gjøre susen! Uansett er det en fordel å rotere boksen/flasken for å effektivt fordele temperaturen i drikken.
Ved bruk av kaldt kjølemedium må man være obs på at innholdet i boksen/flaksen fort kan fryse.
Hva med snø / is, vann og salt. Denne metoden er svært effektiv 🙂
Hei Trond-Erik!
Veldig god kommentar! Væsker med lavere temperaturer, som saltholdig isvann eller nedkjølt frostvæske vil helt klart redusere nedkjølingstiden ytterligere. Flytende nitrogen vil også gjøre susen! Uansett er det en fordel å rotere boksen/flasken for å effektivt fordele temperaturen i drikken.
Ved bruk av kaldt kjølemedium må man være obs på at innholdet i boksen/flaksen fort kan fryse.