#Energi Elkraftkomponenter Energisystemer Renewable energy

EnergiTraineer fikk faglig påfyll under Norges Energidager

19. og 20 oktober 2017 deltok alle EnergiTraineene, Synne Garnås, Lars Eirik Eilifsen, Magnus Askeland og Lovinda Ødegården på Norges Energidager 2017.

En av energibransjens viktigste møteplasser

Dette er en årlig konferanse i regi av NVE og er en av energibransjens viktigste møteplasser. De siste årene har det vært en tradisjon for EnergiTraineene å dra på denne konferansen. Her får vi muligheten til å høre på spennende foredrag fra viktige aktører innenfor bransjen. I tillegg er konferansen en god arena for nettverksbygging. 

Ministeren sa at energibransjen er viktig

Konferansen ble åpnet ved Olje- og energiminister Terje Søviknes, han poengterte hvor viktig energibransjen er. Søviknes ble etterfulgt av NVE-direktøren Per Sanderud, som la frem NVE sine anbefalinger for hvordan morgensdagens nettleie bør beregnes.

NVE-direktør Per Sanderud blir utfordret under "Hardtalk med Per Sanderud". Her fikk han flere vanskelige spørsmål han måtte svare på.
NVE-direktør Per Sanderud blir utfordret under «Hardtalk med Per Sanderud». Her fikk han flere vanskelige spørsmål han måtte svare på.

Ny løsning – abonnement

NVE sitt forslag er en abonnementsløsning, som kan sammenlignes med dagens mobilabonnement. Med en slik løsning har kunden en viss effekt inkludert i sitt strømabonnement. Dersom kunden overstiger dette gitte effektnivået, blir kunden belastet for dette etter bestemte satser. For kunden vil det kunne bli dyrt å overstige den abonnerte effekten. NVE tror at denne løsningen vil kunne redusere nettleien for de «bevisste» kundene, samt redusere effekttoppene og dermed senke behovet for investering i nettet.

Digital tvilling

Blant de spennende foredragene fikk vi høre Hege Skryseth, administrerende direktør i Kongsberg Digital, som snakket om bruken av «digitale tvillinger». En digital tvilling er en simuleringsmodell av et fysisk objekt eller system. Den digitale tvillingen oppdateres når den fysiske modellen endres. Dette skjer ved hjelp av avansert maskinlæring og programvareanalyse. Her mener Kongsberg Digital at det kan være store besparelser å hente, ved at man kan forutsi vedlikeholdsbehov på en bedre måte.  

Atferdsøkonomi

Kjetil Bjorvatn, professor fra NHH, la fram spennende eksempler på atferdsøkonomi. Han hadde spesielt fokus på årets Nobelprisvinner Richard Thaler sin «nudge theory«. Teorien går ut på at små, subtile endringer («nudges») kan påvirke folk til å reagere på en ønsket måte, på deres eget initiativ. Her peker Bjorvatn mot at det er store muligheter for energiselskaper å gjøre små «nudges» ut mot kunden, som potensielt kan gi i store besparelser og resultater.    

Større og mer robust

Konsolidering var noe flere foredragsholdere tok opp, deriblant NHO-president Arvid Moss, konserndirektør i Statkraft Steinar Bysveen, BKK sin konsernsjef Jannicke Hilland, og konsernsjef i Agder Energi Tom Nysted.

Tom Nysted fortalte i tillegg hvordan Agder Energi ikke ønsker å dilte etter men heller delta.

Dette har de gjort ved å blant annet gå utenfor landegrensene for å kjøpe opp tyske energiselskaper.

Er det noe vi EnergiTraineer kan ta med oss fra disse innleggene, er det at de store energiselskapene har tro på at de må bli større og mer robuste for å møte morgendagens energimarked. 

Omstilling

Et annet tema som var gjennomgående for innleggene, er at de omhandler omstilling. På dag to av konferansen ble temaene noe mer konkrete, og det var mulig å velge mellom to parallellsesjoner.

  • fremtidens kraftsystem og kraftmarkedet
  • kraftnettet

Viktige stikkord som ble tatt opp var blant annet digitalisering, klimaendringer, lave kraftpriser, aktive forbrukere, lønnsomhet for vind- og solkraft, utenlandskabler, og krav fra Brussel.   

Lærerikt og spennende

For oss EnergiTraineer er det utrolig spennende og lærerikt å delta på en konferanse som Norges Energidager. Her får vi muligheten til å lytte til viktige aktører som diskuterer dagens energibransje, og samtidig spår hvordan morgensdagens energibransje vil se ut. Vi får innsikt i hva som foregår i de ulike delene av bransjen og hvilke som skiller seg ut og tenker nytt. 

Olje- og energiminister Terje Søviknes benyttet selvfølgelig muligheten til å ta et bilde med EnergiTraineene.
Olje- og energiminister Terje Søviknes benyttet selvfølgelig muligheten til å ta et bilde med EnergiTraineene. Energitraineene her er Lovinda Ødegården og Lars Eirik Eilifsen.

Mellom alle foredragene ble det tid til å hilse på og snakke med andre deltakere av konferansen. Mange av de som deltar på en slik konferanse har ofte mange år tilbakelagt i energibransjen. Det er derfor en unik mulighet for oss å stille spørsmål og absorbere kunnskap fra erfarne personer.

Det var også gøy å møte tidligere EnergiTraineer og høre om deres vei videre etter traineeoppholdet. Vi gleder oss allerede til Norges Energidager 2018! 

Obligatorisk gruppebilde av EnergiTraineene. Til vestre ser vi EnergiTrainee for 2017, Synne Garnås og Lars Eirik Eilifsen. Til høyre ser vi Energitrainee for 2016, Magnus Askeland og Lovinda Ødegården.
Obligatorisk gruppebilde av EnergiTraineene. Til vestre ser vi EnergiTrainee for 2017, Synne Garnås og Lars Eirik Eilifsen. Til høyre ser vi Energitrainee for 2016, Magnus Askeland og Lovinda Ødegården.

0 kommentarer på “EnergiTraineer fikk faglig påfyll under Norges Energidager

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *