#Energi

EnergiTrainee: Martha og Silje har startet i andre rotasjonsbedrift

Skrevet av Martha Johanne Pedersen og Silje Johannessen Monstad

Martha og Silje er nå ferdig med sin første rotasjon i henholdsvis SINTEF Energi og NVE. Nå har begge tatt fatt på neste kapittel av EnergiTrainee-programmet, og hatt sin første måned i Statnett og SINTEF Energi. I dette innlegget skriver de om tiden i sine første rotasjonsbedrifter, hvordan flytteprosessen har vært, og hva de skal gjøre i neste bedrift. Til slutt kommer også en oppdatering om årets EnergiTrainee-tur som fant sted i februar!

Nydelig skitur i nypreparerte løyper på Sjusjøen.
Nydelig skitur i nypreparerte løyper på Sjusjøen.

Om oppholdet til Martha i SINTEF Energi og overgangen til Statnett

I min tid i SINTEF Energi har jeg jobbet i avdelingen Energisystemer, og faglaget Integrerte energisystemer. Jeg har vært involvert i tre ulike prosjekter, og fått jobbet med mye spennende. Jeg har vært med på å gjøre en litteraturstudie og en casestudie knyttet til kartlegging og modellering av fleksible ressurser i fabrikker, datainnsamling og dataoppdatering i en energisystemmodell, og kartlegging av status og fremtidige utsikter for alternative energikilder og –bærere i sjømatnæringen.

Det har både vært spennende og veldig lærerikt å få jobbe med ulike ting og med så dyktige kollegaer både internt i avdelingen, men også på tvers av andre SINTEF-institutt og eksterne partnere. Prosjektjobbingen har også bydd på litt reising både til Kristiansund og Tromsø på prosjektmøter og til Røros på avdelingstur. Når man jobber med andre forskere og partnere som er lokalisert ulike steder i inn- og utland, er det fint å kunne ha noen fysiske møtesteder også.

I min tid i SINTEF Energi har jeg fått god innsikt i hvordan en hverdag som forsker kan se ut. Arbeidshverdagen er prosjektbasert og variert. Selv om man som forsker ofte har ekspertise innenfor et felt, så får man muligheten til å sette seg inn i og jobbe med ulike problemstillinger, og man må evne å forstå ulike bransjer og næringer. Det gjør oppgavene både spennende, utfordrende og variert.

Mine åtte måneder i Trondheim har også bydd på annet enn jobb. Jeg har rukket å bli veldig glad i Trondheim som by. Byen har et kompakt og sjarmerende sentrum med alt man trenger og mere til, og ikke minst nærhet til marka. Det har jeg satt stor pris på! Jeg har vært med på SINTEF og NTNUs damelag i fotball som har deltatt i innendørs bedriftsserie i vinter. Som ny i byen uten veldig stort nettverk var dette en fin måte å bli bedre kjent med kollegaer og andre. Jeg vil anbefale å engasjere seg i noe sosialt gjennom jobb enten det er idrett eller andre ting.

Det var med blandede følelser jeg i midten av mars satte kursen sørover til Oslo. Jeg trivdes veldig godt i Trondheim og SINTEF Energi og kom til å savne venner og kollegaer. Samtidig så jeg veldig fram til nye utfordringer i Statnett og å teste ut livet i hovedstaden.

I skrivende stund har jeg jobbet én måned i Statnett. Jeg jobber i avdelingen regionale planer og med problemstillinger knyttet til kraftnettet i nord, og i første omgang med fokus på Sørnettet (Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Harstad-området). Det ser jeg veldig fram til! Jeg har blitt veldig godt tatt imot av mine nye kollegaer og av Statnetts interne traineer. Jeg har også vært så heldig å få være med på avdelingstur til Alta der vi blant annet fikk besøke Alta kraftverk, Melkøya, lært litt om samisk kultur og besøkt Statnetts kontor i Alta.

Om oppholdet til Silje i NVE og overgangen til SINTEF Energi

Seksjonen jeg har tilhørt i NVE er EKK, som har navnet kraftsituasjon og ressurser. Seksjonen er under Energi- og konsesjonsavdelingen (EK). Alle i NVE bruker forkortelser på avdelinger og seksjoner, og det var mildt sagt forvirrende de første ukene etter at jeg startet i fjor høst, men jeg kom heldigvis fort inn i det!

EKK driver med mye forskjellig, blant annet teknisk støtte til konsesjonsbehandling av sol-, vind- og småkraft, havvind, holde oversikt over kraftsituasjon og magasinfylling, langsiktig kraftmarkedsanalyse og beredskap, og mer. En utrolig fin og sosial gjeng som jeg har følt meg veldig hjemme hos!

Gjennom tiden min i NVE har jeg fått prøve meg på forskjellige ting. Jeg startet med å bli satt på to hovedprosjekter – strategisk konsekvensutredning for de ny identifiserte havvindområdene, og et oppdrag fra Energidepartementet om å blant annet kartlegge potensial, rammevilkår og virkemidler for 8 TWh solkraft innen 2030. Begge prosjektene gikk på tvers av seksjoner og avdelinger i NVE, noe som ga meg muligheten til å bli bedre kjent med kollegaer utover de nærmeste i kontorlandskapet.

På strategisk konsekvensutrednings-prosjektet var jeg involvert i en omfattende anbudsprosess hvor vi skulle ha 12 offentlige anskaffelser til fagutredninger som skal inngå i konsekvensutredningen av områdene. Prosessen var veldig lærerik, og ga meg erfaring utover det faglige jeg vanligvis har holdt på med. I solkraft-oppdraget jobbet jeg spesielt med solkrafts påvirkning på nettet.

Etter jul fikk jeg litt nye arbeidsoppgaver, og holdt hovedsakelig på med teknisk-økonomisk analyse som en del av konsesjonsbehandlingen av nett, småkraft og solkraft. Det er utrolig fint at jeg som EnergiTrainee får muligheten til å påvirke mine arbeidsoppgaver! Jeg deltok også på ukentlige arbeidsmøter om kraftsituasjonen – et møte med veldig interessante diskusjoner. NVE holder på med så mye forskjellig, og man får virkelig bruk for tverrfaglig kompetanse her!

Det har også vært mye sosialt i NVE med blant annet minigolf, lønningspils, seksjonsmiddager og fiskebord (EKKs eget julebord). Høsten ble travel med seksjonstur til Odda, nyansattur til Kongsvinger og avdelingssamling på Norefjell. Jeg var også så heldig å få med meg NVEs julebord i desember, noe som ble veldig gøy!

Det er utrolig rart å være en del av en arbeidsplass og så plutselig dra etter 8 måneder, det er jo da du først har funnet deg skikkelig til rette, fått oversikt og kommet inn i ting. Jeg kjente veldig på det de siste ukene i Oslo, at det skulle bli trist å dra fra NVE, samtidig som jeg også gledet meg veldig til nye utfordringer i Trondheim. Overgangen var ganske intens – plutselig hadde jeg ny hjemby, nye kollegaer og nye arbeidsoppgaver!

Tiden min i SINTEF Energi har vært veldig bra så langt. Mine nye kollegaer er superhyggelige og har tatt meg godt imot. Jeg skal jobbe på forskningssenteret CINELDI, et FME-senter som er inne i sitt siste av totalt åtte år. Av arbeidsoppgaver har jeg startet med å oppsummere pilot-prosjektene som har vært tilknyttet CINELDI, og sett på trender for forsyningssikkerhet. Jeg har også allerede fått med meg CINELDIs siste workshop som ble gjennomført 16.-17. april. Videre skal jeg se på data fra neuronene til Heimdall Power i forbindelse med et pågående pilotprosjekt.

EnergiTrainee-tur 2024 til Lillehammer

I høst ble det ansatt to nye EnergiTraineer som starter opp i august 2024. Tradisjonen tro måtte de integreres i ordningen med en sosial tur sammen med nåværende EnergiTraineer.

Taco og hyttekos første kveld på trainee-tur.
Taco og hyttekos første kveld på trainee-tur.

Kort om de nye tilskuddene: Astrid Lye Moum har studert på NMBU og skal begynne i NVE (deretter BKK og SINTEF Energi), og Nicolay Sevang har studert på NTNU og skal starte i SINTEF Energi (deretter Statnett og DSB). Dere vil bli bedre kjent med Astrid og Nicolay når de starter opp i august!

Årets tur gikk til Lillehammer der vi leide en hytte på Nordseter. Martha og Nicolay kom med buss ned fra Trondheim, og ble plukket opp på Lillehammer stasjon av Stian, Silje og Astrid som kom med bil fra Oslo. Da vi kom frem til hytta lagde vi taco og spilte brettspill. Dag to dro vi på skitur på Sjusjøen, og på kvelden dro vi til Lillehammer sentrum for å spise. Siste dag ble vi tatt imot av Hafslund Eco for omvisning på Hunderfossen kraftverk, og vi fikk blant annet lære mer om fisketrappen de har ved dammen.

Trainee-gjengen på besøk på Hunderfossen kraftverk. Fra venstre: Astrid, Nicolay, Silje, Martha og Stian.
Trainee-gjengen på besøk på Hunderfossen kraftverk. Fra venstre: Astrid, Nicolay, Silje, Martha og Stian.

Oppsummert en veldig hyggelig tur, og vi ønsker Astrid og Nicolay velkommen som en del av gjengen!

0 kommentarer på “EnergiTrainee: Martha og Silje har startet i andre rotasjonsbedrift

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *