#Energi Energisystemer

Eksperter fra Europas fremste smartgrid laboratorier møttes i Trondheim

I oktober arrangerte CINELDI workshop i samarbeid med EU-prosjektet ERIGrid om co-simulering og hardware-in-the-loop (HIL) testing.

Tretti forskere og industripartnere fra CINELDI og ERIGrid deltok på workshopen og fikk lære om og dele erfaring og kunnskap innenfor temaene gjennom presentasjoner og demoer, samt omvisninger på Smartgrid-laboratoriet og SINTEF Energy Lab.

Co-simulering er relevant for problemer der flere typer systemer virker sammen og påvirker hverandre gjensidig. For smarte nett handler det typisk om samspillet mellom den elektriske infrastrukturen og infrastruktur knyttet til kommunikasjon. Hvordan kan vi for eksempel gjøre simuleringer for å studere hvordan en feil i kommunikasjonsinfrastrukturen påvirker kraftnettet, eller vise versa?

Hardware-in-the-loop er en form for simulering der man i tillegg til software har en eller flere hardware-komponenter som en del av simuleringen. Et eksempel som ble demonstrert på workshopen som illustrerer denne type simulering, er å teste en fysisk spenningsbooster i et simulert nett.

I løpet av to innholdsrike dager presenterte eksperter fra CINELDI og ERIGrid eksempler og resultater fra simuleringer der co-simulering og HIL er blitt brukt. Ulike simuleringsplattformer ble presentert og diskutert, samt utfordringer og muligheter simuleringskonseptene co-simulering og HIL har å by på.

 

0 kommentarer på “Eksperter fra Europas fremste smartgrid laboratorier møttes i Trondheim

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *