Elkraftkomponenter Energisystemer

Sommerforskere på tur

SINTEF Energi AS mottar statlig basisfinansiering til aktiviteter som bidrar til langsiktig kunnskapsutvikling og er med på å forme fremtidens forskningsområder. Sommerforskerprosjektet er et eksempel på et prosjekt delvis finansiert gjennom basisfinansieringen. I 2017 var det hele 250 søkere til de 28 jobbene som sommerforsker. Du vil få lese erfaringene fra flere av sommerforskerne på bloggen fremover.


Martine Ukkelberg og Anders Holvik, sommerforskere på prosjektene SAMBA og Trafotiltak har vært på omvisning på Statnett sitt anlegg på Strinda. Der fikk de blant annet se transformatorer.

En transformator er større og bråker mer enn en skulle tro fra kontorpulten
Illustrasjonsfoto: En transformator er større og bråker mer enn en skulle tro fra kontorpulten. Foto: Shutterstock

 

Papirisolasjon i transformatorer

I sommer skal Anders jobbe med modellering av degradering av papirisolasjon i transformatorer. Inspeksjon av papiret er ikke mulig uten å koble transformatoren fra kraftnettet og tømme den for olje (tusenvis av liter). Spørsmålet er: hvilke måledata trengs for å presist modellere papirets ferd mot alderdommen?

Målinger av (u)nøyaktighet

Martine skal jobbe med et like viktig tema, nemlig måle(u)nøyaktighet. Moderne kraftsystemforvaltning er basert på svært mange målinger og annen overvåking av komponenter (big data). For å kunne analysere dataene og estimere teknisk tilstand og restlevetid, må nøyaktighet, kvalitet og pålitelighet til målingene være svært god.

Vi tar sikkerheten på alvor! For å jobbe eller oppholde seg på anlegg er det krav til verneutstyr fra topp til tå.
Vi tar sikkerheten på alvor! For å jobbe eller oppholde seg på anlegg er det krav til verneutstyr fra topp til tå. Fra venstre veileder Jørn Foros, Anders Holvik og Martine Ukkelberg (Foto: Maren Istad)

0 kommentarer på “Sommerforskere på tur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *