På onsdag åpner vi vår nye lab! SINTEF Energy Lab representerer neste generasjon energilaboratorier og blir et viktig redskap for utvikling av fremtidens effektive kraftsystem. Det nye laboratoriet vil være et viktig verktøy for å håndtere flere nasjonale energiutfordringer gjennom utvikling av:
- morgendagens teknologi for kraftnettet.
- kunnskap og løsninger som vil trengs ved høsting av vindkraft til havs.
- løsninger for kraftforsyning til undervannsinstallasjoner på store havdyp.
I tillegg blir det bygd opp aktivitet i lab innen bioenergi og CCS. For å nevne noe.
SINTEF Energy Lab styrker den samlede energiforskningen i Trondheim og Norge. Laboratoriet gir rom for mer eksperimentell forskning og utvikling, til beste for våre kunder. Virksomheten utføres i nært samarbeid med NTNU.
Laboratoriet gir nye muligheter til å utvikle og teste komponenter til strømnett med høye spenningsnivå og høye krav til pålitelighet. Det vil si hovedsakelig kraftlinjer og kabler, men også komponenter som transformatorer og brytere.
SINTEF Energi har investert 165 millioner kroner i laboratoriet.
SINTEF Energi har investert 165 millioner kroner i laboratoriet. Anlegget er plassert ved siden av Statnetts transformatorstasjon på Blaklia i Trondheim, et viktig knutepunkt i elektrisitetsforsyningen i Midt-Norge.
Åpnes ved Kronprinsparet
Den offisielle åpningen av SINTEF Energy Lab er onsdag 2. september og forestås av kronprins Haakon, i følge med kronprinsesse Mette-Marit. Dette er tredje gang kongefamilien besøker høyspenningslaboratoriene i Trondheim.
I 1960 åpnet kong Olav og kronprins Harald den første høyspenningshallen ved EFI, forløperen til SINTEF Energi. I 1986 besøkte kronprins Harald og kronprinsesse Sonja SINTEF og NTNUs laboratorier i Elektrobygget på Gløshaugen, der høyspenningshall nummer to var tatt i bruk tidligere på året.
Om laboratoriet
SINTEF Energy Lab består av laboratorier, kontorer og møtelokaler. Hvert av laboratoriene er rettet mot sitt spesielle anvendelsesområde. Det største og mest iøynefallende laboratoriet er den nye høyspenningshallen, som er dimensjonert for testing med systemspenning opp til 420 kV.
SINTEF Energy Lab gir økt kapasitet og ytelse sammenlignet med de eksisterende laboratoriene ved SINTEF og NTNU. Anlegget muliggjør forsøk på et betydelig høyere spenningsnivå enn hva som har vært mulig fram til nå. Dette gjør laboratoriet i stand til å møte behov fra dagens kunder innen kraftforsyning både på land og til havs.
Det største og mest iøynefallende laboratoriet er den nye høyspenningshallen, som er dimensjonert for testing med systemspenning opp til 420 kV.
Laboratoriebygget har et netto gulvareal på 5 400 m2, og huser sju ulike laboratorier:
- Høyspenningshall
- Aldringsforsøk (for aldring av kabler og andre elkrafttekniske komponenter)
- Subsea
- Kortslutning
- Forbrenning
- Høystrøm
- Kraftelektronikk
Pingback: Ny gassifiseringsreaktor er klar for bruk på SINTEF Energy Lab - #SINTEFblogg