CLIMIT er det nasjonale programmet for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering. Programmet er et samarbeid mellom Gassnova og Norges Forskningsråd. Da CLIMIT ble startet opp for 10 år siden, var målet å få fram bedre og mer bærekraftig teknologi for fangst, transport og lagring av CO2. I løpet av de første 10 årene har CLIMIT ikke bare bragt forskningen mange skritt framover, men også bidratt til å bygge opp en betydelig kompetanse i Norge, både i forskningsmiljøene og hos industripartnerne. Det tette og langsiktige samarbeidet mellom forskning og industri er noe av det unike med CLIMIT, og viktig for å få teknologien ut fra laboratoriet og over i virkeligheten. Takket være CLIMIT har norske forskningsmiljøer også blitt svært attraktive som partnere for forskere i andre land.
CLIMIT-programmet har intervjuet Nils A. Røkke om CO2-håndtering.
I denne filmen sier Nils Røkke at CO2-håndtering koster, men det er enda dyrere å bare slippe det ut.
– Å bruke penger på forskning på fangst, transport og lagring av CO2 vil føre oss inn på en mere bærekraftig veg for verden sier Nils. Det er allerede anlegg som deponerer CO2, men det finnes fremdeles kunnskapshull vi trenger å tette med forskning.
Etter Paris avtalen er CCS mer relevant enn noen gang. For å strekke oss mot 1.5 graders målet må vi ha CO2-håndtering på all fossilindustri, kraftproduskjon og betydelig bioCCS for å redusere mengden av CO2 i atmosfæren, sier Nils Røkke.
Finn ut mer om CO2-håndtering og CLIMIT-programmet her.
Pingback: CO2-håndtering kommer: Det er ikke dyrt med klimatiltak i dag - #SINTEFblogg