I forrige uke leverte de siste sommerforskerne i SINTEF Energi inn sine nøkkelkort og PCer og returnerte til skolebenken for denne gang. Nok en gang har det vært en glede å ha dem her, og nok en gang er vi imponerte og stolte over hva de har fått til.
Søkerrekord
I 2015 hadde vi litt færre sommerjobber utlyst enn vi har hatt de siste par årene, ca 20 jobber, mot 30 tidligere. Likevel opplevde vi i år søkerrekord med 300 søknader på disse 20 jobbene. Det opplever vi som svært positivt.
Vår oppfatning er at sommerjobbene hos oss i SINTEF Energi har et godt rykte blant studentene på NTNU og andre universiteter i Norge for øvrig. I 2015 ble sommerjobbprosjektet arrangert for niende gang. Fra å være et lite prøveprosjekt med et par studenter har nå prosjektet utviklet seg til en stor årlig begivenhet som er kjent og har godt rykte på seg både internt blant forskerne i SINTEF og ute i studentmiljøene.
Forskere for en sommer
Sommerjobbene hos SINTEF Energi er laget slik at studentene skal komme inn og bidra som forskere i våre løpende forskerprosjekter, og dermed være ‘Forsker for en sommer’ eller ‘Sommerforsker’.
Våre studenter går inn i våre forskerteam og bidrar aktivt i vår forskning.
Vi tror dette skiller seg fra en del andre sommerjobber i større bedrifter i Norge, hvor oppgavene i større grad konstrueres for studentene for den gitte tidsperioden. Våre studenter går inn i våre forskerteam og bidrar aktivt i vår forskning. Dette vil ofte være problemstillinger som både er applikasjonsnære og relevante for energi- og klimadebatten. Studentene får på denne måten brynet seg på motiverende utfordringer, samtidig som de får brukt kunnskapen fra skolebenken på reelle problemstillinger i våre prosjekter. Det er ikke uvanlig at arbeidet sommerforskerne våre gjør inngår i rapporter som går direkte til kundene, eller at arbeidet blir grunnlaget for en vitenskapelig publikasjon. I begge tilfeller blir selvfølgelig studenten medforfatter i arbeidet.
Vi tror studentene på denne måten får prøvd seg som forskere og blir dermed bedre i stand til å vurdere om dette er noe som passer for dem og som de kan tenke seg å holde på med i arbeidslivet. For oss i SINTEF er det en glimrende måte å bli kjent med dyktige studenter på, og se hvorvidt studentene greier seg godt og trives i forskerrollen.
Ikke bare jobb
Det har ikke bare blitt jobbing i løpet av sommeren for sommerforskerne. I juni ble alle sammen invitert med på SINTEF-dagen, en heldags konferanse og fest i Trondheim Spektrum i anledning SINTEFs 65-årsdag. Det ble også arrangert båttur på Nidelva etterfulgt av grilling på Marinen for studentene sammen med Ung i SINTEF.
Vi opplever også hvert år at studentene blir en sammensveiset gjeng i løpet av sommeren. De sitter samlet, gjerne i åpent landskap og er såpass mange at de finner tonen over sommeren. Det er flott å se.
Skummelt men viktig
Hvert år avsluttes sommerjobbprosjektet med et avslutningsseminar, eller Sommerforskerkonferansen. Her får alle studentene anledning til å presentere sine prosjekter for de andre sommerforskerne og forskerne i SINTEF Energi. Flere av studentene innrømmet i ettertid at de syntes dette var temmelig skummelt. Samtidig understreket de at det er viktig trening og en god erfaring å ha med seg videre. Det er viktig som forsker også å kunne formidle resultatene sine godt muntlig.
Og vi som satt og så på kan skrive under på at sommerforskerne ikke hadde noe å kvie seg for; de leverte utmerket, som vanlig.
Studentene ga en imponerende gjennomgang av en rekke fagområder som blir viktig for en framtid med nok energi og ren energi. Vi kunne ikke vært mere enig!
Vil du søke neste år?
Om ikke lenge begynner forberedelsene til neste års sommerjobbprosjekt. Jobbene utlyses i januar, og vi vil være til stede på Energidagen, Kjemidagen, Eurekadagen og IEASTES Næringslivsdager i løpet av høsten og våren. Stikk innom oss der om du ønsker å snakke med oss om spennende sommerjobber i SINTEF Energi.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!