Gå til hovedinnhold

SINTEF-blogg Gå til forsiden

  • Energi
  • Hav
  • Digital
  • Helse
  • Industri
  • Klima og miljø
  • Bygg
  • Samfunn
Aktuelt
  • COP29
  • EN
  • NO
Energi

Takk til alle 37 som var sommerforsker i SINTEF Energi

I år som året før som ti år før det igjen, har vi i SINTEF Energi arrangert et stort "Sommerforskerprosjekt", for flinke teknologistudenter som har fått muligheten til å prøve seg som forskere for en sommer.

Sommerforskerne 2018
Forfattere
Sigmund Størset
Publisert: 28. aug 2018 | Sist redigert: 14. mar 2025
5 min. lesing
Kommentarer (0)

I dette blogginnlegget skal jeg oppsummere hva som skjer i løpet av to måneder som sommerforsker i SINTEF Energi.

  • Les mer om sommerjobb i SINTEF Energi

Vi vokste med 15% over natta

Over natta økte instituttets forskerstab med 15% da 37 studenter kom inn døra vår mandag 11. juni! I løpet av to intense sommermåneder har de vært en vesentlig del av «forskeriet» hos oss. Dessverre tar alt slutt en gang, og i forrige uke var alt tilbake til normalt – 15% færre forskere på jobb, og litt stillere i gangene. Men både vi og studentene sitter igjen med gode minner, verdifulle relasjoner og viktige resultater.

Aldri før har vi ansatt så mange sommerforskere som i år. Dette var en krevende øvelse, men også veldig artig for oss – både at vi greide å tilby så mange gode sommerjobber, og at så mange flinke studenter ønsket å tilbringe sommeren sin hos oss. Alle startet opp samme mandag, og dagen ble fylt med velkomstlønsj med hilsen fra administrerende direktør Inge Gran, informasjonsmøte, omvisning på SINTEF Energy Lab, og grilling i Høyskoleparken arrangert av Ung i SINTEF.

Studentene var på plass og klare for en spennende sommer som forskere i SINTEF Energi!

Hverdagen som sommerforsker i SINTEF Energi

Hos oss jobber hver sommerforsker på et spesifikt forskningsprosjekt, med en eller flere av våre fast ansatte forskere som veiledere. Målet er at studentene skal få prøve å bruke kunnskapen fra skolebenken på reelle problemstillinger direkte i våre løpende prosjekter. Erfaringen viser at studentene synes dette er skikkelig spennende (og kanskje litt skummelt). Våre forskere sier på sin side at de motiveres av hvor mye studentene får til i løpet av en sommer, og ser at forskningen blir drevet fremover gjennom studentenes bidrag.

Forskningen blir drevet fremover gjennom studentenes bidrag

Slik var det også i sommer. Studentene satt sammen på tre forskjellige kontorlandskap og jobbet med prosjektene sine. Noen arbeidet i laboratoriet, mens andre kjørte simuleringer på datamaskinen, eller utviklet ny kode. Alle gjorde ting som ikke var blitt gjort før – og jeg tror de aller fleste fikk utfordret seg på flere måter. Når jeg ruslet innom studentrommene kunne jeg nesten føle konsentrasjonen rundt meg på kroppen!

  • Les mer om forskningen til en av våre sommerstudenter her

Vår (forskerne) utfordring er å gjøre jobbene både spennende for studentene, passe krevende – men ikke umulige – og relevante og viktige for forskningen vi gjør. Jeg tror vi lyktes også i år. I alle fall fikk jeg høre det fra de studentene jeg spurte. Dessuten har vi hvert år en god måte å oppsummere sommeren på – hvor studentene får fortelle sin historie – og hvor vi ansatte kan la oss imponere over hva studentene har fått til i løpet av sommeren. Midt august var det duket for Sommerforskerkonferansen 2018!

Sommerforskerkonferansen 2018

Det har etter hvert blitt en tradisjon å arrangere «Sommerforskerkonferansen» på slutten av sommeren. Nå er opplegget slik at alle studentene får noen få minutter til å presentere eller pitche sine prosjekter for de andre studenten og forskerne på SINTEF Energi – hva har du gjort, hvorfor har du gjort det og hva har du fått til? Dette blir etterfulgt av en postersesjon hvor studentene har laget og fått trykt opp postere som går mere i detalj rundt forskningen deres. Da kan vi gå rundt i ro og mak og slå av en prat med studentene og forstå mere av bidragene deres.

sommerforsker i SINTEF Energi
Sigmund Størset åpner sommerforskerkonferansen 2018

Åpningsvideoen på Sommerforkserkonferansen

Sommerforskerkonferansen er en utrolig artig dag! For det første lar jeg meg hvert år imponere over hvor flinke studentene er til å presentere budskapene sine. Her har mange av mine kolleger i forskningsnorge og -verden mye å lære av studentene! For det andre lar jeg meg imponere av alt de får til på kort tid – og ofte hvor glødende engasjert de snakker om det de har holdt på med.

sommerforsker i SINTEF Energi
Postersesjonen engasjerte både sommerforskerne og de fast ansatte

For å forberede studentene på konferansen – som tross alt er temmelig lik slike konferanser jeg selv i ny og ne reiser på rundt omkring i verden – arrangerte vi i år både pitchekurs og posterkurs. Og det  kom godt med, det er tydelig at de følger med i timen.

sommerforsker i SINTEF Energi

Hva nå?

Nå har de fleste studentene vendt tilbake til skolebenken. Vi sitter igjen med gode minner og mange gode forskningsresultater. Noen av studentene fortsetter med prosjektoppgave og masteroppgave hos oss, så vi ser dem rundt i gangene også i tiden som kommer. Noen kommer tilbake som sommerforskere også neste sommer. Noen er ferdige med sine studier og begynner å jobber fast hos oss – det synes vi alltid er veldig stas. Andre velger andre veier, og rett som det er møter vi på personer som har hatt sommerjobb hos oss tidligere når vi jobber med industrien eller er på vitenskapelige konferanser.

Vi gleder oss allerede til sommerforskerne kommer i 2019. Vi legger ut oppgavene for neste prosjekt i andre halvdel av januar 2019 – følg med da. Inntil videre: takk for i sommer – det var skikkelig gøy, som vanlig!

sommerforsker i SINTEF Energi
Dag Erik Nordgård, Forskningssjef avdeling Elkraftteknologi, snakker om å sommerforskerne under sommerforkserkonferansen

sommerforsker i SINTEF Energi

sommerforsker i SINTEF Energi
Sommerstudentene hadde felles lunch under konferansen
Sommerforkser i SINTEF Energi 2018
sommerforsker i SINTEF Energi

sommerforsker i SINTEF Energi

sommerforsker i SINTEF Energi

sommerforsker i SINTEF Energisommerforsker i SINTEF Energi

 

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer om Energi

Hvordan kan energikartlegging bli en gullgruve for din bedrift?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere

Er straumnettet fullt og speler Gud med terningar?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere
Et koblingsanlegg består av en rekke enkeltkomponenter installert nørt hverandre og forbundet sammen med kobber eller aluminiumsledere. Forskjellige typer komponenter (effektbrytere, sikringer, lastbryter og skillebrytere) anvendes til å endre nettet og /eller koble bort feil. Koblingsanlegg for de høyeste spenningene (145-420kV) forbinder typisk 3-10 kraftlinjer og transformatorer. I Norge finnes det i dag noen hunder koblingsanlegg på disse spenningene. Slike anlegg kan være luftisolerte eller SF6-isolerte (SF6-anlegg). Brukergruppen har registrert 159 slike anlegg blant sine medlemmer. På bildene er det eksempler på to slike SF6-anlegg, hvor alle komponenter er innelukket i gassrom. Dette gjør at SF6-anlegg tar vesentlig mindre plass enn luftisolerte anlegg og egner seg på steder med begrenset plass, typisk i byer og tettsteder.

Gassregnskap 2024

Maren Istad
Maren Istad
Forsker

Teknologi for et bedre samfunn

  • Om denne bloggen
  • Slik skriver du en forskningsblogg
  • Tema og samlinger
  • Meld deg på nyhetsbrev
  • Podcast: Smart forklart
  • Forskningsnytt: Gemini.no
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
Gå til SINTEF.no
SINTEF logo
© 2025 Stiftelsen SINTEF
Redaktører Personvern i SINTEF Pressekontakter Nettside av Headspin