Gå til hovedinnhold

SINTEF-blogg Gå til forsiden

  • Energi
  • Hav
  • Digital
  • Helse
  • Industri
  • Klima og miljø
  • Bygg
  • Samfunn
Aktuelt
  • COP29
  • EN
  • NO
Energi

Smarte nett er en teknologirevolusjon som du vil merke

"Demo Norge for Smartgrids"

Panel som viser mulighetene i et hus med smart måler.
Panel som viser mulighetene i et hus med smart måler. Foto: Shutterstock
Forfattere
Grete Håkonsen Coldevin
Publisert: 4. feb 2015 | Sist redigert: 14. mar 2025
3 min. lesing
Kommentarer (0)

Smarte nett er en teknisk revolusjon som blir minst like omfattende som da mobiltelefonen kom og danket ut fasttelefonene, og forbrukerne kommer til å merke det minst like godt. IKEA har allerede solgt over 500.000 solcelleanlegg til husholdninger rundt i verden. – Fornybarsamfunnet tar form, og til å muliggjøre dette trenger vi et smartere kraftnett.

Energi-/nettselskaper, teknologileverandører og forskere tar i bruk «hele Norge» for å utvikle morgendagens smarte kraftnett gjennom paraplyen «Demo Norge for Smartgrids». Her kan utviklerne teste og demonstrere hvordan ideene fra tegnebrettene fungerer i virkeligheten.

Leverandørindustrien og nettselskapene kan spare betydelige beløp på å benytte demonstrasjonsprosjekter som testarena for morgendagens produkter og tjenester. Samtidig kan de sikre at kundene og sluttbrukerne faktisk vil ha det de utvikler.

Teknologien må tilpasses norske forhold, demonstrere nytte for kraftnettet og ikke minst støtte opp under hva norske forbrukere egentlig vil ha.

Internasjonalt finnes det teknologi for et smartere kraftnett, men det er ikke bare å kopiere hva de har gjort. Teknologien må tilpasses norske forhold, demonstrere nytte for kraftnettet og ikke minst støtte opp under hva norske forbrukere egentlig vil ha. Utfordringene er at ulike komponenter må kombineres og fungere i et større system, hvor man må gjøre dyre tilpasninger. Derfor har Smartgridsenteret argumentert for «levende laboratorier», eller demonstrasjonsprosjekter, hvor teknologi og nye arbeidsrutiner testes ut i praksis.

Smart Energi Hvaler er et av dem, de øvrige finner du hos NTE i Steinkjer, Lyse i Stavanger, Agder Energi i Arendal, Statnett Pilot Nord-Norge i Alta. Se Demo Norge for Smartgrids.

Grunnen til at vi trenger flere demoprosjekter er for å sikre et bredt utvalg av brukere og tekniske forhold. Det skal gi oss et sikrere kraftnett, men også åpne muligheter slik at folk kan ta valg som både sparer energi og skaper energi gjennom lokal produksjon.

Hvorfor trenger vi Smartgrids/ Smarte nett? Det produseres stadig mer fornybar kraft fra vind, sol og vann. Produksjonen av slik fornybar energi er avhengig av tilgangen og lar seg kun i liten grad regulere. I Norge blir det stadig flere småkraftverk, det gjør at strømmen flyter nye veier, og det kreves oppgraderinger til smarte og fleksible nett for å sørge for sikker drift.
Hvorfor trenger vi Smartgrids/ Smarte nett? Det produseres stadig mer fornybar kraft fra vind, sol og vann. Produksjonen av slik fornybar energi er avhengig av tilgangen og lar seg kun i liten grad regulere. I Norge blir det stadig flere småkraftverk, det gjør at strømmen flyter nye veier, og det kreves oppgraderinger til smarte og fleksible nett for å sørge for sikker drift.

Her kan du finne ut mere om de ulike demo-prosjektene:

Enova lanserer ny demo-aktivitet
Enova vil i samarbeid med NVE lanserer en ny aktivitet i februar 2015. Denne vil være rettet mot forbrukerfleksibilitet og energieffektivisering i husholdninger. Det er ikke klart ennå om yrkesbygg skal inngå i den nye aktiviteten.

Lønnsomme demoer
Leverandørindustrien og nettselskapene kan spare betydelige beløp på å benytte demonstrasjonsprosjektene som testarena for morgendagens produkter og tjenester. Samtidig kan de sikre at kundene og sluttbrukerne faktisk vil ha det de utvikler.

Presenterte et vellykket prosjekt
Demopilotene på Hvaler og Steinkjer har bidratt sterkt til at prosjektet DeVID straks kan avrundes som en ubetinget suksess. Under årets Nettkonferanse i Bergen presenterte Therese T. Engan og Vidar Kristoffersen de viktigste resultatene.

Demo «case book» til International Smart Grid Action Network (ISGAN)
Smartgridsenteret har laget en «case-book» (eksempelsamling) som beskriver de norske smartgrid-demoprosjektene og smartgrid-laboratoriet, skrevet på engelsk. Denne kan de interesserte laste ned eller henvise til for internasjonale partnere. Beskrivelsen er levert til International Smart Grid Action Network (ISGAN) for mulig publisering til neste år.

  • Du kan lese mere om Smartgrids / Smarte nett på websidene hos Smartgridsenteret.
  • Her kan du lese om enda flere prosjekt hos SINTEF Energi

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer om Energi

Hvordan kan energikartlegging bli en gullgruve for din bedrift?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere

Er straumnettet fullt og speler Gud med terningar?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere
Et koblingsanlegg består av en rekke enkeltkomponenter installert nørt hverandre og forbundet sammen med kobber eller aluminiumsledere. Forskjellige typer komponenter (effektbrytere, sikringer, lastbryter og skillebrytere) anvendes til å endre nettet og /eller koble bort feil. Koblingsanlegg for de høyeste spenningene (145-420kV) forbinder typisk 3-10 kraftlinjer og transformatorer. I Norge finnes det i dag noen hunder koblingsanlegg på disse spenningene. Slike anlegg kan være luftisolerte eller SF6-isolerte (SF6-anlegg). Brukergruppen har registrert 159 slike anlegg blant sine medlemmer. På bildene er det eksempler på to slike SF6-anlegg, hvor alle komponenter er innelukket i gassrom. Dette gjør at SF6-anlegg tar vesentlig mindre plass enn luftisolerte anlegg og egner seg på steder med begrenset plass, typisk i byer og tettsteder.

Gassregnskap 2024

Maren Istad
Maren Istad
Forsker

Teknologi for et bedre samfunn

  • Om denne bloggen
  • Slik skriver du en forskningsblogg
  • Tema og samlinger
  • Meld deg på nyhetsbrev
  • Podcast: Smart forklart
  • Forskningsnytt: Gemini.no
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
Gå til SINTEF.no
SINTEF logo
© 2025 Stiftelsen SINTEF
Redaktører Personvern i SINTEF Pressekontakter Nettside av Headspin