Jeg, Gerd Kjølle og Einar Jordanger har akkurat kommet tilbake fra et par hektiske dager på Norway House i Brussel, der vi har vært i møte med EU-kommisjonen for å evaluere det europeiske prosjektet GARPUR. Prosjektet handler om utvikling av nye risikobaserte metoder for drift av transmisjonsnettet.
GARPUR kom godt ut av evalueringen, og ekspertene ser ut til å ha forstått viktigheten og verdien av resultatene som er fremkommet hittil. Nå ser vi frem til de siste spennende 8 månedene av det 4-årige løpet.
Les mer om SINTEFs kompetanse på forsyningssikkerhet.
Hva er N-1?
Prosjektet handler om utvikling av risikobaserte metoder som kan supplere eller erstatte dagens «N-1» kriterium for drift av transmisjonsnettet. «N-1» betyr at nettet skal tåle utfall av én kraftledning, kabel, transformator eller generator uten at det fører til avbrudd i strømforsyningen. N-1 tar ikke hensyn til sannsynligheten for slike utfall, og skiller ikke på hvilke og hvor store områder som kan bli berørt av avbrudd.
«N-1» betyr at nettet skal tåle utfall av én kraftledning, kabel, transformator eller generator uten at det fører til avbrudd i strømforsyningen.
Med økende innslag av variabel og uregulert fornybar produksjon, som vind- og solkraft, øker usikkerheten og kompleksiteten i driften av kraftsystemet. N-1 har vist seg å være utilstrekkelig til å kunne håndtere dette på en tilfredsstillende måte. Risikobaserte metoder vil derfor tvinge seg frem for å ivareta forsyningssikkerheten i driften av fremtidens kraftsystem, og samtidig holde de samfunnsøkonomiske kostnadene nede.
GARPUR koordineres av SINTEF Energi og har til sammen 20 europeiske partnere, hovedsakelig transmisjonsnettoperatører og forskningsinstitusjoner.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!