Gå til hovedinnhold

SINTEF-blogg Gå til forsiden

  • Energi
  • Hav
  • Digital
  • Helse
  • Industri
  • Klima og miljø
  • Bygg
  • Samfunn
Aktuelt
  • COP29
  • EN
  • NO
Energi

Pekte ut fremtidsscenarioer for sluttbrukerfleksibilitet i det norske energisystemet

FlexBuild workshop
Tverrfaglighet i arbeid! F.v.: Therese B. Åsheim (Elvia, tidligere Hafslund Nett), Zdena Cervenka (Statsbygg), Marius Bagle (SINTEF).
Forfattere
Igor Sartori
Seniorforsker
Publisert: 30. jan 2020 | Sist redigert: 20. mar 2025
3 min. lesing
Kommentarer (2)

Prosjektet FlexBuild undersøker verdien av sluttbrukerfleksibilitet i det fremtidige norske energisystemet, ved å kombinere og videreutvikle forskjellige modeller fra både bygg- og energisektoren. Modellene er stokastiske, slik at de kan gjøre rede for den kortsiktige variasjonen i energiforbruk og -produksjon. Imidlertid bør langsiktige scenarioer – også kalt storylines – spesifiseres for å redegjøre for eksterne variabler som kan utfolde seg i forskjellige retninger fram mot 2050.

FlexBuild Scenario Workshop, med mål om å identifisere slike storylines, fant sted i Oslo 23. januar. Rundt tjue personer fra samtlige partnere deltok, inkludert Forskningsrådet.

I workshopen oppnådde partnerne en felles forståelse av viktige eksterne drivere og usikkerheter som påvirker fremtidig integrering av byggsektoren og energisystemet. Disse inkluderer teknologisk utvikling, klimatiske endringer, sosiale holdninger og politisk stabilitet.

Fire storylines fram mot 2050 ble identifisert, og disse vil legge grunnlaget for videre prosjektarbeid med energimodellering:

  • Fornybar energinasjon Norge
  • Naturnasjon Norge
  • Oljenasjon Norge
  • Klimapanikk Norge

Disse scenarioene karakteriseres av et sett momenter – som urbaniseringsnivå, storskala vs. distribuert energiproduksjon, samt integrering av energimarkedet med EU. Først vil de bli definert på en beskrivende måte, ved å oppsummere diskusjonene i workshopen. Deretter vil momentene i hver storyline bli kvantifisert slik at det dannes forskjellige sett med inputs og rammebetingelser for energimodelleringsarbeidet i resten av prosjektet.

Storyline Flexbuild

Hva er FlexBuild

FlexBuild samler forsknings- og industripartnere fra både bygg- og energisektoren, samt offentlige aktører i et kompetansebyggingsprosjekt (KPN) som er medfinansiert av industri og Forskningsrådet (EnergiX programmet). Prosjektet går over fire år fra 2019 til 2023 og ledes av SINTEF Community.

I prosjektet FlexBuild analyserer vi sluttbrukerfleksibilitet i bygninger og hvordan dette påvirker resten av energisystemet. Termisk fleksibilitet som lastflytting, lokalt varmelager og utskiftning av panelovner med andre varmeteknologier – fjernvarme, varmepumpe, bioenergi – og elektrisk fleksibilitet gjort tilgjengelig via bygningsintegrert solstrøm, batterier og elektriske kjøretøy, vil bli analysert i samspill med hverandre.

Vår hypotese er at det er nødvendig å modellere interaksjonen mellom energibruk i bygg og resten av energisystemet, fordi fleksibel energibruk vil kunne påvirke kraftprisene, som er avgjørende for hvilke investeringer som lønner seg i det fremtidige energisystemet, og hvordan det skal driftes. Investeringer i energisystemet omfatter eksempelvis vindkraft, varmepumper i bygg, batterier, mens driftsbeslutninger omfatter blant annet disponering av vannkraftressursene våre og handel med elektrisitet til Europa.

Prosjektet vil anslå kostnadsoptimal implementering av sluttbrukerfleksibilitet fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. Resultatene vil kvantifisere virkningen av sluttbrukerfleksibilitet for el-forbruket i enkeltbygg, og aggregert opp på nasjonalt nivå.

Det som er nytt i FlexBuild er at verdien av sluttbrukerfleksibilitet vil analyseres fra et systemperspektiv, med en solid stokastisk modellering og detaljert representasjon av bygningssektoren. FlexBuild svarer på kunnskapshull som er identifisert av flere aktører både fra forsyningssiden (kraftnett og fjernvarmeselskap) til sluttbrukersiden (byggeiere) og offentlige aktører.

Brainstorming FlexBuild
Brainstorming er nyttig når man skal lage fremtidsscenarioer.

Kommentarer

Kjell B. Mortensen sier:
30. januar 2020, kl. 18:29

Utvikling i energiforbruk på kloden, med en økning på 250 % de siste 50 år, til totalt 140 000 TWh i 2016, er det kanskje andre parametere som også bør bringes inn i analysen. Av disse 140 000 TWh kommer over 99 % fra kull, olje og gass. Forbruk av energi må helt opplagt reduseres, men hvordan? Må befolkningsvekst stanses? Må antallet mennesker på kloden reduseres?
De av oss som arbeider innen feltet produksjon av energi vet jo at mesteparten av den energi verden bruker ender opp i atmosfæren og påvirker endring av vær og klima.

Svar
Kathrine Nitter sier:
10. februar 2020, kl. 09:17

Takk for innspill og gode spørsmål! Prosjektet som er omtalt her konsentrerer seg om bygg i Norge, og hvordan disse kan påvirke energisystemet ved å utnytte fleksibilitet i for eksempel termisk energi, lokal lagring og erstatning av direkte elektrisk oppvarming med andre teknologier.

Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer om Energi

Hvordan kan energikartlegging bli en gullgruve for din bedrift?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere

Er straumnettet fullt og speler Gud med terningar?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere
Et koblingsanlegg består av en rekke enkeltkomponenter installert nørt hverandre og forbundet sammen med kobber eller aluminiumsledere. Forskjellige typer komponenter (effektbrytere, sikringer, lastbryter og skillebrytere) anvendes til å endre nettet og /eller koble bort feil. Koblingsanlegg for de høyeste spenningene (145-420kV) forbinder typisk 3-10 kraftlinjer og transformatorer. I Norge finnes det i dag noen hunder koblingsanlegg på disse spenningene. Slike anlegg kan være luftisolerte eller SF6-isolerte (SF6-anlegg). Brukergruppen har registrert 159 slike anlegg blant sine medlemmer. På bildene er det eksempler på to slike SF6-anlegg, hvor alle komponenter er innelukket i gassrom. Dette gjør at SF6-anlegg tar vesentlig mindre plass enn luftisolerte anlegg og egner seg på steder med begrenset plass, typisk i byer og tettsteder.

Gassregnskap 2024

Maren Istad
Maren Istad
Forsker

Teknologi for et bedre samfunn

  • Om denne bloggen
  • Slik skriver du en forskningsblogg
  • Tema og samlinger
  • Meld deg på nyhetsbrev
  • Podcast: Smart forklart
  • Forskningsnytt: Gemini.no
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
Gå til SINTEF.no
SINTEF logo
© 2025 Stiftelsen SINTEF
Redaktører Personvern i SINTEF Pressekontakter Nettside av Headspin