Søndag 13. september jogget Erlend Moster Knudsen inn i Trondheim etter litt over 1000 km jogging fra Tromsø. Er han blakk lurer du kanskje på, siden han ikke fløy? Neida, Erlend er en miljøentusiast, som tar pause fra jobben som klimaforsker for å trene i arbeidstida.
Han fortsetter faktisk rundt 2000 km til ned til Paris, hvor verdens ledere snart skal drøfte klima under COP21, for å skape bevissthet om klimaendringene. Tekna, NTNU og SINTEF benyttet seg av sjansen til å lage show, og inviterte folk til en miljøhelaften med ulike løsninger på klimaproblemet.
- Les Erlends gjesteblogg om Pole to Paris.
Aftenen i realfagsbygget startet med servering, og etter hvert korsang i regi av Høystemt, Energi og Miljø sitt linjeforeningskor. Men så var moroa over, og klimaalvoret begynte…
Simsalabim, klimaproblem gå bort!
Første forsker ut for å snakke om løsninger på klimaproblemet var Birgit Risholt fra Zero Emission Buildings. Risholt fortalte oss kloke ting, som at størsteparten av klimagassutslippene forårsaket av bygninger kommer fra produksjon av bygningsmaterialene, og ikke av bruk av boligen (med antatt 60 års levetid på boligen).
Her må det nye løsninger til, og ZEB (forskningssenteret) presenter ZEB (nullenergihus). Disse husene produserer over livssyklusen minst like mye strøm fra fornybar energi som energien som går med på å produsere og drifte huset. Simsalabim, klimaproblem gå bort!
Ni slike bygg er til nå spredt ut over Norge, bl.a. en demobolig i Larvik, et boligfelt i Arendal, og et kontorbygg i Sandvika (Power House Kjørbo). «Blir det ikke dyrt?» spurte en student etter foredraget. «Neida», svarte Risholt, prisen på husene som ikke var demohus var konkurransedyktige med andre bygg.
Havvindens fortreffeligheter
Neste mann ut i ilden var SINTEF Energis John Olav Tande som fortalte om hvordan havvind kan løse klimaproblemene. I hvert fall være en viktig del av løsningen. Han innledet om havvinds fortreffeligheter, og begynte etterhvert å snakke om forskningssenteret NOWITECH, som han leder. All beskjedenhet forsvant som dugg for solen når senterets prestasjoner ble presentert, inkludert:
- Modelltesting av og utvikling av patentert kontrollsystem til HyWind (verdens første flytende havvindmølle)
- Utvikling av nytt belegg for offshore-komponenter
- Nytt måleutstyr for måling av vindhastigheter til sjøs
- Konsept for fjernovervåkning av turbiner
- Demonstrasjon av mulig sammenkobling av vindparker og olje og gass installasjoner gjennom simuleringer, og mye mer.
Tande innrømmet imidlertidig å ikke ha gjort jobben alene, et konsortium av forsknings- og industripartnere, samt hele 49 PhD-studenter tilknyttet NOWITECH og NTNU har bidratt så langt.
Pro og kontra CO2-håndtering
Hallvard Svendsen var også til stede som NTNUs representant på miljøvennlig forskning, spesifikt på CCS. Olje kommer vi til å fortsette å bruke i en viss grad uansett, og 14 % av reduksjonen i klimagassutslipp må i følge International Energy Agency (IEA) derfor komme ved bruk av CCS om vi skal nå 2-gradersmålet.
Svendsen forklarte hvordan CO2 kan fanges gjennom absorpsjon, membraner, adsorbsjon, oxy-fuel forbrenning og chemical looping, og hvordan transport og lagring kan foregå. Absorpsjon er testet bl.a. på Test Center Mongstad av Aker Solutions og Alstom, og, sammen med membranteknologien, også ved NORCEM i Brevik, Norge.
Svendsen diskuterte utførlig pro and kontra CCS. En negativ side ved CCS er f.eks. effektivitetstapet rundt 7 – 12 %, avhengig av fangstteknologi. Men på den positive siden kan i noen tilfeller eventuell spillvarme brukes til å redusere utslipp med 40 – 50 % uten tap i virkningsgrad.
Svendsens spekulasjon i fordeler og ulemper var likevel ikke et uttrykk for usikkerhet om han synes CCS var en god ide, han avsluttet nemlig soleklart med: nå er tiden for å handle!
Kveldens stjerne kom løpende på scenen
Etter de forrykende foredragene fikk hver av de tre forskerne en Tekna-drikkeflaske. Hadde forskerne undersøkt kompensasjonen sin skikkelig på forhånd kunne de spart seg opptredenen; flaskene gis nemlig bort gratis på Tekna-stander. Studentene, som selvfølgelig er klare over dette, fikk heller muligheten til å vinne billetter til ZEB og ZEROs miljøkonferanser, en premie tre heldige studenter stakk av med.
Kveldens Pole to Paris- stjerne hadde til nå ikke fått snakket fra seg, men nå kom Erlend Moster Knudsen løpende på scenen. Erlend viste film etter film i en rivende presentasjon om smeltende polis og løp på lange landeveier.
Han påpekte også at selv om praktisk talt all ny forskning viser at klimaendringene er menneskeskapte, så er det bare litt over halvparten av befolkningen som tror på det. Erlend løper derfor bokstavelig talt land og strand rundt for å skape bevissthet om klima, de mulige løsningene, og veien mot COP21. Fra motsatt pol (sørpolen) sykler en venn av Erlend til Paris. Dog tar han båt deler av veien. Du kan følge ferden på alle tenkelige sosiale medier.
Arrangementet ble filmet og vil bli sendt på Kunnskapskanalen, NRK2 etterhvert. Følg med!
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!