Gå til hovedinnhold

SINTEF-blogg Gå til forsiden

  • Energi
  • Hav
  • Digital
  • Helse
  • Industri
  • Klima og miljø
  • Bygg
  • Samfunn
Aktuelt
  • COP29
  • EN
  • NO
Energi

Mer enn bare «hygge»: Bioenergi gir varmen Norge trenger i krisetider

Bioenergi kan spille en avgjørende rolle for Norges energisikkerhet ved å levere oppvarming – men vi må ta grep for å utløse potensialet.

Photo: Shutterstock
Forfattere
Kathrin Weber
Forskningsleder
Publisert: 2. jul 2025 | Sist redigert: 2. jul 2025
7 min. lesing
Kommentarer (0)

Nylig opplevde Europa et av sine største strømbrudd i historien, da store deler av Spania og Portugal ble lagt i mørke og titalls millioner mennesker ble rammet. Hva ville skjedd dersom Norge fikk et tilsvarende omfattende strømbrudd midt på vinteren? Hadde vi vært forberedt?

Et stort problem vi kunne forventet ville vært oppvarming av våre hus og hytter.

I Norge brukes 80 % av strømmen i husholdningene til oppvarming, og et strømbrudd om vinteren ville derfor vært kritisk. Årsaken til Spanias store strømbrudd var sammensatt, og en tilsvarende hendelse i Norge er ikke usannsynlig. De siste trusselvurderingene fra PST har pekt på en økt risiko for sabotasje rettet mot norsk energiinfrastruktur. I tillegg vil ekstremvær, som er den vanligste årsaken til strømbrudd, skje hyppigere på grunn av klimaendringene som følger av global oppvarming.

Det er klart at vi må være forberedt – men hvordan kan vi sikre oppvarmingen vår, også i krisetider?

Bioenergi er løsningen. Det er en lokal, fleksibel og fornybar energikilde som kan brukes til oppvarming av boliger og matlaging, uavhengig av strøm. Bioenergi kan til og med levere varme til hele byer gjennom fjernvarmesystemer, og den spiller en avgjørende rolle i å styrke vår daglige energiforsyning – i tillegg til å være et verdifullt biprodukt av avfallshåndtering.

Likevel er dette et stort uutnyttet potensial i Norge i dag.

Bioenergi er omdanning av biomasse til varme og/eller sekundære drivstoff som syntesegass, flytende drivstoff eller biokull. Når målet er varmeproduksjon, er det mest naturlige valget «direkte forbrenning», altså brenning. Dette handler om den koselige varmen fra en vedovn i huset eller på hytta, men også bruk av rester som treavfall eller husholdningsavfall (med høyt biomasseinnhold) i avfallsforbrenningsanlegg. Selv om biomasseforbrenning har fått et dårligere rykte de siste årene, blant annet på grunn av likheten med forbrenning av fossile brensler, er det i sammenligning et miljøsmart valg. Det baserer seg nemlig på fornybare biomasseressurser og resirkulerer dermed karbon som allerede sirkulerer i biosfæren.

Eksempler på biomassetyper som egner seg til varmeproduksjon gjennom forbrenning. «Annet» inkluderer blant annet akvatisk biomasse og slam, som sjeldnere brukes til energiformål på grunn av høyt fuktighetsinnhold.

Det ubrukte potensialet i bioenergi

I Sverige står bioenergi for 39 % av det totale energiforbruket, og i Finland kommer over 30 % av energiforsyningen fra biomasse. I Norge utgjør bioenergi derimot bare rundt 7,4 % av det totale energiforbruket.

Norges energisituasjon skiller seg betydelig fra våre naboers, siden vi jo i stor grad nyter godt av rikelig tilgang på vannkraft. Dette gir imidlertid en falsk trygghet. Energisystemet vårt er ikke feilfritt. De siste årene har langvarige tørkeperioder satt press på Norges vannkraftsystemer og bidratt betydelig til de kraftige prisøkningene på energi. Det er tydelig at det å være energirik ikke garanterer energisikkerhet.

Vi kan derfor ikke overse de mulighetene innen fornybar energi som ikke blir utnyttet fullt ut, særlig ettersom energibehovet i Norge vokser og bruken av fossile brensler må fases ut. Som nevnt går nesten 80 % av strømmen i husholdningene til oppvarming – men mye av denne strømmen kunne vært frigjort ved å ta i bruk bioenergien vi allerede har.

Bioenergipotensialet (til venstre) sammenlignet med dagens bruk av bioenergi i Norge, for utvalgte biomassekilder. For restavfall er kun den biogene andelen (50 %) inkludert her. Ytterligere potensial finnes i andre materialer som landbruksrester og industriavfall.

Norske skoger, som for mange trolig er en av de mest åpenbare kildene til bioenergi, produserer mer biomasse hvert år enn det som hogges. I tillegg blir hogstrester som greiner og topper (GROT) liggende igjen i skogen, hvor omtrent en tredjedel må bli værende for å bevare næringsstoffene i jorda. Resten kunne vært hentet ut til varmeproduksjon.

Totalt har norske skoger et potensial til å bidra med 29 TWh energi årlig, men bare halvparten av dette utnyttes i dag. Våre nordiske naboer Finland og Sverige har omtrent dobbelt så stort skogareal, men mer enn seks ganger så høy bruk av bioenergi, hovedsakelig knyttet til deres velutviklede trebaserte industrier, som for eksempel papir- og masseindustri.

I tillegg har Norge rundt 700 000 tonn treavfall hvert år. Omtrent halvparten kan materialgjenvinnes, mens den andre halvparten kan forbrennes for varmeproduksjon – men ikke i Norge. Mesteparten av Norges treavfall eksporteres imidlertid til Sverige; en tapt mulighet, siden dette avfallet kunne holdt titusenvis av norske hjem varme.

Og dette gjelder bare trebasert biomasse. Det totale bioenergipotensialet i Norge anslås å være minst 40 TWh årlig.

Merverdier ved bioenergi

Å tilføre biobasert varme til energisystemet vårt er ikke bare en god måte å frigjøre strøm til andre formål, som nye industrier – det gir også økt pålitelighet. Sammenlignet med andre fornybare energikilder er bioenergi langt mindre følsom for kortsiktige værvariasjoner og gir en mer stabil og fleksibel energileveranse. Bioenergi tilbyr dessuten regulerbar kapasitet, noe som betyr at den kan slås av og på etter behov, akkurat som fossile kraftverk, og fungerer dermed som en pålitelig reserve når sol og vind ikke er tilgjengelig.

Bioenergi er en av få fornybare energikilder som naturlig kan lagres i ulike former. Den fungerer derfor som en lett tilgjengelig buffer for å stabilisere varmesystemer i perioder med energimangel – for eksempel ved langvarig kulde, tørke eller forsyningsavbrudd. Bioenergi reduserer også avhengigheten av store, sentraliserte infrastrukturer, siden den kan lagres, produseres og brukes lokalt. Dette er hovedårsaken til bioenergiens unike potensial som en viktig del av Norges beredskapssystem.

Bioenergi bidrar ikke bare til å kvitte seg med avfall, men også til å hente ut verdi fra det. Forbrenning med rensing av røykgassene er en effektiv måte å utvinne energi fra treavfall og husholdningsavfall på. Mye av avfallet vårt inneholder forurensninger som sykdomsfremkallende mikroorganismer, giftstoffer, mikroplast og legemidler – som trygt kan ødelegges eller skilles ut under en termisk omdanningsprosess.

Hvordan kan vi realisere potensialet i bioenergi i Norge?

Til tross for sine mange fordeler er bioenergi fortsatt underutnyttet og undervurdert i Norges energipolitikk. Den blir ofte oversett i nasjonale energistrategier, hvor vindkraft, vannkraft og elektrifisering dominerer agendaen.

Hvis vi ønsker å realisere den fulle verdien av bioenergi, må vi behandle den som en strategisk ressurs på nasjonalt nivå. Det er ikke bare en koselig tradisjon eller nisjeløsning, men en sentral bærebjelke i Norges samlede energi- og beredskapsstrategi.

Bioenergi leverer romoppvarming og industriell varme, både sentralt og desentralt, og i ulike størrelser. Den gir avgjørende energisikkerhet når andre systemer er under press eller blir forstyrret.

For å realisere dette potensialet må både politikk og investeringsrammer endres. Norge trenger en langsiktig satsing for å utvikle infrastrukturen, logistikken og teknologien som kreves for å skalere opp bruken av moderne bioenergi. Kortsiktige kostnadshensyn hindrer altfor ofte investeringer som kunne gitt langsiktig samfunnsnytte – som lokale arbeidsplasser i forbindelse med avfallshåndtering, gevinster i sirkulærøkonomien og fjerning av forurensninger.

Bioenergi blir kanskje av noen fortsatt sett på som en gammeldags måte å skape litt hygge på hytta. Men i virkeligheten er det en moderne og mangesidig løsning – samt en nøkkelkomponent for en klimatilpasset og trygg energiframtid i Norge.

Det eneste som gjenstår, er viljen til å ta grep.

Denne artikkelen inkluderer bidrag fra Øyvind Skreiberg og Michaël Becidan.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer om Energi

Hvordan kan vi løse strømnettets store arealutfordring?

Marte Gammelsæter
Marte Gammelsæter
Forsker
Havvind turbiner

Når hav møter land: Nye sårbarheiter i kraftsystemet?

Author Image
Author Image
Author Image
Author Image
4 forfattere
kvinne i ulljakke holder stearinlys foran lysbryter - illustrasjonsbilde

Et robust kraftsystem i en verden i endring

Gerd Kjølle
Gerd Kjølle
Sjefforsker

Teknologi for et bedre samfunn

  • Om denne bloggen
  • Slik skriver du en forskningsblogg
  • Tema og samlinger
  • Meld deg på nyhetsbrev
  • Podcast: Smart forklart
  • Forskningsnytt: Gemini.no
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
Gå til SINTEF.no
SINTEF logo
© 2025 Stiftelsen SINTEF
Redaktører Personvern i SINTEF Pressekontakter Nettside av Headspin