Som prosjektkoordinator i SINTEF Energi var jeg med på prosjekttur til Romania, sammen med en gjeng med forskere fra NTNU, NINA og SINTEF Energi. Der er vi med i et EØS-prosjekt med det lett klingende navnet «Restoration of the aquatic and terrestrial ecosystems complex, from Fundu Mare Island, part of the Small Wetland of Brăila«. Våre rumenske partnere er Romsilva National Forestry, University of Galați og Danube Durable Development Institute.
Målet med prosjektet er å hindre uttørking av innsjøene i øya Fundu Mare (som forøvrig betyr stor rumpe på rumensk) som ligger i det indre deltaet av elva Donau. Iron Gate oppdemmingen lengre opp i elva og flere andre menneskelige inngrep har ført til at noen vannførings- og sedimentasjonsparametere har endret seg. Det er et problem for det rike fiske- og fuglelivet i området.
Ved å gjennomføre praktiske tiltak som for eksempel bygging av terskler er håpet at vannstanden i innsjøene blir mer stabil. Det er kun et år til å samle data, simulere effektene og realisere tiltakene, så det er et ambisiøst mål som er satt.
Kick-off for prosektet var i den tidligere viktige havnebyen Brăila øst i Romania der den norske delegasjon møtte de rumenske partnerne. Dagen etter var første post på programmet et innlegg fra både prosjektets og parkens direktør. Hans ektefølte engasjement for parken var tydelig. Etter innlegget fikk vi en tur laboratoriet til professor Florin Nedelcut, der de gjennom prosjektet videreutvikler en drone basert seg Coanda-effekten.
Etter møtet ble vi innlosjert i et båthotell, som tok oss videre opp Donau og til Fundu Mare. Med eksperter både på fugl, fisk, hydrologi og UAV ble det en interessant tur opp elva. Fra øya ble vi fraktet i småbåter inn til innsjøene. Det er et fantastisk vakkert område og det var lett å forstå hvorfor det er et sterkt ønske å bevare område med det flotte dyrelivet som møtte oss.
Slike EØS-prosjekter handler også om kulturutveksling, og på kvelden fikk vi høre rumensk folkesang rundt bålet med to kjente lokale musikere. Før vi reiste hjemover, måtte vi også ha med oss «the future command centre from Chiscani» der det vil bli satt opp en base for å samle inn data som prosjektet trenger. Plassert ved et gammelt vanntårn ved Donaus bredd. Som avslutning på en innholdsrik og interessant tur, gikk turen til Galati til Danube Durable Development Institute.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!