Gå til hovedinnhold

SINTEF-blogg Gå til forsiden

  • Energi
  • Hav
  • Digital
  • Helse
  • Industri
  • Klima og miljø
  • Bygg
  • Samfunn
Aktuelt
  • COP29
  • EN
  • NO
Energi

EnergiTraineer fikk faglig påfyll under Norges Energidager

Vi fikk innsikt i hva som foregår i de ulike delene av bransjen og hvilke som skiller seg ut og tenker nytt.

Obligatorisk gruppebilde av EnergiTraineene. Til vestre ser vi EnergiTrainee for 2017, Synne Garnås og Lars Eirik Eilifsen. Til høyre ser vi Energitrainee for 2016, Magnus Askeland og Lovinda Ødegården.
Obligatorisk gruppebilde av EnergiTraineene. Til vestre ser vi EnergiTrainee for 2017, Synne Garnås og Lars Eirik Eilifsen. Til høyre ser vi Energitrainee for 2016, Magnus Askeland og Lovinda Ødegården.
Forfattere
Lars Eirik Eilifsen
Publisert: 24. okt 2017 | Sist redigert: 19. mar 2025
4 min. lesing
Kommentarer (0)

19. og 20 oktober 2017 deltok alle EnergiTraineene, Synne Garnås, Lars Eirik Eilifsen, Magnus Askeland og Lovinda Ødegården på Norges Energidager 2017.

En av energibransjens viktigste møteplasser

Dette er en årlig konferanse i regi av NVE og er en av energibransjens viktigste møteplasser. De siste årene har det vært en tradisjon for EnergiTraineene å dra på denne konferansen. Her får vi muligheten til å høre på spennende foredrag fra viktige aktører innenfor bransjen. I tillegg er konferansen en god arena for nettverksbygging. 

Ministeren sa at energibransjen er viktig

Konferansen ble åpnet ved Olje- og energiminister Terje Søviknes, han poengterte hvor viktig energibransjen er. Søviknes ble etterfulgt av NVE-direktøren Per Sanderud, som la frem NVE sine anbefalinger for hvordan morgensdagens nettleie bør beregnes.

NVE-direktør Per Sanderud blir utfordret under "Hardtalk med Per Sanderud". Her fikk han flere vanskelige spørsmål han måtte svare på.
NVE-direktør Per Sanderud blir utfordret under «Hardtalk med Per Sanderud». Her fikk han flere vanskelige spørsmål han måtte svare på.

Ny løsning – abonnement

NVE sitt forslag er en abonnementsløsning, som kan sammenlignes med dagens mobilabonnement. Med en slik løsning har kunden en viss effekt inkludert i sitt strømabonnement. Dersom kunden overstiger dette gitte effektnivået, blir kunden belastet for dette etter bestemte satser. For kunden vil det kunne bli dyrt å overstige den abonnerte effekten. NVE tror at denne løsningen vil kunne redusere nettleien for de «bevisste» kundene, samt redusere effekttoppene og dermed senke behovet for investering i nettet.

Digital tvilling

Blant de spennende foredragene fikk vi høre Hege Skryseth, administrerende direktør i Kongsberg Digital, som snakket om bruken av «digitale tvillinger». En digital tvilling er en simuleringsmodell av et fysisk objekt eller system. Den digitale tvillingen oppdateres når den fysiske modellen endres. Dette skjer ved hjelp av avansert maskinlæring og programvareanalyse. Her mener Kongsberg Digital at det kan være store besparelser å hente, ved at man kan forutsi vedlikeholdsbehov på en bedre måte.  

Atferdsøkonomi

Kjetil Bjorvatn, professor fra NHH, la fram spennende eksempler på atferdsøkonomi. Han hadde spesielt fokus på årets Nobelprisvinner Richard Thaler sin «nudge theory«. Teorien går ut på at små, subtile endringer («nudges») kan påvirke folk til å reagere på en ønsket måte, på deres eget initiativ. Her peker Bjorvatn mot at det er store muligheter for energiselskaper å gjøre små «nudges» ut mot kunden, som potensielt kan gi i store besparelser og resultater.    

Større og mer robust

Konsolidering var noe flere foredragsholdere tok opp, deriblant NHO-president Arvid Moss, konserndirektør i Statkraft Steinar Bysveen, BKK sin konsernsjef Jannicke Hilland, og konsernsjef i Agder Energi Tom Nysted.

Tom Nysted fortalte i tillegg hvordan Agder Energi ikke ønsker å dilte etter men heller delta.

Dette har de gjort ved å blant annet gå utenfor landegrensene for å kjøpe opp tyske energiselskaper.

Er det noe vi EnergiTraineer kan ta med oss fra disse innleggene, er det at de store energiselskapene har tro på at de må bli større og mer robuste for å møte morgendagens energimarked. 

Omstilling

Et annet tema som var gjennomgående for innleggene, er at de omhandler omstilling. På dag to av konferansen ble temaene noe mer konkrete, og det var mulig å velge mellom to parallellsesjoner.

  • fremtidens kraftsystem og kraftmarkedet
  • kraftnettet

Viktige stikkord som ble tatt opp var blant annet digitalisering, klimaendringer, lave kraftpriser, aktive forbrukere, lønnsomhet for vind- og solkraft, utenlandskabler, og krav fra Brussel.   

Lærerikt og spennende

For oss EnergiTraineer er det utrolig spennende og lærerikt å delta på en konferanse som Norges Energidager. Her får vi muligheten til å lytte til viktige aktører som diskuterer dagens energibransje, og samtidig spår hvordan morgensdagens energibransje vil se ut. Vi får innsikt i hva som foregår i de ulike delene av bransjen og hvilke som skiller seg ut og tenker nytt. 

Olje- og energiminister Terje Søviknes benyttet selvfølgelig muligheten til å ta et bilde med EnergiTraineene.
Olje- og energiminister Terje Søviknes benyttet selvfølgelig muligheten til å ta et bilde med EnergiTraineene. Energitraineene her er Lovinda Ødegården og Lars Eirik Eilifsen.

Mellom alle foredragene ble det tid til å hilse på og snakke med andre deltakere av konferansen. Mange av de som deltar på en slik konferanse har ofte mange år tilbakelagt i energibransjen. Det er derfor en unik mulighet for oss å stille spørsmål og absorbere kunnskap fra erfarne personer.

Det var også gøy å møte tidligere EnergiTraineer og høre om deres vei videre etter traineeoppholdet. Vi gleder oss allerede til Norges Energidager 2018! 

Obligatorisk gruppebilde av EnergiTraineene. Til vestre ser vi EnergiTrainee for 2017, Synne Garnås og Lars Eirik Eilifsen. Til høyre ser vi Energitrainee for 2016, Magnus Askeland og Lovinda Ødegården.
Obligatorisk gruppebilde av EnergiTraineene. Til vestre ser vi EnergiTrainee for 2017, Synne Garnås og Lars Eirik Eilifsen. Til høyre ser vi Energitrainee for 2016, Magnus Askeland og Lovinda Ødegården.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer om Energi

Hvordan kan energikartlegging bli en gullgruve for din bedrift?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere

Er straumnettet fullt og speler Gud med terningar?

Author Image
Author Image
Author Image
3 forfattere
Et koblingsanlegg består av en rekke enkeltkomponenter installert nørt hverandre og forbundet sammen med kobber eller aluminiumsledere. Forskjellige typer komponenter (effektbrytere, sikringer, lastbryter og skillebrytere) anvendes til å endre nettet og /eller koble bort feil. Koblingsanlegg for de høyeste spenningene (145-420kV) forbinder typisk 3-10 kraftlinjer og transformatorer. I Norge finnes det i dag noen hunder koblingsanlegg på disse spenningene. Slike anlegg kan være luftisolerte eller SF6-isolerte (SF6-anlegg). Brukergruppen har registrert 159 slike anlegg blant sine medlemmer. På bildene er det eksempler på to slike SF6-anlegg, hvor alle komponenter er innelukket i gassrom. Dette gjør at SF6-anlegg tar vesentlig mindre plass enn luftisolerte anlegg og egner seg på steder med begrenset plass, typisk i byer og tettsteder.

Gassregnskap 2024

Maren Istad
Maren Istad
Forsker

Teknologi for et bedre samfunn

  • Om denne bloggen
  • Slik skriver du en forskningsblogg
  • Tema og samlinger
  • Meld deg på nyhetsbrev
  • Podcast: Smart forklart
  • Forskningsnytt: Gemini.no
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
Gå til SINTEF.no
SINTEF logo
© 2025 Stiftelsen SINTEF
Redaktører Personvern i SINTEF Pressekontakter Nettside av Headspin