Silje fra Haugesund og Martha fra Ballstad i Lofoten er siste tilskudd i rekken av EnergiTraineer. I dette blogginnlegget skal vi fortelle litt om oss, vår EnergiTrainee-tur til Lysebotn i juni, og gi en statusrapport fra oppstarten som EnergiTraineer.
Det har nå gått litt over en måned siden vi spent møtte opp i Trondheim for å få mer informasjon om den spennende tiden vi har i vente. Martha er i gang med sin første rotasjon i SINTEF Energi i Trondheim, mens Silje er på plass hos NVE i Oslo. Det har vært mye nytt å sette seg inn i, men nå begynner begge å komme på plass som nye i arbeidslivet og i helt nye byer.
Kort om oss
Martha har tatt en bachelor i Energi- og Miljøfysikk og en mastergrad i Fornybar energi ved NMBU. I masteroppgaven gjorde hun en kraftsystemanalyse for NO4 mot et netto nullutslippssamfunn i 2050. Martha skal i følgende bedrifter i løpet av den to-årige EnergiTrainee-perioden: SINTEF Energi, Statnett og Fornybar Norge.
Silje har tatt en bachelorgrad i fysikk ved Universitetet i Bergen, inkludert et utvekslingssemester i Reykjavik for å lære mer om energi. Videre har hun tatt ett år med tverrfaglige emner innen fornybar energi, før hun hoppet inn på høyere årstrinn på den femårige masteren i Miljøfysikk- og fornybar energi ved NMBU. Masteroppgaven omhandlet utnyttelse av overskuddsvarme fra transformatorer for å avlaste kapasitet i mikronett. Silje skal være i rotasjonsbedriftene: NVE, SINTEF Energi og Lnett.
Til tross for at vi begge har studert i Ås kjente vi ikke til hverandre, og det var derfor helt topp at vi fikk være med på den årlige Energitrainee-turen før vi startet opp i stillingene.
EnergiTraineene på tur til Lysebotn
I juni var vi på tur med de andre EnergiTraineene til Lysebotn i Rogaland og fikk bli bedre kjent med Stian, Kyrre og Yasmin. Stian har fortsatt ett år igjen av trainee-programmet, mens Kyrre og Yasmin var ved veis ende og har nå begynt i faste stillinger i henholdsvis NVE og Statnett. Turen var en ypperlig mulighet til å få tips og råd fra de mer erfarne EnergiTraineene, og senket terskelen for å sende både dem og hverandre en melding i etterkant.
Turen startet med at vi møttes på Sola lufthavn, hentet leiebil og kjørte mot ferjekaien for å ta hurtigbåten inn til Lysebotn. Her hadde vi leid en hytte for to netter. Første dag var det middag, kortspill og avslapping, mens vi på dag to besøkte transformatorstasjonen til Statnett i Lysebotn. Etter besøket leide vi elsykler og dro på “kraftlinje-safari”, hvor vi quizet hverandre i om mastene vi så var forankringsmast eller bæremast, hvor mange kV linjene var på, og så videre. Etter turen badet vi og spiste middag før det ble kortspill og snacks i hytta. Siste dag ble det frisbeegolf før vi kjørte tilbake mot Stavanger og reiste hvert til vårt. Oppsummert: En veldig hyggelig tur!
Statusoppdatering: Martha i SINTEF Energi
Det har virkelig vært noen innholdsrike og lærerike første seks uker som EnergiTrainee i SINTEF Energi. Jeg jobber i avdeling Energisystemer, og faglaget Integrerte energisystemer. Typisk for dette faglaget er at vi jobber med ulike former for analyser av energisystemer, og utvikling og bruk av energisystemmodeller.
Som EnergiTrainee får man testet ut livet som forsker. Jeg er involvert i tre ulike prosjekter; FLXenabler, Flex4fact og EnerSea. Som navnene tilsier, omhandler to av prosjektene fleksibilitet. Førstnevnte ser på overgangen til fossilfri oppvarming og fleksibiliteten dette kan gi når man kombinerer varmepumper med termisk lagring, mens det i Flex4fact skal utvikles et system som gjør industriproduksjon mer fleksibel. Prosjektet EnerSea er i oppstartsfasen, men der skal jeg være med å kartlegge alternative energikilder og -bærere ved omlegging til fornybare energikilder i sjømatnæringen. Så langt har mine arbeidsoppgaver blant annet vært litteraturstudie og oppdatering av input-data i en energisystemmodell.
Som medarbeider i prosjekter jobber man både på tvers av avdelinger og institutt internt i SINTEF, men også sammen med mange andre partnere både i Norge og internasjonalt. Mye går på teams og mail, men det blir også litt reising og mulighet for å møtes fysisk. Så langt har jeg i FLXenabler vært så heldig å få vært med på både modellutviklings-workshop og prosjekt-workshop. Gjennom dette har jeg fått møtt og jobbet sammen med samarbeidspartnere både fra Tyskland, Østerrike og USA.
Som ny både i arbeidslivet og i Trondheim har det vært en merkbar overgang fra den frie studenttilværelsen. Dagene kan være lange og informasjonsmengden og arbeidsoppgaver kan tidvis føles litt overveldende. Da er det viktig å minne seg selv på at ting tar tid, og det er lov å være ny. Dette er tiden for å være nysgjerrig og stille masse spørsmål, og det opplever jeg at jeg får lov til i SINTEF. Mange hyggelige og imøtekommende kollegaer, og gode tilbud også utenfor jobb har bidratt til å gjøre overgangen enklere. For jobbhverdagen er ikke bare åtte timer foran en skjerm. Som trainee og ung i SINTEF er det mye som skjer og gode muligheter for å engasjere seg. Selv fikk jeg æren av å være med på et lag i den årlige SINTEF-stafetten, jeg har vært på Sommerfest med hele instituttet og på fotballtrening. Dette er fine arenaer for å bli kjent utenfor kontoret, og man får mulighet til å møte kollegaer også fra andre faglag og avdelinger.
Statusoppdatering: Silje i NVE
I løpet av tiden min så langt i NVE har jeg allerede fått være med på mye spennende! Jeg er hovedsakelig satt på to prosjekter: innen havvind og solkraft. Prosjektet jeg følger på havvind-fronten er strategisk konsekvensvurdering for de nye identifiserte havvindområdene. Her er jeg så heldig at jeg få henge meg på prosjektleder og delta på hennes møter, så til nå har jeg fått være med på alt fra ledermøter for havvind til fagdag for de som har jobbet med å identifisere områdene. Dette er utrolig lærerikt for en nyutdannet som for det meste har sittet foran lærebøkene!
På solkraftprosjektet er jeg med på å vurdere potensial og rammevilkår for 8 TWh solkraft innen 2030. Til nå har jeg blant annet fått være med på innspillsmøte fra bransjen om barrierer for solkraft, deltatt på prosjektmøter og begynt på en litteraturstudie i hvordan andre har vurdert potensialet før oss. Prosjektet går på tvers av mange seksjoner i NVE, noe som gjør det lettere å bli kjent med folk utover de nærmeste i kontorlandskapet.
Det har også vært flere sosiale arrangementer i NVE siden jeg startet opp. I august var jeg med på både seksjonsdag og seksjonstur sammen med mine nye kollegaer. På seksjonsdagen dro vi til Hitachi i Drammen og fikk lære mer om vedlikehold av transformatorer, og etterpå var det sosialt med minigolf og mat. Årets seksjonstur gikk til Odda, der vi var innom kraftmuseet i Tyssedal og besøkte kraftstasjon Suldal I og II på Nesflaten. Vi var også utrolig heldige med været og fikk en fantastisk tur til Trolltunga!
Erfaringen min så langt fra det å være EnergiTrainee er at jeg får muligheten til å hive meg litt rundt på det som virker spennende. Læringskurven har vært bratt, og heldigvis er det lov å være ny! NVE har tatt godt vare på meg, og jeg er heldigvis omringet av mange “gamle” EnergiTraineer som det har vært nyttig å spørre om alt og ingenting som jeg lurer på.
En spennende konferanse-høst i vente
Som EnergiTrainee får vi delta på flere konferanser og først ut er Smartgridkonferansen som arrangeres neste uke. Vi ser veldig frem til å høre på spennende foredrag, og se hverandre og Stian igjen! I midten av oktober skal vi på Norges Energidager, og i begynnelsen av desember drar vi til Ålesund for å delta på Nettkonferansen.
Vi kommer til å blogge mer om vår reise som EnergiTraineer, så følg med! Du finner oss også på LinkedIn og Instagram.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Vær den første til å kommentere!